19

nedjelja

kolovoz

2012

Aplikacije i dodatak ( app , widget )


Šta su ( app ) aplikacije? 

Kratko rečeno : Aplikacija je "Primjena programa ", tj. aplikacijski program. 
To nije ništa novo. Prvi mobilni telefoni su često sadržavali male aplikacije kao što su kalendar, kalkulator ili male igre. Sada ima više od pola milijuna različitih aplikacija za smart TV-e, smartphone i tablete. 
Oni omogućuju korisniku da na TV-u ili iphoneu , tabletu , pokušaju da  dobiju jedan gumb za određene usluge, poput aktualnih vremenskih podataka,  planova letenja ili novinskih stranica, sve je optimizirano prema  karakteristikama svakog zaslona. 
Jednostavno dizajnirani,  aplikativani  ( primjenljivi), prost pristup društvenim mrežama poput Facebooka, Youtubea i Twittera, kao i povezanost s ogromnim arhivima, od kojih se može dobiti film i glazba (uz troškove), app od Skypa gdje se konačno TV pretvorio u stanicu besplatnih  video poziva diljem svijeta. 
Aplikacijom također možete preuzeti pakete programa s opsežnim funkcijama, kao što su pametni telefon ili tableti . Dakle, kao uređaj za APP-klik koji se pretvara u glazbeni instrument, navigacijski sustav, rječnik, visinomjer,  skener, libela,  metronom, kalendar, mjerač razine zvuka, foto laboratorij (!)  ....
Može se kazati ,  popis je beskrajan. 
Mnoge aplikacije možete preuzeti besplatno, neke uz potrebnu naknadu . Ali oprez: Kao što možete vidjeti, postoje aplikacije koje su u početku besplatne, ali, u konačnici, njihovo korištenje, može  koštati  novaca. 

Važno:
Aplikacije su specifične platforme. 
Pa neke Android aplikacije ne mogu se koristiti na iPhoneu, ili obrnuto. Popularne i mnogo korištene aplikacije su još uvijek dostupne za obje platforme. 




   Što je  ( widget ) " dodatak " ?

Popularne aplikacije su one aplikacije koje su započete kada je to potrebno, pritiskom na ikonu. 
Dodatak ( widget ) na zaslonu izgleda gotovo kao da je dio programa , stalno povezan s njim , dodatak stalno ažurira u pozadini, ali bez potrebe da mi činimo nešto. 
Primjer će ilustrirati razliku: Ako  imate app "stanje baterije", i dali ste   mu informaciju da će se dohvatiti i prikazati neko novo stanje. Nakon što ste odabrali ovu aplikaciju , svako novo stanje se ažurira u pozadini i registrira na zaslonu.
Znači morate instalirati dodatak, tek onda  će te biti obaviješteni u bilo koje vrijeme o trenutnom stanju baterije bez potrebe da se uvijek otvara app " stanje baterije ". 
Ako dodatak nije aktiviran ( instaliran ) onda da bi vidjeli stanje baterije  morate doći na start aplikacije i pritisnuti gumb te aplikacije.
 Popularna su takva samo-ažuriranja aplikacija, posebno za vrijeme i vremenske zaslone. 
Moramo imati na umu, međutim, da i dalje stalno radi program koji tereti  sustav, što može dovesti do ( općeg ) zastoja i povećanog opterećenja na bateriji kao i čitavoga sustava uređaja kojim se koristite.

15

srijeda

kolovoz

2012

Smart TV centar multimedijalni


Što je smart TV? 

Jednostavno rečeno: TV koji se može povezati ne samo s antenom, već i na Internet. 
Ovo otvara brojne nove mogućnosti. Tako se može, na primjer: dobiti dodatna informacija na zaslonu, televizijske mreže koje se nude paralelno sa tekućim programima . Nadoknaditi propuštene emisije ili gledati program. Pregledavanje Internet filmova i slušanje glazbe s ogromnim arhivima u bilo koje vrijeme . Sudjelovati u društvenim mrežama od Facebooka do Twittera , i chatati  paralelno u  tijeku TV showa. Video konferencije. Posebno je lijepo da se ovo sve može napraviti bez potrebe za staviti računalo u dnevnu sobu. To je smart TV multimedijalni centar za informacije i zabavu. Tu spada i  dodavanje fotografija, videa, glazbe i slanje svim sudionicima mreže  smart TV-a , ili pak sve to dijeliti sa drugima. Sve je pod kontrolom  prsta na smartphoneu ili tabletu, a također vrijedi i ovdje da : ne morate biti neki veliki poznavalac računalnih vještina .


