Upoznavanje skole i uze okoline - Susretit će se u sredini

četvrtak , 20.12.2018.

Forum Klix.ba










Click here: Upoznavanje skole i uze okoline






U litru dobrog bijelog vina stavi se 3 žlice bršljana i 3 žlice božjeg drvca i ostavi da stoji 2—5 sati. To je tipičan produkt ove i ovakve vlasti: bahat, osion, nesposoban, ogrezao u mitu, tamo đe je direktor to računa da je njegovo: od radnika do dobara. Pre svega, ukazuje se na postojanje »krivice naroda« 1 , koja ne treba da cudi s obzirom na postojanje »primitivizma u narodu« 1 i sklonosti ka zatvaranju u »svoje« 1.



upoznavanje skole i uze okoline

MOLIM VAS POMOZITE Otvorio sam autoprevoznicku radnju 19. Profesor Arronax je rekao svim mornarima da gledaju u more ne bi li ugledali čudovište. Drama Balkanski špijun pocinje emisijom preko radija o tek završenoj sjednici od velike važnosti za zemlju. Ta ideja mi i nije baš najbolje zvučala i dvoumio sam se.



upoznavanje skole i uze okoline

Forum Klix.ba - Pelina pola kavene žlice, gaveza, korijen kantariona, bo­ rovice plod grubo istučen u avanu, po 50 g, dobro promije­ šati.



upoznavanje skole i uze okoline

Nikola Gelenčir Prirodno liječenje biljem i ostalim sredstvima 1989. Digitalizacija knjige : Equilibrium° ~ Mr Werklein Karlo o mojoj knjizi, za prvo izdanje, na­ pisao je slijedeće: Knjiga je popularna. Pisana je laganim stilom te se preporuča u prosvjećivanju narodnog zdravlja. Naročito danas kad ljekovito bilje u narodu dobiva sve veću primjenu i sve je značajnije u suzbijanju i liječenju mnogih bolesti. Autor se osvrnuo i na ishranu i higijenu radnih ljudi, što je ta­ kođer od velikog značaja za zdravlje čovjeka i njegovu radnu sposobnost. Autor je slikovito opisao svaku navedenu ljekovitu biljku pa je čitalac lako može prepoznati. Knjiga je podesna za popularizaciju našeg domaćeg ljekovitog bilja. Dobro će doći pojedincu, školama i zadrugama. Bjelovar, mjeseca travnja 1967. Mr Werklein Karlo Tokom prodaje mojih izdanja stiglo je mnogo dopisa zadovoljnih i oduševljenih čitalaca od kojih, zbog ograniče­ nog prostora, donosim samo nekoliko: Drug F. Iz knjige koristim recepte koji mi mnogo zdravlju koriste. Bio sam godinama bolestan od pluća — da sam jedva disao. Čim sam primio vašu knjigu, izabrao sam jedan od recepata za liječenje plućnih bolesti, čaj sam uzi­ mao kratko vrijeme i danas tako lagano dišem i bez brige se vozim na biciklu... U njoj nalazim veliko bogatstvo za čovjekovo zdravlje, a to je naj­ vrednije na ovom svijetu. Moje je mišljenje da tu knjigu svaka kuća mora imati, kako bi čovjek znao očuvati svoje zdravlje... Nemam riječi s kojima bih vam mogla zahvaliti na poslanom lijeku, odnosno bilju. Kašalj je prestao, iako sam ga prije nekoliko mjeseci liječila raznim lijekovima i sirupima — bez uspjeha. Ovaj vaš čaj zaista mi je pomogao... C, Drniš: »Javljam vam da sam primio vašu knjigu koja me toliko obradovala — više nego da sam dobio sto 'iljada na lutriji. Čim sam je stao čitati, mogu vam reći da još ni jednu knjigu nisam s takvim užitkom čitao kao vašu. Ne nalazim riječi s kojima bih vam zahvalio na vašem ve­ likom trudu, strpljivosti i uspjehu... Zanimao me sadržaj pa sam je odmah otvorio i pregledao... Moj je zaključak da zlata vrijedi, jer je sažeta i obuhvaća sve što je svakom čovjeku potrebno da zna kako očuvati zdravlje«. Sadržaj knjige i sastav recepata kao i mnogih drugih uputa je više nego izvrstan — odličan«. Vaša knjiga je vrlo poučna. Korisna je za svakog čovjeka i smatram da bi je svaka kuća trebala imati, jer je čuvanje zdravlja najveće bogatstvo radnih ljudi, a u vašoj knjizi je navedeno kako čuvati zdravlje i liječiti bolest... « Autor Predgovor Koliko je naš radni čovjek zainteresiran za čuvanje svog zdravlja i radne sposobnosti, najbolje pokazuje činjenica da knjiga: Prirodno liječenje biljem i ostalim sredstvima iz godine u godinu doživljava nova izdanja. Naše moderno doba raspolaže izvanredno dobrim bio­ kemijskim lijekovima i antibioticima koji se sve više usa­ vršavaju. Unatoč tome, ljekovite biljke svakim se danom sve više upotrebljavaju. Sve je veća upotreba biljnih čajeva, ekstrakata, alkoholatura i sirupa, pa oni zauzimaju sve više mjesta na policama naših ljekarna. Kod nekih bolesti liječ­ nik je upravo primoran da se obrati ljekovitom bilju. Liječenje ljekovitim biljem ima više prednosti: u svakom bilju, pa i u otrovnom, ima u umjerenim količinama djelo­ tvornih tvari. Njihovo djelovanje nije probojno naglo nego polagano sporo , pa iziskuje veći vremenski razmak jer dje­ luje blago i uzdržljivo. Što se pak kurative tiče, može se uzimati bez opasnosti mjesecima i godinama a da ne ugrozi ljudski organizam. Jedan od značajnih razloga je i ovaj: ljekoviti čajevi — u prvom redu od našeg domaćeg bilja — djeluju hipno-sugestivno, dakle umirujuće. Takvo kompleksno djelovanje uvjerljivo se postiže kod djece, staraca, osjetljivih osoba i rekonvalescenata gdje se ne mogu upotrijebiti biokemijski lijekovi. Sveobuhvatna korist je i u tome što se ljekovite biljke mogu miješati. Ako liječnik dobro poznaje svojstva ljekovi­ tog bilja, po volji ih može preobraziti, ne samo što se tiče ljekovitosti, nego i u zdrave aromatične napitke. Osim toga, kurativno liječenje — a to iskustvo dokazuje — pojačava istovremeno uzimanje i biokemijskih lijekova. To znači da biljni lijekovi pomažu u zajedničkom radu oko ozdravljenja ljudskog organizma. Konačno, ne smijemo zaboraviti da su te ljekovite biljke lako pristupačne svakom našem građaninu i lako se pripre­ maju. Prethodno se svakako mora naučiti koji je način pri­ preme najefikasniji. Pogrešno bi bilo kad bi netko čaj od divlje ruže šipak kuhao, kad se zna da se kuhanjem uništava njen dragocjeni C-vitamin. Ili uzmimo kamilicu koja kuha­ njem postaje bezvrijedna, jer ishlapljuje njeno aromatično ulje. Liječenje ljekovitim biljem nije tako jednostavno kako to pojedinci zamišljaju. Na vrijednost bilja i njegovu ljeko­ vitu moć ružno svjetlo baca činjenica što se to bilje prodaje na našim tržničkim tezgama — onako napamet — bez po­ trebnog poznavanja bilja i davanja uputa za upotrebu glavni je motiv zarada. Ako se osvrnemo više stoljeća unatrag, vidjet ćemo da su postojale knjige koje su govorile o upotrebi ljekovitog bilja i upućivale na studij i eksperimentiranje s biljem. Tako se počelo stjecati stručno znanje. Ove su knjige izvor današnjoj farmaciji i razvoju biokemijske proizvodnje. U to vrijeme bila je moderna uzrečica: »čovjek se mora otkinuti od pri­ rode! « Onda je čovjek svoje povjerenje dao lijekovima koji su se pripremali u ljekarnama, u kojima su se lijekovi pravili od bilja. Od tada se u ljekarne uselila: Species mješavina , trava , Flores cvijet , Radix korijen. Moderni liječnik koji poznaje odlike ljekovitog bilja i njezinu moć, pa u borbi protiv oboljelog organizma koristi i ljekovito bilje — liječnik je budućnosti. Sadržaj ove knjige neka bude pomoć zdravstvenom pro­ svjećivanju naših radnih ljudi. Autor Predgovor četrnaestom izdanju Do sada je odštampano i prodano više od 140 000 primjeraka ove knjige, a to je najbolji dokaz njezine vrijednosti. Knjiga je u svakom domaćinstvu potrebna, naročito kad se zna koliko ljudi danas boluje od raznih bolesti i u svojoj muci traži pomoć na sve strane. Od desetog izdanja, knjiga je znatno proširena, pa sada sadrži više od 1000 recepata. U poglavlju »Liječenje bo­ lesti ljekovitim biljem« ima 850, u poglavlju »Ljekovito bi­ lje« 150 recepata koji su navedeni kod pojedinih biljaka. Biljem su se liječili stari narodi prije više tisuća godina, pa nije čudo što i naš radni čovjek danas traži spas od svoje nevolje u bilju. Biljka sadrži mnoge vitamine, bjelan­ čevine, masnoće, šećer. Neke koristimo kao normalnu hranu za održavanje živog organizma, a gorke, ljute, alkaloide ko­ ristimo kao lijek. Ljekovito bilje se nalazi svagdje u prirodi: po poljima, livadama i šumama. Priroda nam pruža puno krilo svoje blagodati — treba ga samo ubrati. Ima ga toliko da naprosto gazimo po toj blagodati, čini nam se da je beskoristan korov, bezvrijedan. Možda nam se čini zato što ništa ne stoji. Mno­ gi naši ljudi, naročito oni suvremeni, moderni, misle da je samo ono dobro što je skupo, pa ma ništa ne vrijedilo. Baš se ti ljudi, kad mnogi sintetički i kemijski lijekovi ne po­ mognu, hvataju kao utopljenik. Danas je malo liječnika koji se u praksi služe biljem. Ljekarne drže tek ograničen broj, stoga je narod upućen na samozvane biljobere, koji u svojoj nestručnosti nasumce nešto od svojih trava dadu potrošaču, bez obzira hoće li po­ moći ili ne. Naše veleprodaje bilja u svojim nakupnim skla- dištima nemaju stručno osoblje i preuzimaju svašta, bez grižnje savjesti. Tako i neka poduzeća prodaju npr. Koliko su biljke ljekovite najbolji dokaz daju životinje, koje ne čekaju ničiju pomoć nego se obrate bilju jedući ga i ozdrave. Ljekovito bilje ne samo što liječi nego i krijepi, jača i čini tijelo otpornim protiv mnogih bolesti, a naročito protiv onih koji se pojavljuju u poznim godinama. Izdavač UVOD Kad god sam sabirao ljekovito bilje po našim šumama, poljima i livadama, zaustavljali su se mnogi poljoprivrednici pa i građani i čudom se čudili. Gledali su moje torbe iz kojih je izvirivalo razno korijenje, stabljike, lišće i cvijeće. Znati­ željno su zapitkivali čemu služi sve to. U razgovoru s našim ljudima na selu i u gradu usta­ novio sam da ne poznaju ni najopćenitije ljekovite biljke koje svakodnevno svojim nogama gaze, a ne znaju da bi im one mogle u kućanstvu poslužiti kao izvrstan lijek, a neke kao i dodatak jelu. Mnogi, iako bol boluju gaze baš po onom bilju koje bi im, kad bi znali, vratilo izgubljeno zdravlje. Većina naših ljudi nema ni pojma kakva se sve osvježujuća pića i ljekoviti napici mogu pripremiti iz domaćeg bilja. Zaprepastila me činjenica da mnogi ne poznaju čak niti kamilicu Matricaria chamomilla , a još manje njenu ljekovitost i način njene pripreme. To slabo poznavanje tako važnog faktora za narodno zdravlje zaista iznenađuje. U drugim zemljama, naročito u Francuskoj, kod lije­ čenja raznih bolesti upotrebljava se ljekovito bilje. Liječnici ga propisuju bolesnicima na receptu. Kod nas takva praksa još nije uvedena. Unatoč tom