svestrani blog

03.08.2006., četvrtak

Post za Dianu iz Umaga

Danas ću pisati za jednu super curu iz Umaga, a zove se Diana thumbup. Kao što piše u naslovu ovo je post za nju!!!


N.W.A

Compton je samo jedan od brojnih post-industrijskih gradića na južnoj strani Los Angelesa, zajeban kvart u koji bijelcima u '80-tima nije bilo preporučljivo dolaziti. Slavu Comptona pronio je mladić s dreadlocksima, imenom Eric Wright koji je s novcem zarađenim od svodništva snimio legendarnu gangsta-rap himnu "Boyz N the Hood". Nakon toga uslijedilo je stvaranje legendarne geto grupe Niggaz With Attitude (N.W.A), u kojoj su se proslavili Andre Young (Dr. Dre), O’Shea Jackson (Ice Cube), Lorenzo Patterson (MC Ren) i Antoine Carraby (DJ Yella), te osnivanje Ruthless Records-a. Zahvaljujući N.W.A. gotovo svaki golobradi mladić iz opasnih kvartova koji zna pisati i ima olovku i komadić papira može ući u povijest. N.W.A su bili crnačka rap verzija Ramonesa, tri jednostavna akorda i – juuuriiiš. Eazy-ev utjecaj je ogroman, a porodično stablo N.W.A. proširilo se na cijelu zapadnu obalu SAD-a. Reperi poput D.O.C., Snoop Dogga, Westside Connection i The Game nisi bili članovi N.W.A, ali su uspjeli uz pomoć N.W.A i Eazy E-a.

26. ožujka, je obilježena 10-godišnjica smrti Eazy E-a, a njegov najstariji sin (od ukupno 9 djece) ima namjeru da nastavi naslijeđe njegove obitelji s debitantskim albumom, s ne baš maštovitim imenom "N.W.A." Lil' E za svog oca kaže: "On je legenda, kao Bob Marley. Samo želi da se svi sjećaju mog oca kao legende, on je moj glavni fokus na ovom albumu". Dok je Bob Marley svojom revolucionarnom glazbom hrabrio južnoafričke ratnike prije bitke, Eric Wright stariji je svojim buntovničkim rapom potpalio vatru među crnačkim plemenima drugačije vrste, bande Cripsa i Bloodsa su krenule na ulicama južnog LA-a, a mržnja nije prestala još do danas.

I mali E je rođen i živio u Comptonu, gdje mu je majka bila direktorica škole, rođen je 1984. godine za vrijeme ljetne Olimpijade u Los Angelesu, a odrastao je na žestokoj diskografiji svog oca "Eazy-Duz-It", "N.W.A and The Posse", "Straight Outta Compton", "100 Miles" i "Runnin’, Niggaz4life", te suradnja na Dreovim albumima te istrage Policije i FBI-a zbog eksplicitnih tekstova i poziv na neposluh u pjesmi "Fuck the Police". Eazy E preminuo je 26. ožujka 1995 u dobi od 31 godine od Aidsa, kada je Lil' E imao 10 godina.

Nadam se da će ti se svidjeti, pozz. Čujemo se.... mah

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.