ponedjeljak, 25.03.2013.

Haru-basho 2013, dani peti i osmi

Otvaranje Hatsu-basho dovelo je do brojnih potresa na vrhu. Od četiri ozekija ostao je samo jedan sa jednim porazom, zajedno sa oba dva sekiwakea. Među njima je i Baruto koji ponovno izgleda opasno, što je osjetio i njegov kolega po kategoriji Goeido.

Najveću trešnju je stvorio maegashira 2 Chiyotairyu. Podsjetimo kako je ušao u profesionalni svijet suma prije samo dvije godine, te se prvi put uzdigao do vrha maegashira kategorija. U ovom prvom gostovanju u ligi najboljih očekivalo se da će ga "veliki dečki" stisnuti i da će prve pobjede tražiti u drugom dijelu natjecanja. Chiyotairyu se sa ovim nije složio. Nakon poraza od Kakuryua uslijedile su pobjede nad Kotoshogikuom, Kotooshuom, pa čak i yokozunom Harumafujiem. Koliko dugo će čarolija ovog borca potrajati ostaje nam za vidjeti, no već sada je stvorio senzaciju turnira!

Već godinama ustaljeni borci sa vrha sve češće dolaze u dodir sa jednim sasvim novim nizom boraca. Chiyotairyuova pobjeda nad Harumafujiem simbolički je pokazatelj ovog. Riječ je o procesu koji će potrajati možda i godinama, ali osrednje forme bitnih sanyaku boraca na početku ovog turnira dodatno govore o ovome.



Dan peti

Kakva pobjeda Kotoshogikua nad Goeidom! Odmah na startu je uspio blokirati sekiwakeove ruke, bolje uhvatio pojas, te dominirajući i osporavajući sve sekiwakeove pokušaje da se priča preokrene, dovršio borbu. Kotoshogiku je ponovno pri snazi i opasan, možda ne baš u potpunosti, ali je i dalje u mogućnosti dobiti svaku borbu. Napomenimo ovdje kako je Baruto bez ikakvih problema izbio ravnotežu iz Kotooshua i odnio pobjedu. Bila je to četvrta pobjeda bivšeg ozekija, ali i treći poraz sadašnjeg. Tako su dva povratnika ponovno u turniru i snazi





Ovdje je prilika za baciti pogled na juryo - mongolski borac Azumaryu, sada u petoj godini sumo karijere, došao je i do pete pobjede. Dugo se probijao kroz niže divizije, gotovo tri godine kroz treću makushita diviziju. Sada se čini kako je zanat izučen i u drugom prvenstvu u Juryo pokazuje sve znakove da se neće ovdje dugo zadržavati. Visina je ovdje, težina je 133 kg, svi pokazatelji bi ga mogli povesti prema vrhu. Njegov suparnik je iskusni 31. godišnjak Kimurayama koji je 2010. došao i do maegashira 7 kategorije.



Oni koji su prošli iz jurya dalje i o koje često spominjemo - Chiyonokuni i Jokoryu - susreli su se u petom danu. Za sada im ide dobro, Jokoryu već ima tri pobjede, njegov suparnik dvije, te ćemo vidjeti kako će se Haru basho razvijati za njih. Novi val je ovdje! Okršaj novog vala pogledajte:



Na kraju ćemo još samo spomenuti kako je Kisenasato zaustavio Chiyotairyu-a, a Harumafuji konačno ostvario pobjedu protiv m2 Myogiryu-a. Yokozuna Hakuho ne pokazuje namjeru za izgubiti na ovom bashu, a sa trenutnim razvojem situacije, pitanje je samo hoće li doći do 15 pobjeda ili ne.





Dan šesti

Takanoyama je krenuo u dobar basho. U šestom danu je stigao do četvrte pobjede i stvari izgledaju bolje. Do pobjeda dolazi brzo i jasno, stalno birajući alternativne strategije koje proizlaze iz njegovih 95 kilograma težine. Takanoyamino istraživanje vrlo je zanimljivo - koliko daleko nisko masivni borci mogu doći? Hoće li se uspjeti u jednom trenutku probiti do vrha makuuchija? Više od toga? Navedimo ovdje kako Miyabiyama nastavlja proživljavati teške dane. u njegovim borbama nedostaje snage i brzine... na neki način je tužno gledati bivšeg ozekija na ovaj način.





Juryo 8 Azumaryu je danas došao i do 7. pobjede, ovaj put nad 21-godišnjim j3 Chiyootoriom, još jednim od onih što žure prema vrhu. Chiyootori je umjereno brzo napredovao i sasvim se približio makuuchiju. NJihov derbi jedan je od onih koje bismo se mogli nagledati u budućnosti. Slično ovome se Chiyonokuni našao sa Masunoyamom u jednom brzom i intenzivnom susretu.