propustu naših liječnika, iz dana u dan imade sve više onih koji svoje ozdravljenje i radnu sposob­ nost zahvaljuju bilju i prirodnom načinu ishrane. Istina je da djelotvorna ljekovitost u biljci djeluje spo­ ro, ali ako se netko uporno danima, tjednima, pa i mjese­ cima liječi biljem koje odgovara naravi njegove bolesti, tada uspjeh neće izostati; a duga upotreba lijeka ni u kojem slu­ čaju neće naškoditi organizmu. Bolesnik se polako, ali sigur­ no oporavlja. Bio sam godinama teško bolestan. Danas nakon devet go­ dina svoje zdravlje zahvaljujem ljekovitom bilju. Posve je prirodno da liječenje ljekovitim biljem mora ići posred­ stvom liječnika. Svakako je potrebno da nas liječnik pregleda prije nego li pristupimo liječenju bolesti biljem. Dakle, kod svake bolesti prije svega neophodno je potrebno savjetovati se s iskusnim liječnikom — dobrim dijagnostičarom. U interesu preventivnog sprečavanja bolesti potrebno je da se upoznamo sa najopćenitijim ljekovitim biljkama koje nalazimo u blizini ljudskih naselja, a možemo ih nabrati idući u polje ili za vrijeme šetnje u prirodi. Svaki građanin, svako domaćinstvo treba da u svojoj kući ima, u posebno za to udešenoj kutiji ili ladici, kućnu ljekarnu u kojoj bi u slučaju potrebe našao lijek protiv bolesti koje se najčešće pojavljuju: prehlada, kašalj, glavobolja, gripa, proljev, za­ tvor, trovanje hranom, krvarenje, reuma, šećerna bolest i mnoge druge. U tom bi slučaju naša zajednica samo na lije­ kovima uštedjela pozamašnu svotu. Tada ne bismo morali za svaku sitnicu potražiti liječnika i gubiti dragocjeno vrijeme čekajući u ambulanti na red i stojeći u ljekarni u repu s receptom u ruci. Smatram da bi bilo korisno za našu zajednicu kada bi u nastavni program naših škola ušla i grana narodnog pro­ svjećivanja: »Upoznavanje ljekovitog bilja i njegova upo­ treba«. Naša je zemlja vrlo bogata raznovrsnim ljekovitim biljem. Ono nam se samo nudi — treba ga samo ubrati. I naši liječ­ nici bi o tome trebali više razmišljati i za neke bolesti izda­ vati recepte za ljekovito bilje. Ljekovito bilje ne stvara čuda, ali u stručnim rukama liječnika može postati bogata vrijednost. Ne omalovažavajmo značenje vrijednih osobina domaćih biljaka, počev od čaja koji nije samo aromatičan nego i lje­ kovit. Ako još tome dodamo da čaj biljni potpuno zamje­ njuje skupe uvozne čajeve, onda se njegova vrijednost podvostručuje. Pokušajte jednom piti čajnu mješavinu: kamilice, list šumske jagode i lipe, ili lazarkinje, majčine dušice i ru­ žmarina ili bilo koju drugu mješavinu, pa ćete se i sami uvjeriti u njihovu vrijednost. Svima onima koji su voljni surađivati na polju zdravstve­ nog prosvjećivanja i čuvanja svog zdravlja — neka pomogne ova knjiga. BRANJE LJEKOVITOG BILJA Iako branje ljekovitog bilja na prvi pogled izgleda jedno­ stavan posao — ipak to nije. Svaki sakupljač bilja mora na­ učiti dobro raspoznavati biljku koju želi brati jer ima mnogo sličnih vrsta. Stoga berač mora biti veoma oprezan kako u zabuni ne bi brao otrovne biljke. Osim toga mora znati u koje se godišnje doba bere biljka i koji njen dio treba brati: korijen, list, cvijet ili plod, odnosno sjeme. Biljka se ne smije brati po rosi i mokrom vremenu jer prilikom sušenja potamni, pljesnivi, postane neupotrebljiva. Bilje se bere po lijepom, suhom, i toplom vremenu i to poslije rose. Nakon sušenja biljka mora zadržati svoju pri­ rodnu boju i izgled. Biljka se ne smije sušiti na zemlji. List i cvijet pa i korijen stanovite biljke suše se u hladu. Najbolje je biljku sušiti na tavanu na plahti. Tamo ima najviše zraka — propuha, a do biljke ne može doći ni prašina ni dim. Na suncu se suše samo neke biljke: list podbjela, čička i sl. Bilje se mora tako dugo sušiti dok se ne lomi prstima. Zrno plod bere se kad je potpuno zrelo. Međutim neki se plodovi beru poluzeleni. Pupoljci se beru dok se još nisu potpuno razvili. Suho bilje treba staviti u polivinilske vrećice i objesiti na suho mjesto. Najbolje na čistom zračnom tavanu. Ubrane biljke djeluju 12—18 mjeseci, nakon tog roka izgube svoju ljekovitost. Tada ih valja zamijeniti svježim. Biljke koje za vrijeme sušenja izgube svoju prirodnu boju i svoj specifični miris — ne vrijede i treba ih baciti. Ljekovito bilje neka beru samo one osobe koje ga dobro poznaju. Ako nisu sigurni, neka se prethodno dadu podučiti od onih koji to znaju. U protivnom neka ljekovito bilje radije nabave u ljekarni ili kod stručnjaka s ispitom. PRIPREMA BILJNIH LIJEKOVA Od svake biljke mogu se pripremiti ljekoviti napici na više načina. Međutim, najobičniji način pripreme jeste čaj. Čaj — naljev — oparak — dobiva se na taj način što se stanovita količina svježeg ili suhog bilja jednostavno prelije izvjesnom količinom ključale vode, poklopi i ostavi 10—20 minuta stajati da se kvasi. Zatim se ocijedi, po želji zasladi, a kod nekih čajeva doda malo soka od limuna i tako pije. Lišće, cvijet, korijenje i kora u svakom slučaju moraju se prije upotrebe sitno isjeckati. Voda koju koristimo mora biti svježa i čista iz bunara, a najbolje gdje je to moguće iz planinskog izvora. Uvarak — kuha se stanovito vrijeme prema vrsti bilja. Potrebna količina korijenja i hrskavičnih dijelova stavi se u vodu i kvasi 3—4 sata. Zatim se sa istom vodom kuhaju po recepturi. Vodene iscrpine dobiju se na taj način da se ljekovite biljke, koje sadržavaju sluzave tvari korijen bijelog sljeza, list i cvijet bijelog sljeza, laneno sjeme i sl. U bocu se metne pola do jedne jedaće žlice gore navedenih iscrpaka na koje se nalije 300 gr mlake ili hladne vode. Bocu treba zatvoriti i koji put protresti. Nakon sat-dva procijediti, po volji zasladiti, hladno ili mlačno piti. Tvari koje stavljamo u bocu prethodno moraju biti usitnjene. Alkoholatura se priprema od suhog ljekovitog bilja koje se kvasi u alkoholu. U jednu litru 96% jakog alkohola špiri­ ta stavi se 8—10 jedaćih žlica suhog bilja koje ostavimo u boci 8—10 dana. Potrebno je dnevno po koji put bocu pro­ tresti. Pije se razrijeđeno sa malo vode po recepturi. OPĆE NAPOMENE Čajeve, sokove i sirupe kuhati u emajliranom posuđu. Tinktura se upotrebljava kao kapljice u malo vode ili na kocki šećera. Biljke se mogu držati samo 1 godinu dana, poslije nabaviti nove. Lišće i cijela biljka beru se za sunčana dana i to pred cvatnju. Lišće, cvijeće, plod i korijenje čuvati spakovane i držati na suhom mjestu. Korijenje prije sušenja treba isjeći na komadiće da se bolje osuši. Kora se odvaja od grana u proljeće kad počne listanje. Sušenje: biljke čim se oberu treba sušiti na suhom, svježem i prozračnom mjestu u tankom sloju. Pupoljci se beru prije njihova potpuna razvitka. Cvjetovi se beru za sunčana dana i odmah ih sušiti ali ne na suncu. Zrno i sjeme beru se potpuno zreli. Plodovi se beru prije potpunog dozrijevanja. Svježi sokovi prave se gnječenjem ili cijeđenjem svježih biljaka u malo vode uz dodatak šećera. Prije toga biljke tre­ ba dobro oprati. Cijeđenje se vrši u čistoj posudi. LIJEČENJE BOLESTI LJEKOVITIM BILJEM Ako želimo pripremiti čaj od nekih biljaka kao što su kamilica, nana, ružmarin i druge, koje u sebi sadrže dozu hlapljivog eteričnog ulja, onda se takav čaj ne smije kuhati, nego samo preliti ključalom kipućom vodom. Nakon toga se ostavi poklopljeno 10—15 minuta. Kad bismo takav čaj kuhali, izgubio bi velik dio od svojih ljekovitih svojstava. Biljni čajevi za liječenje pojedinih bolesti moraju se piti najmanje 3—5 nedjelja, a u težim slučajevima i godinu dana. ASTMA — SIPNJA Od astme danas boluje veoma mnogo ljudi. Astma se li­ ječi kemijskim i biokemijskim lijekovima, promjenom mje­ sta boravka, kao i klimatskim liječenjem na obali i otocima našeg Jadrana. Međutim, ima i vrlo dobrih biljnih lijekova protiv astme koji se mogu pripremiti u obliku čajeva, prašaka i alkoholature. Evo nekoliko uspješnih recepata za liječe­ nje astme. Dobro usitniti list i cvijet podbjela, korijen bijelog sljeza, cvijet i list divizme. Jednu jedaću žlicu te mješavine pre­ liti sa 300—400 g ključale vode. Ostaviti poklopljeno 15 do 20 minuta. Zatim ocijediti, po želji zasladiti po mogućnosti pravim pčelinjim medom , dodati malo limunova soka, ako ga imamo pri ruci, i toplo piti prije jela tri puta na dan po jednu šalicu. Još je bolje, ako je moguće, svaki sat-dva piti po nekoliko gutljaja. Omana i gaveza korijen , po 3 jedaće žlice, pasje trave, majčine dušice, po 4 jedaće žlice. Priprema se isto kao i pod 1. Žlica hmelja kuhanog nekoliko minuta u 100 g vina i 100 g vode, vrlo je dobar lijek protiv astme. Protiv proširenja pluća kod bronhijalne astme vrlo do­ bro koristi, naročito kod izbacivanja ispljuvka, alkoholatura od cijele biljke dragoljuba bez korijena. Na svakih 100 g 96% jakog alkohola stavi se u bocu jedna jedaća žlica usitnjenog lista divljeg dragoljuba, koji treba da se kvasi 6—8 dana. Nakon toga se ocijedi i uzima, razrijeđen s malo vode, dva do tri puta dnevno jednu kavenu žlicu. Astma cigarete koje se nabavljaju u ljekarnama odlično pomažu. Pržimo 30 dkg šećera. Kad šećer zarumeni, dodamo 9 jedaćih žlica meda i 3 oveće glavice crvenog luka, kojeg pret­ hodno isjeckamo na sitno. Od vremena do vremena potrebno je malo poklopac podizati. Kad se stiša, uvarak procijedimo, stavimo u boce i dobro začepimo. Od tog lijeka uzima se prije jela jedna jedaća žlica. Za vrijeme liječenja zabranjeno je pušiti i uzimati alkohol. Astma se može izliječiti bijelim lukom na slijedeći na­ čin: u jednoj maloj žlici iskrižamo poveću krišku češnjaka. Drugom malom žlicom nastojimo iz njega istisnuti što više soka koji će izbiti na površinu. Tada stavimo žlicu u usta i duboko udišemo češnjakovo eterično ulje. Dah se zadrži i zrak ispusti kroz nos. To se čini 5 minuta, zatim se ta kriška luka okrene na drugu stranu i ponovo žlicom pritiska da iz­ bije na površinu ulje, a postupak udisanjem traje opet 5 minuta. To se ponavlja s novom kriškom u ukupnom traja­ nju od 20 minuta. Zatim se bijeli luk s kruhom pojede. Tako se radi svaku večer 4—6 nedjelja. Uzme se nekoliko kriški bijelog luka, stavi u čistu bijelu prekuhanu krpu ili gazu i zdrobi kakvim prikladnim pred­ metom. Tada se na kocku šećera nakapa nekoliko kapi soka i pojede. To se ponavlja svakog jutra natašte do potpunog