David Strossmayer

ponedjeljak, 29.12.2008.

Hebrejski misticizam-Trinaesti dio-Simbolika imena i prezimena

13) Imena i prezimena te njihova simbolika:


Svatko od nas nosi neko ime i prezime.

Po Kabali naše prezime je korijen, naše ime je stablo i grane a naša djeca su cvjetovi ili plodovi drveta bilo da se radi o cvjetanju ili kod voćki i samih plodova.

U Kabali postoji nešto što se zove 'TIKUN ŠEMOT' ili u prijevodu POPRAVAK IMENA.

Naime o čemu se radi?

Kako je naše prezime korijen koji ide duboko u zemlju i koji nas povezuje sa svim našim precima isto tako je naše ime stablo i grane koje su povezane za isti taj korijen.

I baš kao što određeno stablo ne uspijeva, iz razno raznih razloga tako ga je nemoguće 'POPRAVITI' bilo čime.

Jedino što nam ostaje kao rješenje je promijeniti stablo režući ga, tj. promijeniti ime, i ponovo ga nakalemiti na truplo sa korijenom koji je duboko u zemlji!

Na taj način možemo popraviti našu situaciju.

Međutim nije svako ime koje odaberemo 'zrelo za kalemljenje'!

To je veoma delikatna stvar koja zahtjeva duboku analizu i poznavanje svih aspekata Kabale te tajne simbolike Hebrejskog Alfabeta jer u protivnom, iako u sasvim dobroj namjeri, možemo nanijeti zlo čak gore od onog prethodnog!

Te na kraju o djeci.

Naša djeca su vrsta blagoslova kojima nas Svevišnji obdaruje tj. blagoslovljuje opet svakoga u svoje vrijeme i svakoga po svojim zaslugama!

I po Judaizmu što je više djece to je više blagoslova od Gospodina BOGA!

Jer kako svako slovo ima kako svoju numeričku vrijednost i životinju koja ga predstavlja, cvijet, miris, boju, godišnje doba, nebesku konstelaciju itd. to trebate samo zamisliti koliko će biti plodova na Vašem drvetu imajući puno djece, dok oni sa jednim ili dva djeteta imaju samo po jedan,dva bilo cvijeta ili ploda.

Znam da će se mnogi od Vas zapitati što je sa ženom tj. njenim prezimenom pa da se osvrnemo i na to pitanje.

Kako je patrijarhalni odgoj bio onaj koji je bio dominantan, tako je bilo uobičajeno da svaka djevojka po udaji uzme prezime svog supruga.

I kako god Vam se to činilo šovinistički po nekima odgovor je samo jedan-do sada je još uvijek nemoguće pronaći sa sigurnošću majku analizom DNA, dok se oca pronađe sa 99,9% sigurnosti, i to je razlog zbog kojega se morao odabrati jedan korijen od kojega će potjeći obitelj i to onaj očev.

Kakogod moram se osvrnuti i na majčin aspekat Židovske vjere, gdje po tkz. zakonu zvanom HALAHA u Judaizmu, je upravo majka ta preko koje se netko smatra ili ne smatra Židovom, a baš zbog toga što je nekada jedino sigurno mjerilo po kojem se moglo utvrditi nešto 100% bilo upravo majčinstvo u kojega nije bilo sumnje, jer pričamo o vremenu kada je test DNK bio potpuno nepoznat.

2008 (c) Copyright by David Strossmayer

- 01:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>