Ljetna tvornica znanosti / Summer Science Factory

31.07.2008., četvrtak

---> opijati

ugl, mi smo grupa opijata i proučavamo čaj, kavu i čokoladu kojima smo posvetili dane...yes
rofl

Kompjutorske igrice


Kompjutorske igrice su izvor života.Na njima se možete voziti,trčati,skakati,letjeti,itd. Njih igraju odrasli i djeca jer su imaju dosta žanra,pucačine,strategije,simulacije... Pružaju vam 24-satnu zabavu sjedeći za računalom.Igrice se igraju diljem svijeta, igraju se na raznim konzolama.Na primjer playstationu,nitendu,gameboyu,xboxu pa i na psp(playstation portable).Postoje razne igre,a najprodavanija je world of warcraft, ona stvara najvecu ovisnost od svih igara,neznam zašto,ali je strašno dosadna.Jako je skupa, 300 kn mjesečno. Meni je jako dosadna i ne pomisljam da je igram.


Besplatan upload slika i fotografija
Besplatan upload slika i fotografija

Bioinformatika

Mi smo grupa bioinformatičarawave waveZadatak nam je istražiti zašto neki ljudi imaju problema sa probavljanjem mlijeka. zujo U tome nam pomažu mnogi programi na internetu:EMBOSS, OMIM, SRS (ne srpska radikalna stranka, da ne bi bilo zabune), BLAST, T-COFFEE,... Istražujemo razlike između DNA-ova čovjeka i razno raznih životinja.

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Jeste li znali da su čovjek i štakor jako slični?
Pa mi sigurno nismo

Image Hosted by ImageShack.us


Iako smo bioinformatičari, ne radimo sve u računalnoj. Danas smo u laboratoriju izolirali DNA od svega i svačega.
Šljive, grašak, bršljan i prijatelji, meso pa čak i kosti krave. Dosta smo se izmučili dok smo ribali kost, ali isplatilo se. Najviše DNA dobili smo iz nje, iako smo je imali najmanje.

Image Hosted by ImageShack.us


Da, da,... Bilo je i lomljenja. zubo Dobro, ajde, nećemo o tome.
A da ne bi bilo da samo radimo, imamo i pauze. thumbup
Stvarno smo prvaci u smišljanju načina kako da popunimo slobodno vrijeme.
Neki jednostavno čeprkaju po internetu, neki provjeravaju mail, a neki crtaju slokoši i ostale hibride.lud Slokoš je mješanac između slona i kokoši. Imamo je u sto različitih veličina i boja. naughty
A evo i neki hibrid koji prdi. Napravio ga je jedini muški član naše grupe, Roko. Ma hibrid je neka zaštićena vrsta s vrhova Velebita. A najviše voli fažol s Mosora. To objašnjava zašto pušta vjetrove.

Image Hosted by ImageShack.us


Al dobro, dosta o tome.
Preko pauze igramo košarku i stolni tenis.partyparty Dobro nan dođe poslije toliko sjedenja. deaddead
Evo složili smo se da je ovo dosta za danas.
Pozdravi od Maka, Borne, Roka, Lane i Lucie! wavemah


29.07.2008., utorak

Rad sa Zavojnicama i strujom

Danas smo opet u MEDILS-u .Krenuli smo na rad sa zavojnicama,strujom,naponom...


Prvo smo dobili komad kartona od kojeg smo trebali napraviti trokut ili krug kroz koji je morao proci magnet. Karton je bio tvrd pa nismo tako brzo mogli napraviti pravi oblik.Nakon toga smo trebali izmjeriti opseg od tih oblika, onda smo dobili zadatak koliko cemo metara bakra omotati.Dobili smo mjere oko 20 metara a neki vise tj. manje.Jako smo dugo omotavali bakar oko trokuta i krugova, ali je jako bilo zabavno i zanimljivo.Vrhova bakra smo morali izbrusiti sa skalperom.Te vrhove bi pricvrstili na "grickalice".Onda smo poceli mjeriti napon u volitma, 0.8 volta je bio najveci napon kojeg smo dobili, s cim smo naravno bili zadovoljni.

Nakon toga smo uzeli lampice koje smo pokusavali upaliti s nasim radovima.Samo je Stjepanov karton od bakra uspio upaliti lampicu,mi nismo imali dovoljno struje za to upaliti.


Onda smo pokusavali upaliti lampice pomocu bakra i kartona s kojim smo radili prije.Spojili smo sve kartone od bakra (bilo ih je 6) ali nismo uspjeli upaliti zbog toga sto nismo u isto vrijeme spustit magnet kroz otvor od kartona.

28.07.2008., ponedjeljak

Proucavanje magneta


Danas smo došli u centar MEDILS koji se bavi raznim zanimljivim stvarima, kao,Priroda,Tehnićki,Informatika,Biologija,Kemija...

Danas smo radili s magnetima, utvrđivali smo koji je južni i sjeverni pol uz pomoč kompasa.Kad smo odredili strane na sjevernu smo stavili crnu traku kako ne bi zaboravili koja je prava strana jer nam je to poslije bilo jako važno...

Uzeli smo kemijsku, iz nje smo izvadili tintu i pripremili se na "piljenje" .Ispilili smo gornji dio olovke kako bi nam mogao unutra ući magnet, ali prije magneta smo morali izrezati malo bakra i omotali ga oko kemijske.Da nam to ne bi "izlazilo" omotali smo bakar crnom trakom.Sada smo stavlili magnet u kemijsku i izmjerili smo napon s voltmetrom. Dobili smo napon od 6 milivolti,sto nije bas puno ali je bilo zanimljivo.


Besplatan upload slika i fotografija

Mali istraživači

MedILS: mali istraživači u tvornici znanosti

Ljetna tvornica znanosti naziv je znanstveno-edukacijskog projekta Mediteranskog instituta za istraživanje života, namijenjenog mladim znanstvenicima, od deset do 15 godina.

U sedmodnevnom druženju sa znanošću, od 28. srpnja do 3. kolovoza, djeca će kroz razne eksperimente i pokuse ispitivati utjecaj vitamina C na ljudski organizam, otkriti evoluciju flore i faune splitskog područja, upoznavati slatki svijet čaja, kave i čokolade...

Radionice se temelje na samostalnom proučavanju djece, u suradnji s njihovim prijateljima i znanstvenicima iz Instituta. Svaka radionica zasnivat će se na drukčijem znanstvenom području: bioinformatika, eksperimentalna biologija, zoologija, organska i anorganska kemija, fizika te matematika.

Posljednji dan održat će se prezentacija postignutih rezultata. Ovo je odlična prilika za sve male znanstvenika da unaprijede svoje znanje i dobiju dodatni poticaj za znanost, koja može biti lijepa i zanimljiva.
J. JERIĆ

13.07.2008., nedjelja

MedILS

Besplatan upload slika i fotografija

Dr sc Ivan Đikić jedan je od znanstvenika koji radi u MedILS-u

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.