Gagamaru se susreo sa Kaiseijem u zajedničkom nastojanju da nekako spase ovaj basho. Obojica su se našla u problemima i dok je Gagamaru došao do 2. pobjede, čini se ako je više od pola godine iznimnih rezultata Kaiseija ipak došlo do kraja. Fluktuacije forme su prirodna stvar, sa čijim uzastopnim kruženjem postajemo jači. Velika domaća popularnost brazilskog borca će ga sigurno ponovno povesti prema vrhu.



Baruto je sredio Kisenasata! Ozeki je jurnuo po sekiwakeov pojas, bio je dočekan i povučen u prazno. Kisenasato se otkotrljao u gledalište, a Baruto ostao stajati! Baruto je trenutno glavni konkurent Hakuhu u borbi za naslov!

U isto vrijeme moramo javiti kako je Kotooshu izostao iz borbe! Nedostajalo je energije u njegovim borbama, nešto nije bilo na svojem mjestu, ona čarolija posljednjih turnira i uzastopna pobjeda nad Hakuhom su se razišli. Samo jedna pobjeda znači velike probleme iza njega i nužnost za pozitivnim omjerom na slijedećem Natsu-basho. Želimo mu brz oporavak!

Spomenimo da je Goeido treći put za redom sredio Kakuryua! Te linije i oznake tko je tu ozeki a tko nije na ovom turniru su toliko nejasne... Jedna stvar jest jasna - Yokozuna Hakuho! Jednostavno je sredio veliko iznenađenje Chiyotairyua - gurnuo mu glavu prema dolje, drugom rukom mu zahvatio pazuh i okrenuo ga u zraku!





Dan sedmi

Asahisho se po prvi put susreo sa Azumaryuom. Asahisho je na tri prvenstva iskusio makuuchi, stoga je zanimljivo promatrati nadolazećoj mongolskoj snazi. Ujedno se Daikiho suprotstavio još jednom mongolu, Oniarashiju. Daikiho je dobar na ovom prvenstvu i prije ove borbe je sakupio već četiri pobjede.





Chiyotairyu je izašao iz turnira zbog ozljede! Nakon borbe protiv Hakuha nije se činilo da ima kakvu ozljedu, iako je bio okrenut u zraku i bačen na tlo. Ovo je tako tužno! Čudesan prvi turnir pri vuku maegashira je nesretno završio. Srećom, sigurni smo da će nove prilike doći!

Takayasu je uhvatio Baruta! Odmah se izborio za bolji položaj na pojasu i čekao. Uz neznatno negodovanje bivšeg ozekija i pokušavanje da se ta situacija izjednači, Takayasu je krenuo, otjerao Baruta do ruba, ovaj se odgurnuo i Takayasu ga je poveo u suprotnom smjeru sve dok 198 centimetara i 193 kilograma velikog estonca nije poletjelo zrakom poput otresenog tepiha. Baruto više nije u igri za pobjedu!



Spomenimo pobjede obojice Yokozuna, kao i poraz Kakuryua protiv me Toyonoshime.


Dan osmi

U osmi dan krećemo uz još jednu intenzivnu i snažnu i brzu i uzbudljivu borbu Daikiha. Razlog zašto je ova borba bila takva je taj što su većinom njegove borbe takve. On se jednostavno zaleti i tko to može izdržati možda ga i istjera van. Zamijetite kovertu na kraju ogleda - čak su i sponzori zamijetili zanimljivost ovog borca.



Jokoryu nije uspio nadmudriti Okinoumija. Nešto sporiji start i od suparnika zakočene ruke dovele su do boljeg položaja na pojasu i izmicanja Jokoryuove ravnoteže. Okinoumi je već tri pune godine stanovnik makuuchija, dobrim dijelom provedenog i pri samom vrhu maegashira. Jokoryu će morati potražiti drugu priliku.



Barutova pobjeda nad Tochiozanom govori o tome koliko je intenzivno u ovom turniru. Tochiozan je istjeran van, ali je Baruto završio duboko u gledalištu!



Sjajna bitka Kisenasata i Goeida za primat japanskog borca. U igri i ponovno formi je i Kisenasato, ali ovaj dvojac se ogledava sada već na svakom turniru i čini se da se drže one dobro prokušane - meni jedna tebi jedna. Ovaj put je Kisenasato krenuo bolje unatoč nižem položaju sekiwakea, otjerao ga na rub, no Goeido se uspijeva oduprijeti, Kisenasato tjera dalje, no odjednom se situacija izokreće i on je na rubu! Sekiwake uzima pobjedu u jednoj od najupečatljivijih borbi ovog basha!



Yokozuna Harumafuji ponovno je pretrpio poraz! Ovaj put je m4 Toyonoshima bio brži u startu, nasrnuo na yokozunu koji se nije uspio izmaknuti. Harumafuji je sporiji na ovom prvenstvu, nesigurniji, a razlozi još nisu razjašnjeni. Skriva li se kakova ozljeda u pozadini?

Drugi yokozuna ne griješi. 15-0 ili ne? 15-0 ili ne? 15-0 ili ne?



Ishod Haru-basho 2013 čini se ishođenim. Može li nas dočekati ogromno iznenađenje i potpuna promjena na vrhu?




- 15:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.