strankinja pod palmama https://blog.dnevnik.hr/strankinjapodpalmama

ponedjeljak, 15.08.2011.

More i bonbone.


Da se odmah zna, bonbona nece biti jer sam sebi zavela rezim zdrave hrane. naughty
O crnogorskom moru koja rec od mene.

Prosle zime sam bila vrlo iznenadjena izjavom jedne devojke iz Podgorice da planira sa svojim suprugom sledece leto ici u Grcku jer se ne voli kupati u Crnoj Gori. I mislim da se i gotovo nikad nije isla brckati u ovim vodama Jadrana.
Ne smatram Crnu Goru zemljom sa najlepsom obalom kako to vole ovde pristrasno govoriti starosedeoci. Da ne pricam o unutrasnjosti iste. Ugriscu se za jezik, bolje. Ali sa druge strane ima lepih priobalnih delova. I zaista, ziveti na pedesetak kilometara od mora i nikada se ne kupati, nikada ne otici tamo gde je more cisto, kristalno prozirno sa mirisom cetinara i samo sumom talasa o stene, bez onih napadnih kafica sa trestavom muzikom, mi je zaista cudno i bezveze. Videla sam Grcku,godinama letovala tamo, Hrvatsku od malena posecivala i uzivala na prekrasnim ostrvima, Crnu Goru presla uzduz i popreko. I mogu solidno oceniti kvalitet koji nude ovdasnja primorska mesta.
Neki prijatelji su nam nedavno nahvalili plazu Maljevik u Sutomoru. Dragi nije nikada bio tamo iako je veci deo zivota proveo u Crnoj Gori. Pa smo resili da skoknemo do tog mesta i okupamo se.
Razocarenje. Kao prvo, Sutomore, kao i veci deo mini gradova uz magistralu u ovom delu obale, mi je horor za boraviti u njemu: nikakve lepote, nabacane kuce, dosta prljavstine. Nekakav cudan svet a od stranaca ponajvise rusa. Plaza vec i odozgo izgleda ne bas primamljivo i mnogo je manja nego sto smo mi mislili da ce biti. Okruzena je gustom cetinarskom sumom i vazduh je prelep. To mi se dopalo. Otprilike ovako izgleda pogled sa staze koja vodi do mora (skinuto sa interneta):

Image and video hosting by TinyPic

Plaza - fijasko.
Krupan kamen i sljunak. Uci u vodu je pravi poduhvat i sa papucama. Prvih dvadesetak metara mulj i prljava voda od nekakvih sitnih delova morske trave i blatnjavog peska sa dna. Do dubine gde se da zaplivati ima dosta za napesaciti se. Áko to neko uopste voli raditi u vodi. Odmaknete li se kojih stotinak metara od obale konacno nailazite na cistu vodu i uglavnom peskovio dno. Jezeva ima dosta i u plitkoj vodi te treba paziti gde se staje. Ko ima decu imace problem. Mada se moj dragi sunjao oko nekakvih stena pa je zakacio jednog sa perajama :) Tuseva ima, citava dva komada koji, naravno, nerade. blabla Pristojan kafic ali preglasna muzika. Sve to je bilo dovoljno da za sat i po odemo negde dalje. Na 'nasu plazicu. yes
Ovde vise ne.

I da se ponovo vratim na prijateljicu koja letuje sto dalje od "domace' obale.
Svakako treba sebi priustiti neka lepa egzoticna ili manje egzoticna mora. Uzivati u kvalitetnoj usluzi thumbup i nekim neotkrivenim prostranstvima. I nadam se da cemo dragi i ja dok smo za sada jos dvojac ici negde sledeceg leta. Ali do tog nekog lepog putovanja iskoristiti i domacu obalu na mestima koja pruzaju ono nesto vise...

Epilog:

Ponekad i vodootporni sat ume zakazati. smijeh

Image and video hosting by TinyPic




15.08.2011. u 12:37 • 6 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

08/2011 (6)

Opis bloga

strankinja pod palmama
o svakodnevnim malim i velikim temama

Image and video hosting by TinyPic

Generalije


Podgorica
30+ godina
verenik
macka
i puno ljubavi od gore pomenutih :)

+
sve vrste kave
zivotinjice
lepe fotografije
sneg
otvoreno more
mafini
internet
ovcice u svim varijantama
palme, naravno

-
zlo svake vrste
nekultura
primitivizam
dignuti nosevi
malogradjanstina
prozvano In a zapravo je OuT
toliko toga jos, na zalost