ozdravljenja. Astmu i slaba crijeva liječi aniš. Dvije žlice aniša sta­ viti u pola litre vode i kuhati 10 minuta. Naberite žare koprive i stavite do polovine litrenog lonca. Zatim dodajte 2 jedaće žlice gospine trave i 2 žlice nane metvice. To se sve zajedno kuha 2—3 minute. Na­ kon toga se ostavi poklopljeno da stoji 10—15 minuta. Tada se ocijedi i pije triput dnevno po šalicu. Šest tjedana ne­ ćemo primijetiti nikakvo poboljšanje. Koncem sedmog i početkom osmog tjedna bolesnik će tri tjedna mnogo kašljati. Pluća se počinju čistiti, kašalj prestaje i bolesnik ozdravi ali samo u tom slučaju ako uporno svaki dan tri­ put dnevno pije gore spomenuti čaj. Zabranjeno pušenje i alkohol. Prije spavanja stavite u tanjurić malo smole od bora i time kadite prostoriju u kojoj se spava. Hren dobro očistimo 4 žlice naribamo i stavimo u prikladnu posudu. Na hren nalijemo vinski ocat, toliko da hren bude po prilici 3 prsta ispod octa. Tada tu masu kuhamo tako dugo dok hren ne postane mekan. Zatim ga ocijedimo i toj količini octa dodamo istu količinu meda. Sve kuhamo dok se ne zgusne. Dodamo kuhani hren i pu­ stimo da još jednom provri. Kad se ohladi, stavimo u sta­ klenku i od tog lijeka uzmemo svako jutro i večer po jednu žlicu; 13. Isjeckanog korijena omana uzeti 1 žlicu i preliti to s 2 dcl vrele vode, poklopiti i kad se ohladi piti svaka dva sata zaslađeno medom. Po 20 g aniša, podbjela cvijeta i 60 g podbjela li­ sta. Uzeti 3 žlice te smjese i kuhati u pola 1 vode, ostaviti da se ohladi i piti umjesto vode. Pomiješati po 20 g hajdučke trave list , podbjela, izopa, matičnjaka i crnog sljeza cvijet. Tri žlice ove mje­ šavine preliti sa pola litre vrele vode, poklopiti, ostaviti 2 sata, a zatim piti umjesto vode. Pomiješati po 20 g rosopasa, podbjela, pasjeg drena plod i petrovca. Zatim ocijediti i piti 3 puta na dan pola sata prije jela. Uzeti po 20 g aniša i podbjela cvijet te 10 g podbjelova lista. Od toga uzeti 3 žlice i kuhati 10 minuta u pola litre vode. Ostaviti pokrito cijelu noć, zatim se pije umje­ sto vode. Četvrt kg meda pomiješati sa četvrt kg čajnog ma­ slaca. U to dodati 3—4 žlice dobro izribanog hrena mije­ šati pola sata. Uzima se triput dnevno po kavenu žlicu. Žare koprive, metvice i gospine trave u jednakim dije­ lovima dobro promiješati. Od te mješavine uzeti žlicu na 200 g ključale vode. Pije se dva puta dnevno. Mora se biti ustrajan, jer će se uspjeh osjetiti tek nakon dva mjeseca. Pušenje i alkohol mora se napustiti. Žlicu usitnjenog korijena velikog bedrinca stavi se u šalicu hladne vode i ostavi da stoji preko noći. Ujutro se procijedi, a na ostatak nalijemo šalicu ključale vode. Kad se ohladi, ocijedi se i prelije u prvu ocjeđevinu. Zasladi se sa žlicom pravog meda i pije se umjesto vode. Astma srčana i plućna Pola kilograma crvenog luka se usitni, stavi u lonac i pirja. Istovremeno u posebnu zdjelu stavimo pola kg še­ ćera i sok ovećeg limuna i pirjamo. Kad je već oboje zarumenjeno, spojimo obje mase zajedno i zalijemo sa pola litre vode i pustimo da uzavri, čim počne kuhati, odmah skinemo sa štednjaka. Kad se smlači, procijedimo, dodamo 3 žlice pravog pčelinjeg meda i nešto šećera. Sve dobro promiješamo i stavimo u staklenku sa širokim grlom i do­ bro zatvorimo. Od toga lijeka uzima se po malu žlicu prije jela 3 put dnevno. List šumske jagode, kamilice, metvice pitome ili kudrave i kičice u jednakim količinama dobro promiješati. Od te mješavine jedaću žlicu preliti sa 3 decilitra ključale vode i ostaviti da poklopljeno stoji 10—15 minuta, zatim ocijediti, po želji zasladiti, dodati malo limunova soka i toplo piti dvaput dnevno, pola sata prije jela. Uzima se 8—14 dana. Uzeti pola kavene žlice usitnjenog pelina, korijena angelike, iđirota — po dvije jedaće žlice — i sve dobro pro­ miješati. Od te mješavine jedaću žlicu preliti sa 3 decilitra ključale vode. Ostala priprema kao pod 1. U jednakom omjeru dobro promiješati korijen omana, aniša, komorača i stolisnika. Od te mješavine jedaća žlica kuha se jednu minutu u 300 g vode i ostavi na strani poklopljeno 10—15 minuta. Nakon toga se ocijedi, za­ sladi pravim medom i toplo pije triput dnevno po šalicu pola sata prije jela. Tumač nutarnjih organa: 1. Kamilicu stući u avanu u prah. Od tog praška uzima se triput dnevno pola sata prije jela po pola kavene žlice. Ako se pomiješa sa jednakim dijelom šećera u prahu, ko­ risti kod rekonvalescenata koji tada naginju gojenju. Uzeti 3 žlice droge pelina u ljekarni i preliti sa pola litre vrele vode, pokriti, ostaviti da stoji oko 2 sata, zatim piti u 3 navrata prije jela. Dvije žlice hajdučke trave preliti sa 2 decilitra vrele vode. Poklopiti, ostaviti malo da stoji, zatim piti prije jela. Dvije žlice kamilice preliti sa 2 decilitra vrele vode. Promiješati, poklopiti, ostaviti na štednjaku oko pola sata, ali ne smije vreti. Ocijediti, rashladiti i piti prije jela. Uzeti po 1 g stucana zrna komorača, lincure i kičice. Sve pomiješati i preliti sa 2 decilitra vrele vode. Poklopiti, ostaviti 2 sata, zatim ocijediti te odjednom popiti. Pomiješati preslice, oraha list i divljeg kestena ko­ ra po 20 g, te 30 g vrbove kore i 10 g ljoskavca plod. Uzeti 2 žlice te mješavine i kuhati 5 minuta u 4 decilitra vode. Ostaviti preko noći i sutradan piti ujutro i navečer. Po 1 g komorača, lincure i kičice izmiješati i preliti sa 2 decilitra vrele vode. Poklopiti i ostaviti 2 sata, zatim procijediti i piti pola sata prije jela. Uzeti po 25 g celera korijen , kičice, komorača i lin­ cure, preliti sa pola litre vrele vode, poklopiti, zatim piti prije jela. ANGINA Bolest grla — upala mandula — krajnika 1. Stolisnika, matičnjaka, bijelog sljeza list i cvijet , sljeza crnog cvijet i list u jednakim dijelovima, dobro pomi­ ješati i od te mješavine uzeti 2 jedaće žlice i kuhati 2—3 minute u 300 g vode 3 dcl. Nakon toga ostaviti poklop­ ljeno 10—15 minuta. Zatim ocijediti, medom zasladiti i piti 3 puta dnevno prije jela — po šalicu. Još je bolje ako se pije svaki sat-dva po nekoliko gutljaja. Korijen bijelog i crnog sljeza sitno isjeckan, u jed­ nakim dijelovima i dobro promiješan. Od te mješavine uzme se jedaća žlica i prelije sa 200 g ključale vode; ostavi poklopljeno 10—15 minuta. Zatim se ocijedi, doda velika žlica meda i time se ispire grlo a nešto i popije. U težim slučajevima svakako treba ići liječniku. Petrovac i list divlje kupine pomiješati u jednakim dijelovima. Od te mješavine uzme se 2 jedaće žlice i kuha 3—4 minute u 3 decilitra vode. Ostala priprema kao pod 1. U šalici mlijeka skuhamo tri omanja lista duhana ili dvije nepune jedaće žlice lulaša. Kad provri, procijedimo i tim toplim mlijekom grgljamo više puta dnevno. Ovo mli­ jeko se ne smije piti jer tjera na povraćanje. Ako nastanu jaki bolovi u vratu, uzme se glavica maka i kuha u 200 grama vode 2—3 minute. Ostavi se po strani poklopljeno nekoliko minuta. Zatim se ocijedi, pravim pčelinjim medom zasladi, i grlo ispire grgljajući. Svaki dan prije jela ujutro uzeti 2 žlice ribljeg ulja može se pomiješati sa žlicom pravog pčelinjeg meda, tako se lakše proguta. Riblje ulje dobije se u ljekarni. Mladog opranog lišća koprive 1 kg samljeti strojem za mljevenje mesa, iscijedi se sok i pije 3—4 žlice dnevno. ANEMIJA — SLABOKRVNOST 1. Većinom su znaci očiti: bljedoća, slabost, umor, česta glavobolja, slaba probava i pomanjkanje apetita. Bolesnik, ako je moguće neka miruje i živi na planinskom zraku, jer se krv u planini mnogo više obnavlja. Hrana neka je la­ gana, okrepljujuća i izdatna sa dosta voća, koje treba jesti prijesno kako bi tijelo dobilo dovoljno željeza, vitamina i raznih mineralnih soli. Piti domaće čajeve, mnogo prije­ snog mlijeka, voćne sokove i čašu zdravog vina ili piva radi bolje probave. Svako jutro natašte treba pojesti jednu do dvije ja­ buke, obilno zaslađene s pravim pčelinjim medom ne in­ dustrijskim. Kao zajutrak dalje uzeti dobro istučen žuma­ njak jednog jajeta s nekoliko kapi dobrog konjaka. Zatim nekoliko odrezaka na brzinu ispečenih jetrica na jednu i drugu stranu, sredina neka ostane polusirova. Uz jetrica salata maslačka, matovilca, radića ili lista mladog špinata. Treba jesti hranu bogatu bjelančevinom: grah, grašak, golubinje meso, jetra, jarebice, kečige, patku, ovčetinu, pastrmu, rajčice, sardele; sir punomastan, tunjevinu i zečevinu. U šalici mlijeka skuha se jedaća žlica pravog meda. Ponavlja se dulje vremena. Uzima se svaki dan natašte. Osam komada svježih dobro opranih jaja stavi se u staklenku ili u drugu prikladnu posudu. To se zalije limu­ novim sokom tako da su jaja prekrivena. Treba ostaviti 2—3 nedjelje da stoji. Limunov sok rastvorit će ljuske jaja. Tada se sve zajedno procijedi, doda litra konjaka, kg še­ ćera i ostavi da stoji 8 dana. Uzima se 1—2 čašice sat-dva poslije doručka. Ovaj recept poslao mi je Š. »Kod nas je 30 godina bolovala M. Obilazila je naj­ bolje specijaliste po cijeloj našoj državi. Svi su joj rekli da lijeka nema. Nakon toga potužila se, danas već pokojnom, Don Jeri Aniću u Šibeniku. On joj je prepisao ovo: U dvije litre naravnog žutog vina stavi se 1—2 žlice željeznih stru­ gotina sa tokarske klupe , komad korijena od srčenjaka Polygonum bistorta koji u planini raste i malo kore od šipka, zajedno s plodom Granatum punica raste u Dalma­ ciji. Bocu treba dobro zatvoriti i svaki je dan protresti i okrenuti da se dobro promiješa. Boca treba da stoji 40 dana. Nakon 40 dana procijedi se i od tog lijeka uzima se triput dnevno po žlicu. S ovim lijekom potpuno se izlije­ čila. U dvije litre crnog vina stavi se 200 g suhog lišća ko­ prive žare, ubrane u proljeće. To se ostavi 24 sata da stoji. Nakon 24 sata vino je već za upotrebu. Od tog vina pije se čašicu svako jutro natašte i navečer prije spavanja. Kura traje dulje vremena. Lišće koprive nabrano u proljeće 20 g, šćavela ili ki­ selice, bokvice po 10 g — stavi se na litru vode. To se 12 sati kvasi, a zatim 10 minuta kuha sa 2—3 žlice meda. Po­ tom se ostavi 20 minuta poklopljeno da stoji. Nakon toga se ocijedi. Pije se više puta dnevno po kavenu šalicu. Ovaj čaj ne samo da stvara krv nego pospješuje probavu, otkla­ nja uzrujanost i nesanicu. Uzeti muške i ženske bokvice u podjednakom omjeru i kunice stolisnik — koliko