|
Svantevid
31.03.2006., petak
Budi zdrav - kao drijen!
I dok u ovo doba, u Izraelu npr. cvjetaju grmovi mimoza, u našim krajevima šumarci su još uvijek sivkasti, nabrekli od nestrpljivih pupova koji svakako znaju da je došlo proljeće ali čekaju onaj znak neba s kojim će otpočeti simfonija behara duž proplanaka.
Jedini nepoćudni među svima, kojem strpljivost nije vrlina, svojim je cvatom zazlatio šume Vivaldijevom uvertirom.
Drijenak (drijen, dren, drenina, drenjina), opunomoćen svojim dobrim glasom o dobrome zdravlju i dugovječnome životu, cvjeta, kako samo on može cvjetati, ne oponašajući nikog u svome okruženju.
Čim ga ugledam, znam da je dosanjani proljetni dan stigao i neka nova nada obišla je svijetom.
Odmah se prisjetim djetinstva i drijenkovog drvca koje je raslo u vrtu ispred naše kuće. Žilavo je bilo to drvo, a na oko tako krhko i slabunjavo. Raslo je nekom pretkovom rukom posađeno i kroz mnoge godine nije mijenjalo svoj oblik i veličinu. Sve je moje dječje nepodopštine podnosilo (čemu sam se često čudio). Sjećam se okusa njegovih žarkocrvenih plodova. Bili su strašno primamljivi no već na prvi ugriz, rezak i trpak okus crtao bi grimase po dječjem licu. Stari djed (točnije mamin tetak) hvalio ga je i slavio, ističući njegovu ljekovitost, zahvaljivao bi mu na otklanjanju probavnih smetnji i naravno, u jesen bi sačuvao drijenkove plodove u najfinijoj komovici. Starinska staklena posuda gledala me s ormara kako kakva relikvija. Ponekad sam i ja poželio taj rubin sa ormara, i nakon moljakanja bilo mi je udovoljeno (u ljekovite svrhe naravno ;-) Okus drijenka natopljenog rakijom bio je tada posve drugačiji. Peckao je po usnama i mirisao čarobno. Vjerovao sam da konzumiram čudotvorni bombončić od kojeg ću u zdravlju doživjeti barem tetkove ponosne godine. Teče (tako sam ga zvao) je naravno uvijek ulovio prigodu za koju svoju poučnu priču. Naslušao sam se tako raznih koje je sipao iz rukava. U njima nije bilo vukodlaka ni čarobnjaka, usnulih princeza, on je volio oblikovati i prispodobiti sjećanja iz svoje mladosti u poučne anegdote. Šteta da sam tada bio premalen da ih sve zapamtim.
Teče i njegov drijenak nakako su zajedno otišli još davnih dana. U mom vrtu, na onome mjestu, danas raste samo velika uspomena. Ne znam kome je to drvce zasmetalo o naletu idejnih zahvata izmjena životnog prostora? (inače, dijenak može živjeti i 200 godina!)
Već godinama planiram oživjeti te uspomene sadnjom nove mladice, ali je to danas teško nabavljiva sadnica. Dugo mi je trebalo da odustanem od pikiranja šibe u rahlu zemlju, jer se ne razmnožava reznicama (Ili možda ipak može? Ne, nemojte me izazivati, taman sam odustao!).
Preostaje mi, barem za sad, uživati u pogledima na ona mjesta (sve rijeđa, na žalost, jer su mnogi dijenkov grm ispred svojih kuća odavno zamijenili lijepom ali samo lijepom uvoznom forzicijom) gdje on još pršti svojom zlatnom krošnjom i potiče ovaj svijet na ljepotu, zdravlje i dug razuman
život...
|
27.03.2006., ponedjeljak
Maslačak - sezonska salata
Da je i maslačak jestiv, nije ništa novo i nepoznato.
Njegove mlade proljetne izdanke najlakše je pronaći i iskopati na svježim livadnim krtičnjacima.
Radič (kako ga zovu u mom kraju), odličan je u kombinaciji sa sortnim crvenim radićem i običnom salatom, začinjen maslinovim uljem i limunom.
Ni Grci ni Rimljani nisu poznavali maslačak. Pretpostavka je da su je u Evropu donijeli barbarski narodi. U XVI. stoljeću liječnici su joj priznali diuretička svojstva, otada se probudio interes za tu biljku. U narodu ga još zovu: gorko zelje, konjska žućenica, talijanska salata, popovo gumance, mliječnjak, radič, regrat, žućenica, trava od groznice, žuti dimac, žućnjak. Na francuskom se zove «pissenlit» što znači-mokri u krevet. To ime je dobio jer je odličan diuretik. Pospješuje izlučivanje mokraće, otklanja sve zastoje, otrovne tvari iz tijela, pročišćava organizam, potiče znojenje.
