SVE O MEDICINI https://blog.dnevnik.hr/sveomedicini

srijeda, 24.06.2009.

Labirintitis(boles uha)

Labirintitis često nastaje kod kroničnih upala srednjeg uha, koje se proširuje i na unutarnje uho ili tijekom meningitisa ili traume uha.UZROCI I OČITOVANJE

Najčešći uzroci labirintitisa (upale labirinta) su bakterije i virusi koji penetriraju u unutarnje uho. Labirintitis često nastaje kod kroničnih upala srednjeg uha, koje se proširuje i na unutarnje uho ili tijekom meningitisa ili traume uha.


VRSTE LABIRINTITISA

Akutni serozni labirintitis – Najčešće je uzrokovan upalom srednjeg uha, a javlja se iznenada. Prvi simptomi su zujanje u uhu, koje prelazi u redukciju sluha, vrtoglavica, poremećaj ravnoteže, te mučnina i povraćanje. Terapija je antinflamatorna, a simptomi nestaju nakon 7-15 dana, uz potpuno ozdravljenje pacijenta. Samo u rijetkim slučajevima dolazi do oslabljenja sluha.

Akutni purulentni labirintitis – Kao i prethodni oblik, javlja se iznenada. Simptomi su jači i polaze od intenzivnih vrtoglavica, mučnine, povraćanja i nagluhosti. Terapija je kirurška i treba je provesti što prije. Najčešće kod pacijenata ostaju posljedice bolesti, kao što je djelomična nagluhost.

Kronični serozni labirintitis – Javlja se kao posljedica akutnog seroznog oblika labirintitisa ili nakon kronične kataralne upale srednjeg uha. Tijekom ovog oblika dolazi do postupne, ali trajne redukcije sluha, a bolest često prolazi neprimijećeno jer ima blage simptome.

Kronični purulentni cirkumskriptni labirintitis – Javlja se kao posljedica kroničnog otitisa. Najčešći simptomi su redukcija sluha i vrtoglavica.

Kronični purulentni difuzni labirintitis – Uzrok mu je najčešće akutni purulentni labirintitis ili kronični otitis. Simptomi su blagi i često se prilkom audiometrije primjećuje redukcija sluha.

Degenerativni labirintitis – Najčešće je uzrokovan traumama uha ili toksičnim faktorima. Neki od toksičnih faktora (egzogenih) su visoke doze lijekova (kinin, diuretici…), alkohol, duhan i boje za kosu, a endogeni faktori koji uzrokuju bolest su bolesti kao što je dijabetes ili hepatitis.
Traumatski čimbenik može biti iznenadan snažan i jak zvuk (eksplozija) ili konstantni zvukovi jačeg intenziteta (često se javlja kod kovača, strojara ili željezničara). Također i slušanje glasne glazbe je trauma.

Atrofični labirintitis – Javlja se kod starijih ljudi, kao posljedica atrofije tkiva uha. Ali ovaj oblik može biti izazvan i nekom bolešću kao što je ateroskleroza ili hipertenzija. Simptomi ovog oblika su vrtoglavice, zujanje u uhu i nagluhost

24.06.2009. u 18:30 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  lipanj, 2009  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Lipanj 2009 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Brojac posjeta





posjete
free counters

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr
www.hitna-pc

http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">