njih. Oprati u hladnoj vodi i stucati dobro u avanu. Nacijediti ovoga soka 3 žlice. Pije se ujutro pola sata nakon što se uzela mala žlica pčelinjeg mliječa. Crnog sljeza korijen usitnjen — 40 g staviti u litru bi­ jelog vina da stoji 14 dana. Nakon toga se ocijedi i pije tri­ put dnevno po čašicu. Treba jesti slaninu i piti crno vino. U dva decilitra toplog mlijeka istisne se sok jednog limuna i žlica meda. Pije se svako jutro natašte duže vre­ mena. Šaku mladih lisnih pupoljaka koprive prokuhati 15 minuta u jednoj litri vode. To piti mjesec dana umjesto vode. Zimi se mogu upotrijebiti osušeni pupoljci ali samo pola šake. Kroz tanku ljepenku probije se rupa veličine brada­ vice tako da ostala koža oko bradavice bude od vatre za­ štićena. Nad bradavicom upali se kocka šećera tako da vre­ la masa pada na bradavicu. Za vrijeme ove operacije osjetit će se bol, ali će bradavica sve više crnjeti i na kraju za ne­ koliko nedjelja posve će nestati. Upalimo svijeću i nad njom grijemo što je više mo­ guće dobro zašiljenu grafitnu olovku. Zatim vrućim šilj­ kom brzo ubadamo bradavicu od sredine prema rubu. Kad se olovka ohladi, ponovno je ugrijemo. To se ponavlja 4—5 dana. Nakon 3—4 tjedna bradavica će nestati. Bradavice se razgrebu, namazu slinom balavog puža i drže na toplini ili na suncu da se dobro osuše. Za nekoliko nedjelja ih neće biti. Bradavica se uspješno i jednostavno uklanja bijelom školskom kredom. Kredom se trlja po bradavici dva-tri puta dnevno. Ili se nastruže praha s komada krede, pomi­ ješa s vodom i tim namazu bradavice. Za kratko vrijeme bradavica nestaje. Prašak koji se nalazi u sredini bundevinog cvijeta malo smrvimo i time nažuljamo bradavicu dva puta dnev­ no. Za nekoliko dana bradavica će nestati. Svako jutro poslije umivanja posipajte bradavicu pe­ pelom od cigarete. Bradavica se može odstraniti i solnom kiselinom do­ bije se u ljekarni. Gornju kožicu bradavice treba odrezati i bradavicu namočiti solnom kiselinom pomoću staklenog štapića. Za kratko vrijeme bradavica će otpasti. Uklanjanje bradavica na indijanski način Naš povratnik, 75 godišnji starac iz Pridvorja kod Du­ brovnika, ispričao je svom susjedu Vlaho Arkulin kako se riješio bradavica kojih je imao mnogo na obje ruke: Za vrijeme prvog svjetskog rata radio sam u Americi — priča starac. Vi­ djevši da na rukama imam bezbroj bradavica, reče mi: »Ako se želiš riješiti bradavica učini ovo: navečer prije spa­ vanja izaberi najveću bradavicu. Uzmi malu tanku šivaću iglu, duboko zabodi u bradavicu sve dok ne osjetiš bol. Igla u bradavici mora uspravno stajati bez pridržavanja. Tad se plamenom svijeće grije igla od ušice pomičući pla­ men svijeće prema sredini igle. Od plamena svijeće igla će se jako ugrijati. Nastat će nepodnosiva bol. Tada se svi­ jeća odmakne od igle i čim bol prestane, ponavlja se po­ stupak sa grijanjem igle od ušice prema sredini. To po­ novi 3 večeri po 3 minute i grij uvijek istu bradavicu. « Ja sam vračaru poslušao i nakon tri večeri sve su bradavice otpale i one s ruke koju nisam grijao. Kako sam i ja po rukama imao bradavice — piše mi Ar­ kulin — iako susjedu nisam htio vjerovati, više sam iz zna­ tiželje postupio po receptu stare Indijanke i gle čuda. Već nakon dva grijanja bradavice se počele sušiti, a kod trećeg sam ih jednostavno orunio s kože. To je bilo 1964. Kukuruznu svilu nitaste njuške , peteljke od trešanja, brezov list, u jednakim dijelovima dobro promiješati. Od te mješavine uzme se jedna jedaća žlica na 2—3 decilitra vode i kuha 1 minut. Zatim se poklopljeno ostavi da se ohladi toliko da se prst može u tekućini držati. Onda se doda na vrh noža sode-bikarbone. Nakon 10—15 minuta se ocijedi, medom zasladi i toplo pije tri puta dnevno prije jela. Čaj treba piti 3—9 nedjelja. Preslice, bazgov cvijet po jedaću žlicu, korijen od pirike, koji se prethodno u avanu dobro istuče, lazarkinje, sredinu kore od bazge, nane kudrave ili pitome po dvije je­ daće žlice. To se dobro promiješa. Sve ostalo kao pod 1. Stolisnika 4 jedaće žlice, jagode šumske list, bazgov cvijet — po 2 jedaće žlice i od te mješavine staviti jednu punu jedaću žlicu u tri decilitra vode i kuhati 2—3 minute. Nakon toga ostaviti poklopljeno 10—15 minuta. Zatim oci­ jediti i piti prije jela tri puta dnevno. Čaj od ženske bokvice, jedaća žlica na 3 decilitra vode, kuha se 2—3 minute. Pije se triput dnevno po šalicu. Vodopija korijen, list i cvijet, jedaća žlica na 3 deci­ litra vode, kuha se 3—4 minuta. Pije se triput na dan ili pomalo više puta dnevno. Ispržiti suhi kukuruz kao kavu i vrući istresti u hladnu vodu. Kad se voda ohladi, ponovno ugrijati i piti triput dnevno po šalicu. U raženo brašno zamijesimo naribanu crnu rotkvu. Na to nalijemo toliko ključale vode, koliko je dovoljno da se načini mekano tijesto. Tom masom namaže se čista bi­ jela krpa barem centimetar debljine i time zavije bolno mjesto. Preko toga se priveže topla marama ili flanelska krpa. U pola litre vina i toliko vode stavi se 8 žlica kadulje samo da prokuha i odmah sa štednjaka skine i ostavi po­ klopljeno da stoji nekoliko minuta. Nakon toga se ocijedi i pije više puta dnevno po malu šalicu. Ako bubreg krvari treba uzeti ovaj čaj. Po 50 g rusomače, rastavića i brezova lišća. Od toga uzeti 3 žlice, preliti s 4 dcl vrele vode, poklopiti, 2 sata poslije ocijediti, i piti cijeli dan. Protiv bolova u trbuhu, bubrezima i za čišćenje krvi 1. Uzme se 9 velikih glavica porjeg luka i dobro opere ne smije se oljuštiti. Taj luk se stavi u 5 litara bijelog vina i kuha dok se ne ukuha za polovicu. Tada se prenese u manju posudu i još jedan sat kuha. Zatim se ocijedi i nalije u litrenu bocu. Od tog lijeka pije se svako jutro natašte mala čašica. Bolesti mjehura i bubrega Zobenu slamu sitno isjeckati i 2 jedaće žlice kuhati 3 minute u 2 decilitra vode. Piti više puta dnevno po malu šalicu. Bubreg-krvarenje Uzeti po 50 g rusomače, preslice i breze list. Protiv kamenaca u bubrežnoj i mokraćnoj bešiki 1. U pola litre vode stavi se 30—35 zrna suhog ploda od ljoskavca i kuha 4—5 minuta, zatim se uz kraj štednjaka ostavi poklopljeno da stoji 10—15 minuta, ali da ne kuha. Nakon toga se ocijedi i pije po čašicu više puta dnevno. Plod šipka divlje ruže — dobije se u svakoj trgovini pakovan u kartonske kutije — 2 jedaće žlice prelije se sa litrom ključale vode i pusti poklopljeno da stoji 8—10 sati. Nakon što se ocijedi, doda se 4 žlice pravoga meda i sok od pola limuna i pije triput dnevno po šalicu prije jela. Gavez korijen 60 g, lazarkinje, borovice — po 10 g, dobričice, koprive žare — po 20 g, list divlje kruške 30 g. Sve dobro promiješati i od te mješavine 8 žlica staviti u litru vode i pustiti da preko noći stoji. Ujutro staviti na štednjak da provri i odmah skinuti, ostaviti poklopljeno 10 minuta. Pije se ujutro i navečer po pola litre. Kamence u bubrezima uklanja sok od crne rotkve arapke koju treba naribati i pustiti da stoji 2—3 sata. Na­ kon toga sok se čvrsto iscijedi i pije triput dnevno po pola decilitra. Pije se 20—30 dana — nakon toga će kamenci ne­ stati. Jedan kg suhih koštica od dinje staviti u 5 litara vode i kuhati dok se ne ukuha do 3 litre. Kad se smlači, ocijedi se i prelije u boce. Od tog lijeka pije se triput dnevno po jedan decilitar. Terapija traje sve do potpunog izlječenja. Cvijet trnine — jednu žlicu staviti u pola litre ključalog bijelog zdravog vina i ostaviti poklopljeno 10—15 mi­ nuta. Nakon toga se ocijedi i pije dvaput dnevno po ča­ šicu. U litru dobrog bijelog vina stavi se 3 žlice bršljana i 3 žlice božjeg drvca i ostavi da stoji 2—5 sati. Nakon toga se ocijedi i doda 400 g maslinova ulja. Pije se tri puta dne­ vno pola sata prije jela po čašicu. Prije upotrebe treba bocu dobro protresti. Samelje se laneno sjeme i dnevno uzima po žlicu s mlijekom ili vodom. Oblozi lanenog sjemena stavljaju se izvana na bolno mjesto. Kronična upala bubrega 1. Ljuske mahune, zobene slame, lišće bijele breze — p o 30 g. Peteljka trešnje, korijen peršina, lazarkinje — po 10 g. Preslice i bazge srednja kora, vanjska se ostruže — po 20 g. Gornja se količina dobro promiješa. Od ove mješa­ vine jedna se žlica navečer stavi u 300 g vode da preko noći stoji. Ujutro dodati 1—2 žlice meda, staviti na štednjak. Čim zavri, odmah skinuti i ostaviti poklopljeno da stoji 10 minuta. Zatim se ocijedi, doda soka od limuna i pije više puta dnevno po malu šalicu. Preporuča se što više grožđa i lubenica. Dijeta kao i kod bubrežnih bolesti. Kupine, bijeli sljez, angelike, pirike i bazge — od sva­ kog uzeti korijen — po 30 g. Gornja se količina stavi u 2 litre bijelog zdravog vina i ostavi 8—10 sati da se kvasi. Nakon toga se kuha tako dugo dok se ne ukuha na tričetvrtinu litre. Kuha se poistiha i ostavi još 1—3 sata po­ klopljeno da se pari. Od te tekućine pije se triput dnevno po šalicu. U pola litre kvalitetnog ruma stavi se 2—3 žlice ploda od trnine Prunus spinosa. Već nakon 24 sata može se uzeti svako jutro, natašte pola do jedne čašice. To je izvanre­ dan lijek i za bolesti mjehura. Kadulje plod, plod divlje ruže šipak , preslice, borovi­ ce, ženske bokvice u jednakom omjeru. Dobro promiješati i od te mješavine jednu žlicu preliti sa 200—300 g ključale vode i ostaviti poklopljeno 10—15 minuta. Pije se dvaput dnevno — ujutro natašte i navečer prije spavanja. Za liječenje ove teške bolesti uzima se ova mješavina: pelin, kadulja, kičica, majčina dušica, smrekova vršika, preslica, bazgov list sve u jednakim dijelovima. To se do­ bro promiješa i od te mješavine stavi se 4—5 žlica u litru vode, kuha 4—5 minuta i ostavi poklopljeno još nekoliko minuta. Nakon toga se ocijedi i pije nezaslađeno više puta dnevno po malu šalicu. Navečer prije spavanja treba popiti pola litre. Kura traje duže vremena. Preslica, breze list po 40 g te 20 g imele. Uzeti 3 žlice i kuhati 10 minuta u pola litre vode, ostaviti preko noći i u pet navrata popiti. K tome dodati na vrhu noža sode bikarbone. Piti 2—3 puta na dan. Bubrežni, žučni i kamenci u mjehuru Kamenci koji se stvaraju u bubrezima, žučnoj kesici ili u mjehuru, najsigurnije se odstranjuju ako nije gnojna upa­ la sa Herminimum monorehis biljka raste u šumama Slo­ venije. Svježe nabrana, izrezana kao rezanci, stavi se u ma­ slinovo ulje u omjeru 1 : 10 i ostavi 3 mjeseca izloženo na suncu, a 3 u umjereno toploj prostoriji. Nakon toga lijek je gotov. Uzima se po žlicu svako jutro natašte. Kako je neu­ godna ukusa kapne se nekoliko kapi limunova soka u žlicu prije negoli lijek progutamo. Navečer izvadimo iz boce neko­ liko rezanaca hermelike, dobro prožvačemo i progutamo. Ako želudac ne podnaša ukus hermelike, tada se može istu skuhati u obliku čaja i po želji zasladiti kandis šećerom i toplo piti. Mnogima je taj način liječenja pomogao i spasio ih od operacije. Za vrijeme bolesti bubrega treba se hraniti dijetnom hra­ nom: mlijekom, mliječnim jelima s rižom i grizom. Krumpir pireom u mlijeku, bez soli. Treba jesti dosta voća i povrća u sirovom stanju: naribane mrkve zaslađene medom, cvjetaču, korabicu i svu ostalu hranu koja se može sirova jesti. Hranu kuhati u što manje vode i svako jelo pripremati na ulju. Prije glavnog obroka pojesti tanjurić salate ili jednu jabuku. Svaku večer treba probrati šaku pšenice ili koju bilo drugu žitari­ cu: zob, raž, ječam, kukuruz ili što drugo dodati malo vode toliko da je preko noći pšenica upije. Ujutro se stavi na šted­ njak, doda malo vode i kuha više u pari dok ne popuca. Žita­ rica se zasladi medom, ali nije uvjet i preko dana polako jede. Kad se bolesnik malo oporavi, može jesti prženo i pečeno meso s rižom u malim količinama. Alkoholna pića i duhan su zabranjeni. Kamenci u žuči: po 40 g korijena maslačka i cikorije i 20 g metvice, pomiješati, uzeti 3 žlice te mješavine, preliti s pola litre vrele vode, poklopiti, ostaviti 2 sata, zatim proci­ jediti, i piti po 1 žlicu svaka 2 sata. Kamenci u bubrezima: po 50 g rusomače i kukuruzne svile. Tri žlice toga prelije se s jednom litrom vrele vode i poklopi; 2 sata poslije pije se umjesto vode. Uzeti po 20 g stolisnika list , breze list , medvjeđega grož­ đa, kukuruzne svile i peteljke od višanja. Krišku bijelog kruha, plod gorčice, islandske mahovine, ljupine od jabuka, anisa, kadulje, majčine dušice, lišće podbjela, cvijet jaglaca, omana korijen, bijelog i crnog sljeza korijen, smrekove iglice i korijen šumske ljubice. Od svake vrsti uzeti 10 g. Sve dobro promiješati i od te mješavine malu žlicu preliti sa 200 g ključale vode. Pije se triput dnev­ no poslije jela po šalicu. Terapija traje dulje vremena. Bronhitis, bronhijalni katar, upala sluznice u dušnicima bronhijama liječi ovaj čaj: aniš, bijelog sljeza list. Od sva­ kog po jednu žlicu. Podbjela list, majčine dušice — od sva­ kog po 2 žlice. Sve dobro promiješati i od te mješavine uzeti jednu žlicu u 2—3 decilitra vode i kuhati 1—2 minute. Zatim ostaviti poklopljeno po strani 10—15 minuta. Nakon toga se ocijedi, pravim pčelinjim medom zasladi 1—2 žlice , doda malo soka od limuna. Pije se toplo triput dnevno prije jela po šalicu. Kad je zarumenjeno, ulije se litra vode, doda 6 žlica meda i dvije glavice dobro usitnjenog crvenog luka. To se kuha tako dugo dok se ne ukuha do polovice. Tad se procijedi i spremi na hladno i suho mjesto. Od tog se lijeka uzima triput dnevno poslije jela po žlicu-dvije. Treba piti tople čajeve od ljeko­ vitog bilja. Svježu koru od bazgova drveta vanjska kora se ostruže — 8 jedaćih žlica na litru vode — kuhati 8 minuta i na bolna mjesta stavljati obloge od uvarka. Pljeva od sijena trinje i list podbjela dobro se popare i stave kao oblog na bolna mjesta. Cvijet kamilice dobro se popari, stavi u jednu platnenu vrećicu i priveže na bolno mjesto. Divizme, list i cvijet, stavi se u jednu čistu malu vrećicu. To se dobro ugrije nad štednjakom i stavi na bolno mjesto. Zbog održanja stalne topline potrebno je imati dvije vrećice: dok se jedna nalazi na bolnom mjestu, druga se grije. CRIJEVNE BOLESTI Katar — gastritis 1. Pelina malu kavenu žlicu, stolisnika 3 jedaće žlice, go­ spine trave kantarion 2 jedaće žlice, nane jedaću žlicu. Sve se dobro promiješa i od te mješavine stavi se jedaća žlica u 3—4 decilitra vode i kuha 3 minute. Zatim se ostavi stajati 10—15 minuta. Nakon toga se ocijedi, doda malo meda i soka od limuna i pije toplo tri puta dnevno, pol sata prije jela. Kura traje prema težini bolesti, 4—6 mjeseci. Koru od narandže, stolisnika, korijen iđirota, kamilice — u jednakim dijelovima — dobro promiješati. Od te mje­ šavine jedaću žlicu preliti sa 2—3 decilitra ključale vode i ostaviti poklopljeno 15—20 minuta. Nakon toga se ocijedi. Ostalo kao pod 1. Cvijet od lipe, korijen i lišće od bijelog sljeza, lišće od bijele breze, u podjednakim dijelovima, dobro promiješati i od te mješavine uzeti jedaću žlicu. Ostalo kao pod 1. Latice od crvenih ruža i breskvina cvijeta uzeti u jedna­ kim dijelovima, dobro promiješati i od te mješavine pri­ premiti sirup. Djeci koja imaju zatvor davati svaku večer po jednu ili dvije kavene žlice prije spavanja. Ovaj sirup blago utječe i ima umirujuće djelovanje. Svako jutro natašte treba ispiti jedno svježe sirovo jaje. Zatim 2—3 sata ne smije se ništa jesti. Nakon toga može se popiti šalica kave ili čaja. Za objed lagana hrana od povrća, mlijeka i voća. Za večeru svježi sir, kiselo mlijeko ili jogurt. Crveni luk samelje se na stroju za mljevenje mesa i na 100 g soka nalije se 200 g dobre prepeke komove rakije. Od tog lijeka pije se triput dnevno 15 kapi u žlicu meda. Kura traje dva mjeseca. Čaj kuhan od borovnice navodno potpuno ubija bacile od tifusa i ostale bacile u želucu u vremenu od 24 sata. Sto­ ga se borovnica preporuča kao antiseptično sredstvo kod svih početnih zapaljenja crijeva i proljeva. Čaj od agave raste u Dalmaciji liječi želudac, crijeva i bolesti jetre. Efikasniji je u obliku praška. Svaki dan ujutro i navečer uzeti ga na vrhu noža i popiti s malo vode ili čaja. Protiv želučanih grčeva, vodene bolesti, bolesti jetra, bu­ brega, proljeva i kolike, Kneipp preporuča stežu Potentilla anserina u obliku čaja: list i cvijet. Vilino sito Carlina acaulis cvijet i korijen, jedaća žlica prelije se s 3 decilitra ključale vode. Liječi katar crijeva i želuca, bubrege i zasluzenost. Na početku lipnja nabere se 30 posve mladih oraha koji su iznutra još potpuno bijeli i mliječni. Sitno se izrežu i stave u litrenu bocu. Boca se napuni dobrom komovicom ili šljivovicom i stavi 4 nedjelje na sunce. Te tekućine pije se jedaća žlica u slučaju napada nepodnosivih grčeva ili želučanih i crijevnih bolova. Crijevni se katar najjednostavnije liječi ovako: ujutro kad se dignemo, namočimo ručnik u hladnu vodu. Ručnik se dobro savije i onako mokar stavi na trbuh. Zatim se ponovno legne i dobro pokrije. Oblog će se uslijed tempe­ rature od upale u crijevima brzo osušiti. Kad je ručnik suh, postupak se ponovi još jedanput. Ponovno legnemo i u kre­ vetu se dobro pokrijemo i natašte sažvačemo malu žlicu suhih borovnica. Navečer prije spavanja sažvačemo 10 zrna borovnice. Ako kroz tri dana katar ne prođe, postupak se još jedanput ponovi. Upala slijepog crijeva Kopitnjak list usitnjen — 1 žlica prelije se sa 200—300 grama ključale vode. Jedan sat se poklopljeno pari. Zatim se ocijedi i pije triput dnevno po malu žlicu. Svakako je po­ trebno obratiti se liječniku. Crijevna i želučana krvarenja, proljevi, griže i krvavi kašalj Kore mladog hrasta 2—5 g stavi se u 200—300 g hladne vode da stoji 2—3 sata. Pije se gutljajima 2—3 šalice dnevno. Crijevne gnjileži Treba jesti bijelog i crvenog luka u sirovom stanju. Osim što uklanja gnjilež iz crijeva, liječi jetra, bubrege, mjehur, ovapnjenje žila i katar tankog crijeva. Debelo crijevo kad izlazi Mora se paziti na stolicu da ne bude tvrda. Jednom dnevno treba pojesti šalicu voćnog kompota. Preporuča se sjedeće kupke sa hrastovom korom i kamilicom. Čir na dvanaestercu i želucu 1. Rasol od kiselog kupusa razrijeđen sa malo vode , piti dulje vremena svakog sata po jedaću žlicu. Uživati samo mli­ jeko i voćne sokove. Zabranjen je alkohol i duhan. Kura traje 6 nedjelja. Kroz to vrijeme držati strogu dijetu. Gospine trave, majčine dušice, žare koprive, preslice poljske, bokvice ženske, mišjakinje — po 50 g; kamilice, cvi­ jet nevena, cvijet arnike, korijen angelike — po 30 g; pasjakovine 40 g. Sve to dobro promiješati i od te mješavine jednu žlicu preliti sa pola litre ključale vode i pustiti 1 sat da stoji poklopljeno. Procijediti i piti kroz 6 tjedana triput dnevno po šalicu prije jela. Aspirini zabranjeni, jer potiču napadaje. Kloniti se slanih, kiselih i paprenih jela kao i osta­ lih začina. Pelina pola kavene žlice, gaveza, korijen kantariona, bo­ rovice plod grubo istučen u avanu, po 50 g, dobro promije­ šati. Od te mješavine jedaća žlica kuha se 2—3 minute u 3 decilitra vode. Zatim neka stoji 10—15 minuta. Tad ocije­ diti, medom zasladiti i piti toplo pola sata prije jela. Za vrijeme liječenja mora se držati najstroža dijeta: juhu i meso izostaviti, ili to jesti samo u krajnjem slučaju kao posljednje. Dr Gostuški preporuča ovako: 1. Iđirota, gaveza, petrovca po 2 jedaće žlice, kantariona, kičice, stolisnika po 3 jedaće žlice. Sve se dobro promiješa. Od te mješavine uzeti jedaću žlicu na dva decilitra ključale vode. Ostalo kao pod 1. Kroz 20 dana uzima se ujutro natašte decilitar soka od krumpira koji je pripremljen prethodni dan navečer, a na­ večer prije spavanja decilitar soka koji je pripremljen isti dan ujutro. Islandskog lišaja 4 jedaće žlice, nevena samo latice , ružmarina, po 2 jedaće žlice. Sve dobro promiješati i od ove mješavine uzeti 2 jedaće žlice i preliti sa 3 decilitra klju­ čale vode, ostaviti da stoji 10—15 minuta. Tada ocijediti, zasladiti medom i piti triput dnevno prije jela. Glavicu kupusa samljeti na stroju za mljevenje mesa i pustiti preko noći da stoji. Tad se procijedi kroz gazu. Pije se sok sedam dana svako jutro natašte po jednu žlicu. Kod čira na želucu, katara crijeva gastritis i kod mno­ gih nutarnjih bolesti koristi med. Ako se tri mjeseca svaki dan ujutro natašte i navečer prije spavanje uzme po 30—40 g meda, a preko dana pomalo pojede 40—50 g — ozdravit ćemo sigurno. Preporuča se kestenov med. Dva mjeseca treba jesti uglavnom samo mlijeko i ma­ slac. Ukratko, živjeti na strogoj dijeti. Namo­ čiti malo korijena lincure sa malo pelina u 300 g hladne vode. To piti svako jutro natašte. Svako jutro natašte treba popiti kavenu žlicu komovice