   Smart TV je brand ime? 

Ne. U drugom uređaju proizvođači imaju televizore s mrežnim-osnovnim dodanim funkcijama, raznih imena u svijetu. Oni se zovu Media Net, Internet TV, Net TV, Internet @ TV, Viera Connect, Netcast, pametni koncentrator ili web-TV. Izraz je, međutim, općenito smart TV za naturalizirane televizije , koji se mogu također spojiti na internet i koristiti funkcije opisane iznad. 

Dali je bilo koji TV sa Ethernet priključakom smart TV? 

Ne. Pod određenim okolnostima, kao uređaj doista može biti spojen na internet, ali može biti ponuđeno samo  ažuriranje uređaja .Također wireless stick za povezivanje na mrežu ne pomaže . TV bi trebala biti opremljena s posebnom elektronikom, koja se može naći samo u novijim modelima. 


Možemo li surfati besplatno na smart TV-u ?

 Za neke uređaje je to moguće, iako nije uvijek  praktično. Jer smart TV nije računalo i prezentacija nije posebno optimizirana za web stranice smart TV-a .
Također, u dnevnoj sobi najčešće nije računalo tipkovnica. Dakle, ovdje se obično nude samo od proizvođača opreme odabrane stranica kojima se lako da pristupiti putem on-screen aplikacije. Postoje uređaji koji omogućuju besplatno surfanje, pa čak i one kojima  možete povezati računalo tipkovnicom. Valja napomenuti, međutim, da integrirani web preglednik često ne pokazuju flash animaciju. 


Zašto ne mogu pozvati sve produkcije iz arhiva TV kanala? 


Osim što su  arhive  digitalizirane, produkcije imaju  i autorska prava.  Za emitiranje na Internetu treba imati nove ugovore s autorima i izvođačima ili njihovim nasljednicima. To je složen proces, jer se  javne televizije financiraju iz naknada. Međutim, zamislivo je da takve produkcije - kao što su stare detektivske serije - budu ponuđene besplatno.  Komercijalni emiteri trebaju komercijalnu eksploataciju  u prvom planu. 

 
Zar svi smart TV-i imaju iste mogućnosti ?
                 

Uopće ne. Tako , naprimjer, ne može pristupiti bilo koji model s istim video-on-demand ( marketinškim potraživim ) portalima ili drugim komercijalnim produkcijama. Ovdje je od marke do marke i od modela do modela velikih razlika. 

Što bi trebao ponuditi svakom smart TV-u


 "Full HD" rezoluciju (1920x1080 piksela) Barem jedan utor - još bolje, dva - za module za dekodiranje kodiranih televizijskih programa. To je ne samo za pay-TV programe, već uključujući i programe u SRG koji se emitiraju kodirani zbog autorskih razloga. Ovaj utor može se izostaviti ako se program dekodira set-top box od strane operatora kabelske mreže . Ethernet priključak za spajanje uređaja na kućnu mrežu ili izravno na Internet je nužan. 


Što svaki smart TV nudi putem svog Ethernet priključaka za spajanje na Internet. 


To je najjednostavnija i najmanje problematična  metoda. Praktičnija je , međutim, obična bežična veza (Wi-Fi ili "Wireless Local Area Network.
Mnogi moderni televizori su već opremljeni sa Wi-Fi i mogu se  lako povezati s mrežom , ali su i  ostali "bežično spremni" jer mogu se nadograditi s posebnim USB stickom.  Tu su i smart TV-i s 2 tunera. Tako možete gledati televizijski program, a istovremeno isti ili drugi mogu se prenijeti na smartphone. Na taj način možete uzeti trenutni program u kuhinji   ili sjediti u najmanjoj sobi  u kući a biti sigurni  da  pokrenuti određeni program na drugom kanalu nećete propustiti .

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.