Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svantevid

Marketing

Maslačak - sezonska salata

mladi maslacak - radic

Da je i maslačak jestiv, nije ništa novo i nepoznato.
Njegove mlade proljetne izdanke najlakše je pronaći i iskopati na svježim livadnim krtičnjacima.

Radič (kako ga zovu u mom kraju), odličan je u kombinaciji sa sortnim crvenim radićem i običnom salatom, začinjen maslinovim uljem i limunom.thumbup

Ni Grci ni Rimljani nisu poznavali maslačak. Pretpostavka je da su je u Evropu donijeli barbarski narodi. U XVI. stoljeću liječnici su joj priznali diuretička svojstva, otada se probudio interes za tu biljku. U narodu ga još zovu: gorko zelje, konjska žućenica, talijanska salata, popovo gumance, mliječnjak, radič, regrat, žućenica, trava od groznice, žuti dimac, žućnjak. Na francuskom se zove «pissenlit» što znači-mokri u krevet. To ime je dobio jer je odličan diuretik. Pospješuje izlučivanje mokraće, otklanja sve zastoje, otrovne tvari iz tijela, pročišćava organizam, potiče znojenje.

sezonska salata radic na dlanu radic u prirodi

Životinje koje slobodno šeću na ispaši traže ga po poljima, a seoska domaćinstva koja drže kuniće obilato ih hrane maslačkom. U svako proljeće ljudi sa nožićem u ruci kreću u berbu maslačka. Svoje košare pune lišćem mladog maslačka. Svrstavamo ga među samoniklo bilje, stoga je kao takav jako cijenjen u našem kraju. Rado je viđen na našim trpezama za proljetnih dana. Može se jesti na salatu pomiješan sa zelenom salatom i sitno sjeckanim komadićima pancete. Salatu je dovoljno začiniti sa malo maslinova ulja i sokom jednog limuna. Poslije takve salate čovjek se osjeća izvanredno jer maslačak pročišćava organizam nakon zime. Za jelo se beru mladi listovi prije nego što biljka procvjeta, kada su najmekši i najukusniji. Lišće se može kuhati i pripremati kao blitva i špinat. Kod nas se jede kuhana podulje uz kuhana jaja utvrdo. U pazijama koju rado jedemo obavezno je prisutna. Posve je bezopasan ako se uključi u normalnu prehranu.

Ako još uvijek ima onih koji misle kako je to "gorka biljka rezervirana samo za ekstremne travopase", propuštaju na žalost užitak zdrave i ukusne hrane i priliku korisnog proširivanja prehrambenih navika... wave

Post je objavljen 27.03.2006. u 13:18 sati.