u kojoj se kvasila nekoliko dana arnika 1 : 20. Navodno će čira nestati i bez dijete. Po 50 g gaveza, dunjina i lanena sjemena i po g sladića i lista stolisnika prelije se s jednom litrom vrele vode, po­ klopi, poslije 6 sati ocijedi i pije umjesto vode. Trputac zgnječiti i taj svježi sok piti. Odlično je sred­ stvo protiv čira na želucu i dvanaestercu. Uzeti po 50 g gaveza, dunjina i lanena sjemena te slat­ kog korijena i hajdučke trave po 20 g. Sve izmiješati i preliti litrom vrele vode. Ostaviti 6 sati poklopljeno, zatim ocijediti i piti umjesto vode. Samljeti korijen iđirota te slatki korijen, uzeti 1 žlicu u jakom čaju kamilice. Preslice, majčine dušice i pelina po 20 g, sve to pomije­ šati, uzeti 1 žlicu i skuhati u 2 decilitra vode. Čaj se ocijedi i pije po 1 gutljaj svakog sata. Med se uzima radi neu­ godnog mirisa sjemena. Osta­ viti pola sata, ocijediti i piti po želji s medom ujutro na­ tašte, u podne i navečer po 2 decilitra. Kura traje 30 dana i za to vrijeme ne smije se jesti svinjsko i govedsko meso, mast ni plava riba, niti piti alkohol. Treba jesti piletinu, te­ letinu i ribu na ulju. Sigurno liječi čir na dvanaestercu. Čirići u crijevima Dobar je i ovaj lijek: koprive sa korijenom ili listom 30 g, borovice plod istučene u avanu — grubo — 50 g, meda pravog pčelinjeg 250 g. Sve se to stavi u dvije litre vode i kvasi 8—10 sati. Nakon toga kuha se poistiha dobro poklop­ ljeno 2—2,5 sata. Zatim se još ostavi da 5 minuta stoji i na­ kon toga se ocijedi. Od te tekućine pije se natašte, ujutro i prije spavanja, toplo, po šalicu. Još je bolje ako se svaki sat-dva uzme po 2—3 gutljaja. Osim toga potrebno je izvršiti jedno ispiranje svaka 3 mjeseca, kako je to u knjizi nave­ deno. Čirevi po tijelu 1. Koprive žare — list i orahovog lišća po 3 jedaće žlice, preslice 2 jedaće žlice. Od te mje­ šavine jedaću žlicu preliti s tri decilitra ključale vode i piti triput dnevno po šalicu. Dobro je na čir stavljati obloge od kuhanog lanenog sjemena. Pelagić je tvrdio da živu ranu iz koje stalno teče gnoj sigurno liječi ovaj lijek: 50 g lista kukute treba u čistom loncu kuhati 10—15 minuta. Rana se tom vodom ispire dva puta dnevno. Kuhano lišće svaljati u kolačić, s jedne strane namazati medom, priviti namazanu stranu na ranu i ostaviti da stoji do drugog pranja. To se ponavlja 6 dana. Lišće, nakon što se skine s rane, treba spaliti. Na čireve je dobro stavljati sitno izrezan crveni luk i ranu zaviti čistom prokuhanom krpom ili čistom gazom. DIŠNI ORGANI Teško disanje Šaka zobi skuha se u litri vode. Procijedi se, doda limu­ nova soka i pravog pčelinjeg meda ili malinovca. Pije se na­ tašte svako jutro po šalicu. Zasluzenost dišnih organa 1. U ovećoj rotkvi izdubimo rupu i napunimo je usitnjenim kandis-šećerom ili medom. Kad se šećer rastopi, od te rotkve zajedno sa tekućinom uzimamo — po malu žlicu triput dnevno. Zasluzenost liječi i mješavina čaja: paprene metvice, bokvice ženske, pšenice, petoprsta, zečje stope, drijenka, jaglaca; čubura — uzeti u jednakim dijelovima. Od te mje­ šavine 2 žlice preliti sa 300—400 g ključale vode i pustiti po­ klopljeno da stoji 10 minuta. Pije se triput dnevno prije jela po šalicu, čaj je ujedno vrlo dobar protiv gripe, prehlade, katara i glavobolje. DIVLJE MESO Hrastove babuške zrele dobro osušiti i samljeti u prah. Tim prahom oboljela mjesta naprašiti. To se ponavlja sve dok divlje meso ne nestane. Gaveza korijen, angelike korijen po 2 jedaće žlice, jago­ de šumske lišće 3 jedaće žlice, korijander sjeme, petolist po malu kavenu žlicu. Sve dobro promiješati i od te mješa­ vine 2 jedaće žlice preliti sa 3 decilitra ključale vode i piti svaki sat po dva-tri gutljaja. Plod od štavelja konjska kiselica. Jedna šaka kuha se u pola litre vode 3 minute. Ostalo kao pod 1. Šipak kora od ploda raste u Dalmaciji. Priprema se kao pod 1. Dobro je uzeti pola štavelja, pola šipkove kore, od svakog po žlicu na pola litre vode. DRHTANJE TIJELA, NOGU I RUKU 1. U litrenu staklenku nalijemo pola litre ulja od pamukova ploda. Na to ulje spustimo jednu žlicu usitnjenog kori­ jena kopitnjaka i ostavimo da stoji 14 dana na suncu ili to- plom mjestu. Tim lijekom masira se hrptenjača i drhta­ vica će nestati. Ima ljudi koji tim lijekom liječe pijanstvo. Protiv drhtanja ruku priprema se slijedeći čaj: žare koprive usitnjeno jednu žlicu sa 200 grama vode kuhati 3—4 minute. Pije se triput dnevno po šalicu. Pije se dulje vremena, čaj koristi ne samo živcima, nego i slabokrvnima, srčanim bolesnicima i protiv astme. Lišće kadulje istući u prah i to uzimati u jelu po kavenu žlicu dnevno. Stolisnika, zečjeg trna — po 3 jedaće žlice, dragušca, brezovog lišća — po 4 jedaće žlice. Sve zajedno dobro promi­ ješati i malu kavenu žlicu čaja preliti sa 2 decilitra ključale vode, ostaviti da stoji poklopljeno 10—15 minuta i to piti svaki sat-dva po nekoliko gutljaja. Ruke treba prati dva puta na dan u vodi 18—20° C topli­ ne. Zatim ih trljati frotirati tako dugo dok ne postanu tople. Masirati od dlana prema ramenu, i to vrlo često. DEBLJANJE Za debljanje 1. Krišku kruha debelo namazati kravljim maslom ili pče­ linjim medom i svaki dan natašte pojesti. To se ponavlja sve dok se ne dobije normalna težina. Svako jutro natašte i navečer prije spavanja popiti šali­ cu mlijeka u kojoj se kuhala žlica pravog meda. Uzima se dulje vremena. Osim uobičajene hrane svaki dan pojedite tri meko ku­ hana jaja. Ujutro i navečer popijte jednu žlicu ribljeg ulja. Naročito koristi za vrijeme zime. Ako imate zdravo jako srce, u normalnu kadu pustite vruću vodu koliko tijelo može podnijeti. Stavite u kadu 300 g sodebikarbone da se rastopi. Tada legnite tako da je tijelo pod vodom i ostanite tako pola sata. Poslije kupanja vrši se ritmička tjelovježba gimnastika. Nakon toga se do­ bro ručnikom istrljajte isfrotirajte i odmarajte jedan sat. Vaše suvišne težine lako se možete riješiti čajem od mla­ de hrastove kore i kore mlade bazge. Gornji sloj ovih kora se ostruže. Dvije jedaće žlice na pola litre vode kuha se 5 minuta i pije triput dnevno po šalicu. Jednako je dobar i čaj od aloja koji se može odgajati u kući — u loncu za cvijeće. DIJETE Djeca — rahitična Rahitičnu djecu treba kupati u vodi u kojoj se kuhao ječam. Kg ječma treba kuhati 15 minuta u 5 litara vode zatim uliti u kadu gdje je već pripremljena voda za kupanje. Dojenče ako povraća 1. U uzavrelo mlijeko stavi se malo kvasa i dobro promi­ ješa. Toplo zaviti u krpu i položiti kao oblog na želučić. To se ponavlja nekoliko dana. Paziti da se dijete ne prehladi. Dojenče treba zaviti u tople pelene. U 300—400 grama vode staviti žlicu meda i prokuhati. Od toga djetetu dati svaka pola sata po malenu kavenu žlicu ili nepunu žlicu šećera u prahu. Na želučić staviti mlačni oblog od pola vode i pola octa. Oblozi se svaki sat mi­ jenjaju. Djeci dajte pravi pčelinji med Za razvoj dječjeg organizma potrebno je mnogo šećera. Invertni šećer sadržan u medu mnogo je zdraviji za djecu jer ga probavni organi ne moraju prerađivati. Ako su medom hranjena, slabunjava i mršava djeca brzo se oporavljaju. Med u svom sastavu ima kalcijuma, fruktoze, glikoze i drugih mineralnih soli koje su potrebne za dječji razvoj i njegovo zdravlje. Med također povoljno djeluje i protiv rahitičnosti kod djece. Naročito u kombinaciji s rib­ ljim uljem koje u tom slučaju mješano medom postane ukusno — dijete ga rado prima i napreduje. Pomognimo rast djeteta Ukoliko nije prekasno možete bez straha učiniti slijedeće: sirove ili kuhane goveđe kosti, zdrave životinje, spalite na bukovom drvu tako da budu posve crne. Te kosti sameljite u prah ili stucite u avanu. Taj prah se uzima na vršku noža za vrijeme jela. Svaki dan pojesti u veličini lješnjaka svježeg kvasca. Dva puta tjedno treba jesti goveđi odrezak koji neka u sredini bude nedopečen. Ujutro i navečer tjelovježba: leći na leđa, rukama podići tijelo da prosto visi u zraku. U ta­ kvom položaju gimnasticirati tijelom i nogama. Gliste kod djece i odraslih 1. Preslice, božjeg drvca — po 2 jedaće žlice, bijelog luka — 6 češnja kriški češnjaka sitno isjeckanog. Zajedno pro­ miješati, preliti sa decilitrom ključale vode, i od te mješa­ vine natašte neprekidno 6 dana uzimati pola jedaće žlice. Manju glavicu crvenog luka ili 6—8 kriški češnja bije­ log luka skuhati u šalici mlijeka i preko dana nekoliko puta jesti. To treba ponoviti nekoliko dana. Na ribežu se izriba sirova mrkva, iscijedi sok i to po­ miješa sa medom. Više puta dnevno pojede se po 1 jedaću žlicu. Ukoliko se radi o sitnim nametnicima, koji se obično nalaze pri zadnjem crijevu — čmaru, njih se može odstra­ niti klistiranjem. Čmar se namaže uljem ili mašću. Čmar odnosno zadnje crijevo ispire se sokom od bijelog luka, ili toplom vodom u koju se stavi malo octa ili limunova soka, ili jak čaj od povratiča. Ispiranje zadnjeg crijeva vrši se i na taj način da se prethodno crijevo opere mlakom vo­ dom i poslije toga ispire. Dvije jedaće žlice čaja od povratiča prelije se sa tri decilitra ključale vode. Također se može preporučiti čaj od korijena valerijane. Pije se malu šalicu tekućine svaka dva sata. Dvije-tri glavice bijelog luka sitno izrezati i staviti u hladnu vodu. Osam dana treba piti prije doručka. Protiv glista je vrlo dobar povratič Tanacetum vulgare. Efikasan je i protiv najsitnijih čak od pola milimetra. Na 300 g vode stavi se žlica cvjetnih glavica. Pola se popije uju­ tro natašte, a pola prije spavanja. Gliste se uglavnom pojavljuju kod djece. Najefikasnije sredstvo protiv glista je bijeli luk. Svako jutro natašte po­ pije se šalica mlijeka u kojem se kuhalo nekoliko kriški usitnjenog bijelog luka. Dakle svako jutro natašte pol sata prije jela. Kura traje 14 dana. Ako vam djeca imaju gliste ili sitne crviće, uzmite gla­ vicu crvenog luka, sitno isjeckajte, stavite u pola litre vode ili litru vode, već prema veličini glavice luka. Taj luk dajte da piju više puta dnevno po dva-tri gutljaja. Svako jutro skuhati lončić mlijeka u koji se nareže nekoliko kriški bijelog luka. Kura traje 14 dana. Uzeti po 2g pelina prašak i slatkog korijena prašak te 1 g aniša prašak. Sve to pomiješati i staviti u pekmez i uzimati izjutra 5—6 dana. GLAVOBOLJA Glavobolja kao bolest, tvrde