četvrtak, 27.02.2014.

Sudoperi u kuhinji

Izumom tekuće vode, sudoper je postao jedan od najvažnijih elemenata u kuhinji [Wikipedia], po važnosti odmah do štednjaka. Iznad sudopera su se počele vršiti razne aktivnosti, kao što su pranje i priprema namirnica, pranje posuđa. Sudoper se također počeo upotrebljavati i za ostatak kućanskih poslova.
Kao rezultat njegovog praktičnog značenja u kućanstvu, sudoper je na početku bio element nezanemarive veličine, postavljen u središte kuhinje kao zasebni samostojeći objekt. Robustan sudoper sa zaštitom od zalijevanja zidova i slavinom montiranom na zid, svojim je tadašnjim izgledom bio nalik elementima koje danas zovemo "garažnim sudoperima". Unatoč svom nezavidnom izgledu, sudoperi su već tada morali imati zavidan ergonomski oblik i poziciju, kako bi kvalitetno i sa što manje zamora služili "gazdarici domaćinstva".

Ako pogledamo razliku između tadašnjih sudopera i današnjih modernih ugradbenih sudopera, primjetit ćemo da se dolaskom masovne proizvodnje zapravo izgubila jedna bitna smjernica za udobnost. Sudoperi [SUDOPER.HR] su danas najbolje prilagođeni upotrebi ljudi između 160 i 180 cm visine.

Naime, dok se kod sudopera ranijih izvedbi visina postavljanja određivala po visini korisnika, danas postoje standardizirane visine kuhinjskih elemenata u koje ugrađujemo sudopere, te se visina sudopera zapravo određuje korigirajući visinu kuhinjskih elemenata.

Također, početkom standardizacije kuhinjskog namještaja i razvojem tehnologija, sudoperi su se počeli proizvoditi u raznim oblicima i dimenzijama. Za razliku od nekadašnjeg sudopera koji je imao jedno korito, danas sudopere dijelimo na mnogo različitih kombinacija duljine, dubine, količine korita i njihovog rasporeda.

Danas se sudoperi proizvode od raznih materijala, a najpoznatiji su:

Inox sudoperi - izrađeni od nehrđajućeg čelika

Kompozitni sudoperi - izrađeni od visokokvalitetnih akrila kao veziva i kvarca te pigmenata boje.
Danas takve sudopere najčešće nazivamo granitni sudoperi.
Najpoznatiji kompozit za izradu granitnih sudopera je Silgranit [SUDOPER.HR] od proizvođača BLANCO.










- 14:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.