Životinje koje slobodno šeću na ispaši traže ga po poljima, a seoska domaćinstva koja drže kuniće obilato ih hrane maslačkom. U svako proljeće ljudi sa nožićem u ruci kreću u berbu maslačka. Svoje košare pune lišćem mladog maslačka. Svrstavamo ga među samoniklo bilje, stoga je kao takav jako cijenjen u našem kraju. Rado je viđen na našim trpezama za proljetnih dana. Može se jesti na salatu pomiješan sa zelenom salatom i sitno sjeckanim komadićima pancete. Salatu je dovoljno začiniti sa malo maslinova ulja i sokom jednog limuna. Poslije takve salate čovjek se osjeća izvanredno jer maslačak pročišćava organizam nakon zime. Za jelo se beru mladi listovi prije nego što biljka procvjeta, kada su najmekši i najukusniji. Lišće se može kuhati i pripremati kao blitva i špinat. Kod nas se jede kuhana podulje uz kuhana jaja utvrdo. U pazijama koju rado jedemo obavezno je prisutna. Posve je bezopasan ako se uključi u normalnu prehranu.
Ako još uvijek ima onih koji misle kako je to "gorka biljka rezervirana samo za ekstremne travopase", propuštaju na žalost užitak zdrave i ukusne hrane i priliku korisnog proširivanja prehrambenih navika...
|
25.03.2006., subota
Dosanjani dan
Ova slika i video su snimljeni danas u mom vrtu....
|
19.03.2006., nedjelja
Proljeće - konačno
Ova je nedjelja bila stvorena za šetnju.
Cilj - uslikati kockavicu.
Rezultat - kockavica je ostala neuslikana, nepronađena, :-(
ali zaštićena vječnom uspomenom mojeg djetinstva.
Krajnja korist - prozračivanje duha i tijela mirisima vlažne zemlje, grmlja oživljelog proljetnim sokovima.
Utješna misao - možda je duga zima tek samo odgodila moju kockavicu?
(misao o njenom nestanku iz staništa ne prihvaćam!)
Utješna nagrada - pored uslikanih veselih proljetnica (šafrana i visibaba) dogodio se ipak jedan daleki susret sa bijelom-sivom(?) čapljom, koja je doduše izmicala pred objektivom aparata na sigurnosnoj udaljenosti, stoga vam ovdje o tome podastirem tek fotoinformaciju...
|
12.03.2006., nedjelja
Echinocystis lobata
Sjećate li se onih mojih "dražesnih pupoljaka siječanjskih"?
Ne, nije ih pojeo nedavni blogovihor, samo su potonuli malo dublje u arhivu.
Glede "pojedenih" postova (mislim da sam ostao samo bez zadnja dva?), ne marim puno zbog toga. Bile su to fašničke krafne, servirane ionako za tu svrhu! :-)) i dječji gradski karneval kojeg bih možda i trebao ponovno objaviti ali naprosto nemam volje (ili si samo ne želim priznati da to zapravo ne znam napraviti ;-))
No vratimo se mi na one dražesne pupoljke kojima sam se veselo kočoperio i mahao vam s pitanjima o porijeklu. Asocirali su na egzotične ribe-suvenire (koje s Jadranom blage veze nemaju, osim ako po onoj - ne umočiš prst u more i povezan si USB vezom sa Japanom?)
U veljači su me posjetili moji dragi prijatelji iz Kranja. Naravno, u razmjeni svekolikih impresija bili su zaintrigirani pomoći otkriti tu malu botaničku tajnu, tim više što je ista biljka rasprostranjena i koritom Save, (vjerojatno i ostalih rijeka). Jedan slovenski časopis objavio je fotoreportažu u kojoj se govori o tome i malo potrage mojih prijatelja bilo je dovoljno da bi se došlo do latinskog naziva:
Echinocystis lobata
A kada imaš latinski naziv - uronio si prst u more, u kojem veselje otkrića tih cucurbita (kao ugriz one japanske ribice- napuhanice) dolazi na
sljedećim stranicama
Najljepša hvala mojim Kranjcima!
|
|
|
< |
ožujak, 2006 |
> |
P |
U |
S |
Č |
P |
S |
N |
|
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
|
|
|
|
|