liječnici ne postoji, ona je simptom. Glavobolja je neka smetnja u zdravlju. Svaka pre­ hlada počinje povišenom temperaturom i glavoboljom. I sva­ ka zarazna bolest. Jaka skleroza, gnojenje u čeljustima, srča­ na mana i besanica — prouzrokuju glavobolju. Visoki tlak također izaziva glavobolju. Od gladi i preobilnog jela — gla­ vobolja. Stoga nema smisla glavobolju liječiti acisalom i to godinama. Čovjek se mora zapitati od čega ga boli glava. Po­ trebno je obratiti se iskusnom liječniku za temeljit pregled. Glavobolja nekom nestaje čim dobije dobre naočale, izliječi nos, zube itd. To se pomiješa s finim uljem i doda malo soli. Tom smjesom masira se glava, zatim se ta masa stavi u gustu krpu i priveže na glavu. Preko krpe stavi se suha ma­ rama i malo prilegne. Korijen maslačka, korijen angelike, matičnjaka — jeda­ ća žlica; majčine dušice — pola jedaće žlice; bazgovog cvi­ jeta — jedaća žlica; metvice — dvije jedaće žlice. Sve se to dobro promiješa i od te mješavine jedaća žlica prelije s 2 decilitra ključale vode i ostavi stajati 10—15 minuta. Nakon toga se ocijedi i pije hladno više puta na dan. Kičice, lincure — po jedaća žlica, korijen odoljena — 2 jedaće žlice. Dobro promiješati i od te mješavine jedaću žlicu preliti s 2 decilitra ključale vode. Ostalo kao pod 2. Od jednog ovećeg limuna iscijedi se sok i dobro promi­ ješa sa žlicom fino samljevene prave kave. To se popije i malo prilegne. Odoljena — 2 jedaće žlice, steže — jedaća žlica, kima — pola jedaće žlice kuha se u mlijeku i toplo pije više puta na dan. Nekoliko listova od glavice kupusa stavi se u pećnicu da se smekšaju i ugriju. Time se obloži glava triput dnevno, sve dok bol ne prođe. Ako koga neprekidno boli glava, neka dva do tri puta dnevno masira glavu 8 dana jakom dobrom domaćom rakijom komovicom. Bolovi koji trgaju u glavi, zubima ili ušima prestat će ako na tavicu stavimo po žlicu ljupine od bijelog luka, ljupine od crvenog luka, kamilice, lovorova lista, borovice i ružmarina. Nakapati malo finog ulja te grijati. Kad se naj­ više dimi ne smije gorjeti , držati nad dimom složen topao ručnik. Kad se ručnik napuni dimom, hitro ga povezati dje­ tetu ili odrasloj osobi na glavu. Preko toga svezati još je­ dan čist topao ručnik. Ako kod prvog postupka bolovi ne prođu, treba postupak ponoviti. Ako dijete boli glava, treba naribati sirov krumpir i krpom pričvrstiti na čelo. Noge moraju biti tople. Limunov sok sa jednakim dijelom vode zaslađen še­ ćerom. Uzima se nekoliko puta dnevno. Ako patimo od živčane glavobolje, treba stavljati ob­ loge od kvasca germe — 10 g — pomiješane sa žlicom meda. Kadgod zaboli glava, bolna mjesta treba čelo, vrat ma­ sirati s jakom komovom ili šljivovom rakijom. Glava kad boli od prehlade Skuhati grah s bijelim lukom. Kad je kuhan, dobro se zdrobi i pomiješa s finim uljem. Tom smjesom mažu se sljepoočice. GRLO Bolest grla sa promuklošću 1. U pola litre vode stavi se šaka morske soli. Kad se sol rastopi, tom vodom ispirati grlo. Na lonac stavi se lijevak koji mora biti širi od lonca, a usko grlo treba okrenuti prema gore. Bolesnik se nagne nad lijevak i udiše paru. Pri tom mora paziti da ne opeče grlo. Nakon toga skinuti poklopac s lonca i staviti lijevak koji mora biti nešto veći od lonca. Nagnuti se nad taj li­ jevak koji je okrenut uskom stranom prema gore i udisati ili ostaviti otvorena usta i tako grlo inhalirati. To se ponavlja svaku večer prije spavanja sve do ozdravljenja. Ukoliko nije u pitanju koja druga bolest, poboljšanje će se osjetiti već nakon 10 minuta. Po 100 g sladića i korijena bijelog sljeza, komorača, podbjela lista i 50 g bijelog sljeza list i cvijet pomiješati, tri žlice toga preliti s pola litre vrele vode, poklopiti, 2 sata iza toga ocijediti i piti umjesto vode. Nane, lincure — po 2 jedaće žlice, pelina pola jedaće žlice. Dobro promiješati i od te mješavine jedaću žlicu pre­ liti sa 2 decilitra ključale vode, ostaviti 10—15 minuta sta­ jati, zatim ocijediti i piti triput dnevno po šalicu ili svaki sat-dva po nekoliko gutljaja. Šimšira divljeg, korijen ili kora — pola jedaće žlice, ka­ milice, drenka korijena, stolisnika — po jedaću žlicu, lista jagode šumske 2 jedaće žlice. Priprema se kao pod 1. List podbjela, cvijet bazge, korijen maslačka — po 2 je­ daće žlice; cvijeta lipe, bokvice ženske — jedaću žlicu. Pri­ prema kao pod 1. U 2 decilitra vode ukuha se 4 jedaće žlice prave, fine samljevene kave, u to se nacijedi sok od jednog povećeg li­ muna, ulije 4 jedaće žlice ruma i sve zajedno popije u tre­ nutku kad se osjeća napad groznice. U pola litre dobre komovice stavi se 4 jedaće žlice fino isjeckanog korijena od maslačka i ostavi sat-dva stajati. Te rakije, zajedno s korijenom, pije se po čašica triput dnevno. Bazgov list, korijen angelike, kamilice, cvijet lipe, gospi­ na trava, cvjetovi vrbe, list divizme, korijen aniša — od sva­ kog uzeti po žlicu i krišku bijelog luka. Sve se dobro usitni, dobro promiješa. Od te mješavine mala kavena žlica prelije se s 200 g ključale vode i ostavi da stoji poklopljeno 15 mi­ nuta. Pije se ujutro natašte i navečer po šalicu. Ranice u grlu Ako nastanu ranice u grlu, treba 2 žlice kamilice preliti s 300 g ključale vode, ostaviti pola sata poklopljeno da stoji. Nakon toga ocijediti i dodati nešto meda. Time se grlo ispire sve dok ne ozdravi. Obično traje dulje vremena. Upaljeno grlo i krajnici Žlica grčkog sijena slično je blijedom kukuruznom braš­ nu kuha se u 30 g vode 3—4 minute. Pije se između jela i poslije jela 6—10 mjeseci. Nakon toga bolesnik je posve zdrav. Zapaljenje grla — mandule — angina 1. Bijeli sljez i crni korijen — od svakog po tri jedaće žli­ ce — dobro promiješati. Od te mješavine uzeti jedaću žlicu na 2 decilitra ključale vode i ostaviti 10—15 minuta. Ocije­ diti, dodati meda i time ispirati grgljati grlo. Može se malo svaki put i popiti. Jedaću žlicu petrovca, jedna makova glavica za djecu četvrtina glavice. Tome dodati još malu žlicu lanenog sje­ mena. Ostalo kao pod 1. Grlo se može ispirati i dobrom slanom komovicom više puta dnevno. Pšenične mekinje dobro se navlaže octom u jednoj po­ sudi. Na toploj peći to se dobro promiješa i ugrije koliko se može podnijeti. Time se zavije vrat preko noći. Dobro je prije toga vrat dobro izmasirati toplim lojem. U gornju svrhu može se upotrijebiti i duhan: u šalici mlijeka skuhaju se 3 omanja lista duhana ili mala pregršt prostog lulaša. Kad provri, ocijedimo i tom toplom teku­ ćinom grgljamo više puta dnevno. Mlijeko se ne smije piti pošto tjera na povraćanje. Liječenje se ponavlja sve dok bo­ lesnik ne ozdravi. U litru vode stavi se 4—5 jedaćih žlica jelovog lišća iglica i ostavi sat-dva da se kvasi. Zatim 5 minuta kuhati i ostaviti poklopljeno da stoji 10 minuta. Nakon toga ocije­ diti i tom vodom ispirati grlo, a topao list ocjeđevine sve­ zati na bolno mjesto. To se ponavlja nekoliko dana svako jutro i večer. Navodno je dobar i ovaj lijek: jedno prijesno jaje raz­ muti se u zašećerenoj vodi i pije dva puta dnevno. Dvije žlice brašna od bijelog kukuruza kuha se 1—2 mi­ nute u 300—400 g vode. Taj lijek se pije dulje vrijeme po­ slije jela, triput dnevno po šalicu. Vrlo dobar lijek protiv uporne bolesti angine: dvije litre vode stavi se na štednjak. Kada voda zavri, doda se dvije dobre šake poljske preslice i kuha 10 minuta. Preslica se iz vode izvadi, stavi u usku vrećicu ili u žensku čistu čarapu, i vruća, koliko se može izdržati, omota oko vrata. Preko toga staviti suhu flanelsku krpu. Oblog se mijenja svaka 2—3 sata. Nakon osmog obloga bolesnik će biti zdrav. Kronična upala mandula U 300 g čistog nepatvorenog maslinovog ulja stavi se 4—5 arnikinih cvjetova i stavi na štednjak koji mora biti vruć. Ulje sa cvjetovima ne smije se pržiti. Kad se dobro ugrije, ostavi se da počiva 24 sata. Nakon toga se ocijedi, stavi u bocu i dobro začepi. Kad se ukaže potreba, tim lijekom liječe se rane u ustima i grlu. Guša — struma 1. Gornju koru starog hrasta ili mlađeg drveta ostrugati, usitniti i 6 žlica staviti u pola litre vode. Kuhati 15—20 mi­ nuta. Ručnik nakvasiti u toj tekućini i položiti na gušu. Po­ vrh toga oviti topao šal i leći u krevet. Treba piti čaj od kadulje po nekoliko puta dnevno. Gušu pod vratom liječi por-luk njegova sredina. Izreže se na sitno, pomiješa s morskom soli i cvijetom od lji­ ljana. Taj lijek treba priviti na gušu svaku večer prije spa­ vanja. GRČEVI U ŽILAMA Prije spavanja donesu se pred krevet dvije posude; u jednoj neka bude 8—10 litara vode bunarice. U nju se stavi noge koje se izmjenično polijevaju od koljena prema dolje. Voda se mora sva upotrijebiti. Polijevanje ne smije trajati duže od 5—7 minuta. Nakon polijevanja mora se obavezno ići u krevet. Kura se ponavlja svaku večer 15— —20 dana i žile će ozdraviti. Treba se čuvati prehlade. GROZNICA — MALARIJA 1. U početnom stanju groznice može se bolesniku dati li­ munada: limun se izreže na kriške, sjemenke se uklone. Li­ mun se stavi u litru vode da se kvasi dva sata. Nakon toga se po želji medom zasladi i preko dana pije umjesto vode. Brezove kore, bazgovog cvijeta po 2 jedaće žlice, kičice, lipovog cvijeta, lincure po jedaću žlicu. Dobro sve promije­ šati i od ove mješavine 2 jedaće žlice preliti s 3 decilitra ključale vode. Ostaviti da stoji poklopljeno 10 minuta, za­ tim ocijediti, zasladiti, dodati malo soka od limuna i sva­ ki sat-dva piti po nekoliko gutljaja. Ružmarina, iđirota, kičice, kore od narandže — po jeda­ ću žlicu; bozurovog lista i cvijeta, majčine dušice — po pola jedaće žlice. Sve dobro pomiješati i od te mješavine 2 je­ daće žlice preliti s 3 decilitra ključale vode. Sve ostalo kao pod 2. Treba sitno iskosati 4—6 kriški bijelog luka češnjaka — i u šalici sa žlicom meda dobro promiješati. To jesti natašte svako jutro 4—5 dana. Ako se ljutina teško podnosi, može se iza toga popiti malo toplog mlijeka. Bazgove kore gornji sloj se ostruže — 4 jedaće žlice kuha se 5 minuta u pola litre vode. Ostavi 5—10 minuta poklopljeno stajati, zatim se ocijedi. Pije se triput dnevno po šalicu ili češće preko dana po nekoliko gutljaja. HISTERIJA I HIPOHONDRIJA 1. Uzeti crnu koprivu kao alkoholaturu 2 kavene žlice dnevno, razrijeđene s malo vode. List šumske jagode, majčine dušice, lazarkinje, dubčaca — u podjednakim dijelovima dobro promiješati. Od te mje­ šavine jedaću žlicu preliti s 2 decilitra ključale vode. Osta­ viti da stoji 10—15 minuta, nakon toga ocijediti, zasladiti medom i piti svaki sat-dva po nekoliko gutljaja. Poklopi se, stoji 2 sata, ocijedi, zasladi i pije poslije jela. U jednakim dijelovima lista matičnjaka i metvice, cvije­ ta kamilice i hmelja te korijena odoljena valerijane pomi­ ješati i uzeti 1 žlicu toga, preliti s 2 dl vrele vode, poklopiti i tri sata iza toga procijediti i piti. Uzeti 50 g nane i po 25 g gorke djeteline i odoljena isjec­ kanog. Uzeti po 20 g nane, matičnjaka, hmelja i lavandulina li­ sta. Uzeti po 20 g nane, matičnjaka, dobričice, bosiljka i hmelja. HUNJAVICA — KIJAVICA 1. Najprostiji lijek protiv hunjavice — curenja iz nosa: na žeravici ili rešou pali se kora od kruha i taj dim uvlači u nosnice nekoliko puta dnevno po 2—3 minute. Cvijet lipe — 4 jedaće žlice, kamilice — 3 jedaće žlice, nane — 4 jedaće žlice. Od te mješavine 2 jedaće žlice preliti s 2 decilitra ključale vode, ostaviti poklopljeno 10—15 minuta, zatim ocijediti, dodati soka od pola limuna. To se toplo pije triput dnevno prije jela. Još je bolje ako se pije svaki sat-dva po nekoliko gut­ ljaja. Bijeli sljez — korijen i list, islandska mahovina i list podbjela — sve u jednakim dijelovima. Od te mješavine uzeti kako je to pod 2 navedeno. Jedaću žlicu sitno isjeckane biljke gospina plašta Alchemilla vulgaris stavimo u 3 decilitra vruće vode i pustimo da kuha 2—3 minute. Tada stavimo na stranu i pustimo da poklopljeno stoji 10—15 minuta. Nakon toga ocijedimo, me­ dom zasladimo i toplo pijemo triput dnevno po šalicu. Na­ ročito je to dobar lijek protiv temperature i ženskih bolesti. Bazgovog cvijeta — jedaća žlica — kuha se u 3 decilitra vode 25—30 minuta. Čaj se pije topao dvaput dnevno. Vrlo je dobar protiv prehlade, plućnog katara i promuklosti. Za vrijeme trajanja bolesti ne smije se jesti ništa hladno, kiselo, ni voće, a niti boraviti u hladnim prostorijama. U malu čašu nalije se rakija u kojoj se rastopila kavena žlica soli. Na šibicu se namota vate, umače u rastvor i nastoji što dublje ispirati nosnice. HRPTENJAČA AKO BOLI Treba masirati hrptenjaču tinkturom od arnike, barem jednom dnevno. U ljetu se nabere svježeg cvijeta i stavi u 96% jaki alkohol 1 : 8. Stalno treba biti toplo obučen, na­ ročito noge da su uvijek tople. Preporučuje se spavanje na tvrdom. Jesti mnogo voća i povrća — što više sirovo. Izbjegavati mast, suho slano meso i konzerve. HODKINSOVA BOLEST Hodkinsovu bolest sa pedeset posto sigurnošću može se liječiti intenzivnom radijacijom i odgovarajućom terapijom. Eason iz Manchestera i dr Henry Kaplan iz Kalifornije tvrde da radijacijom bolesnici Hodkinsove bolesti mo­ gu živjeti isto tako dugo kao i zdravi ljudi. Bolesnicima Hodkinsove bolesti preporučam slijedeću te­ rapiju: 1. Na svježem zraku u stajaćem stavu isprsiti se pomoću prsnih mišića a svi ostali dijelovi tijela neka budu slo­ bodni i opušteni. Upraviti oči u jednu točku bez naprezanja u visini očiju i ne mijenjati pogled. Prazniti pluća lagano, ali neprekidno, bez grčenja, izdiSući sve dok uistinu više ne ide. Zatim zadržati sve pokrete i misli i u sebi brojiti do 16, kasnije do 25, 38 udišući. Nakon toga odmah izdisati — tako dugo dok dalje ne ide. To se ponavlja 4—6 minuta dva puta dnevno. IŠIJAS I UPALA ZGLOBOVA 1. Stolisnika, čička list po 4 jedaće žlice; rusomače, zečje­ ga trna — po 2 jedaće žlice. Od te mje­ šavine 2 jedaće žlice kuhati 5 minuta u 3 decilitra vode. Zatim ostaviti da se kvasi 15—20 minuta. Tada ocijediti, do­ dati soka od povećeg limuna obavezno zasladiti po želji medom i piti svaki sat-dva po nekoliko gutljaja. Zdrave čiste zobi jedaću žlicu kuhati 2—3 minute u dva decilitra vode, ocijediti i piti nekoliko puta dnevno po šalicu. U isto vrijeme stavljaju se na bolna mjesta oblozi od kuhane vruće zobi — svaka 4 sata. Za tu svrhu može da po­ služi i čista čarapa. Moraju biti dvije: dok je jedna na tijelu, druga se priprema, ili već prema veličini bolne površine, upotrijebe se obadvije u isto vrijeme. Četvrt kg meda pomiješa se sa čistim negašenim vap­ nom, namaže se obilato na lanenu krpu i time obloži bolna mjesta. Obloge treba mijenjati svaka 4 sata. Divlji se kesten istuče kladivom na čistoj daski. Litrenu staklenku napunimo time do polovice, onda nalijemo do vrha 96 postotnog jakog alkohola špirita. Tako pripremlje­ nu bocu dobro zatvorimo pergament-papirom i ostavimo sta­ jati četiri nedjelje. Nakon tog vremena procijedimo i tom tekućinom masiramo bolna mjesta, triput dnevno tako dugo dok bolest posve ne prestane. Treba svaki dan bolna mjesta masirati smrekovom smo­ lom dok bolest sasvim ne prestane. U jednu litrenu bocu staviti tri četvrtine litre dobre ko­ move rakije. Zatim potražiti mravinjak i postaviti kraj njega bocu tako da mogu mravi unići. Kad se nakupi mnogo mrava u rakiji, boca se zatvori i ostavi 4 nedjelje na suncu. Tada se ocijedi i tom tekućinom masiraju bolna mjesta. Svaki nemoćnik za nekoliko mjeseci ozdravi. Čim zavri, ulije se u poveću posudu i kupaju bolna mjesta bolesne dijelove tijela koliko se vruće može izdržati. To se ponavlja svaku večer prije spavanja. Nakon kupelji ide se u topao krevet. Tamo se bolesniku masiraju bolesni dijelovi tijela čistim vinskim octom u kojem se deset dana na toplom mjestu kva­ silo 15—20 dekagrama korijena od bljušta. Za vrijeme kva­ šenja boca se jednom dnevno protrese. Nakon što se pet večeri kupa, pređe se na pranje bolnih mjesta s trinjem od sijena 5—10 pregršti na 20 litara vode kuha se 15 minuta. Za vrijeme parenja treba posudu, zajedno sa bolnim dijelom tijela prekriti dekom ili plahtom da se para ne gubi uzalud­ no. Zatim se u toplom krevetu masira vinskim octom u ko­ jem se kvasio usitnjeni korijen bljušta, kako je to gore opi­ sano. Trule jabuke liječe išijas ako se njima oblažu oboljela mjesta 14 dana. Lumboišijalgija U litru dobre komovice staviti komad naribanog hrena, nekoliko kriški bijelog luka, dvije pločice kamfora, nepunu žlicu pelina i pustiti da se kvasi jedan dan. Drugi dan tom tekućinom treba masirati bolna mjesta više puta. Svaku ve­ čer treba se zaviti u svježu paprat. Kura traje od proljeća do jeseni i ako je bolesnik ustrajan — ozdravit će. IŠČAŠEN ZGLOB Na lanenu krpu debelo se namaže loj koji se prethodno namoči u dobru komovu rakiju. Krpu treba ugrijati da bude vruća i njome obložiti bolna mjesta. Preko krpe stave se topli suhi zavoji. Noga će se za kratko vrijeme ispraviti bez boli. JAJNICI Upala jajnika 1. U jednu posudu tavu stavi se dvije šake soli i to metne na štednjak. Kuhačom se miješa sve dok ne stane prskati. Tada se na sol nalije malo octa, toliko da sol postane mo­ kra. Tu sol stavi se na lanenu krpu i privije na bolno mjesto. Ti se oblozi stavljaju svaku večer prije spavanja. Taj oblog dobro je metnuti kaže Pelagić i u slučaju kad se primijeti kilavost. Različak, list medvjeđeg grožđa — po 4 jedaće žlice. Cvi­ jeta od bazge — 2 jedaće žlice, kore od bazge — 3 jedaće žlice. Sve se dobro promiješa. Od te mješavine uzme se 4 jedaće žlice i kuha 10 minuta u pola litre vode. Zatim se ostavi poklopljeno da stoji 10—15 minuta. Nakon toga se ocijedi, po želji medom zasladi, doda malo soka od limuna i više puta dnevno toplo pije po malu šalicu. Kamilice, bazgova cvijeta — po 4 jedaće žlice, različka 8 jedaćih žlica. Sve dobro promiješati i od te mješavine 3 jedaće žlice kuhati 15 minuta u pola litre vode. Zatim pustiti da stoji 15—20 minuta. Piti prije jela po šalicu triput dnevno. Kukuruzne svile 6 jedaćih žlica, nevena, medvjeđeg grožđa — po 4 jedaće žlice. Sve dobro promiješati i od te mješavine 4 jedaće žlice kuhati 15 minuta. Ostalo kao pod 1. Ako nam koja biljka nedostaje i nije pri ruci, može se uzeti samo medvjeđe grožđe i još koja od navedenih biljaka. Vrlo je dobar slijedeći lijek: šaku majčine dušice preliti litrom ključale vode. Vruće uliti u jednu manju posudu noćnu i tu posudu staviti u veću prikladnu posudu, sjesti i pokriti se oko tijela da para ne izlazi. Treba sjediti sve dok ima pare. Treba biti ustrajan i uspjeh neće izostati. Tumor zloćudni na jajniku i maternici Tumor je često posljedica prehlade, ali se uzrok može tražiti i u neprirodnom spolnom općenju ili nestručnom abor­ tusu. Da se spriječi daljnje razvijanje tumora, postupa se ovako: uzeti koru mladog hrasta 5 g, ljeskovu resu 40 g, cvijet trnine 60 g, list crne topole 60 g. Sve to dobro promiješati i od te mješavine staviti dvije žlice u pola litre vode i ostaviti kvasiti 4—8 sati. Nakon toga kuhati 2—4 minuta i ostaviti poklopljeno stajati 10 minuta. Tada ocijediti, medom pravim zasladiti, dodati malo soka od limuna i piti triput dnevno po šalicu. Osim gore navedenog čaja potrebno je pripremiti sli­ jedeće parne kupke: trinje od sijena, preslice, brezovog lista, ružmarina, kamilice, smrekove ili borove vršike od grančica te malo kore od mladog hrasta, čija se gornja strana ostruže. Parna kupelj ne smije trajati duže od 15 minuta. Jaja otečena— mošnja 1. Kad odraslom ili djetetu oteku jaja, liječi se korijenom od gaveza.



Malinoa Jeger upoznavanje na novu okolinu
I upravo to je segment u kojem su najmanje skloni da tolerisu razlike. Diplomski ispit se polaze pred Komisijom od 3 clana. Dva mjeseca treba jesti uglavnom samo mlijeko i ma­ slac. Vi koji fingirate ste glavni izgovor države kada svima nameće ograničenja. Problem je u tome sto svak,ama bas svak sebi daje za pravo da pise o necemu o cemu pojma nema,ne mogu otic na forum o nanologiji i ljudima pametovati kad sam totalni analfabeta sto se toga tice i onda jos nekog uvjeravati kako sam ja upravu a on pojma nema.. Ona me je zamućenih očiju pogledala i povukla na sebe. Nikola, moj stariji brat sumnjicavo je zavrteo glavom….. Prema njemu, covjek se ne moze viseposmatratiuradukaoekonomskobice,anjegovoponasanjeobjasnjavatisamo ekonomskom motivisanoscu, vec je on vrlo cesto i rezultat emocija.

[Sajt za upoznavanje preko facebooka|Salata od bijele rotkve i kuhanih jaja|Brojevi kurvi mostar]






Oznake: kako, osnovati, firmu, u, SRBIJI:, Preduzetnik, i, doo

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.