09.11.2010., utorak

Medijska cenzura Jutarnjeg lista u slučaju pokušaja izbacivanja samohrane majke sa djetetom na ulicu

Poštovani svi!

Nakon nemilog događaja koji se jučer zbio dogodilo se nešto neočekivano. Naime na mjesto događaja (barake u Zagrebačkoj) stigla je ekipa Jutarnjeg lista. Vijest je bila da su pokušali deložirati tu ženu dok je bila kod 7-godišnjeg sina u školi na informacijama.

Međutim drugi dio vijesti da je mene policija uhitila bila je cenzurirana. Da pojasnim, novinarku je zanimalo što se dogodilo i stanari tamo su joj rekli za moje uhićenje (imenom i prezimenom). U tom trenutku dolazi lokalni HDZ-ovac Drago Curk i govori pred novinarkom i stanarima da "ne treba spominjati ime".

Stanari revoltirani kažu da treba, odnosno pitaju zašto se moje ime ne bi smjelo spominjati. U tom trenutku lokalni HDZovac odvlači novinarku sa strane i objašnjava joj da "politički" nije dobro da se mene spominje.

Takav postupak HDZovca mi laska jer biti HDZu problem za mene je čast i znak uvažavanja mog rada kao vijećnika u gradskoj četvrti.

Međutim ne bi ja ovo spominjao da novinarka nije prihvatila njegovu sugestiju, odnosno uistinu odlučila ne spomenuti dio sa mojim uhićenjem u članku u novinama.

Usprkos tome što to je relevantna informacija (istina), medijski zanimljiva vijest i usprkos tome što su stanari inzistirali na tome da se napiše što se dogodilo.

Nemojte se zavaravati, smisao medijske cenzure je suzbiti slodobu govora i nametnuti ljudima stavove i razmišljanja koji odgovaraju političkoj eliti. Cilj je stvoriti mehanizme od krvi i mesa (žive lutke), s vladi bliskim uvjerenjima i novim misaonim procesima umetnutim u zarobljeno tijelo. Radi se zapravo o mentalnom ropstvu, u koje se za razliku od fizičkog moguće pouzdati da se nikada neće dići pobunu, te da će se refleksno pokoravati autoritetima. To se zove tzv. neizravna cenzura.

Međutim, mojim jučerašnjim uhićenjem počinjena je i izravna cenzura, meni je doslovce onemogućeno da izrazim svoje misli i razmišljanja vezane uz deložaciju te samohrane majke i njezinog djeteta.

Ja nisam uhićen zato jer sam fizički ometao izvršenje naloga o deložaciji (izbacivanja na ulicu), nego zato jer sam se usudio slobodno razmišljati i izraziti neslaganje sa tim postupkom nadležnih institucija. Oglušio sam se na zapovijed policajca da se maknem sa lica događaja, tj. nisam se refleksno pokorio autoritetu.

Pa ipak, moje uhićenje nije bilo samo "pedagoška" mjera usmjerena prema meni kao prema pojedincu, nego je imalo za cilj dati poruku svima prisutnima - ukoliko se usudite (makar i nenasilno) pokušati zaustaviti taj čin institucionalnog nasilja završiti ćete kao on, vezani i odvedeni.

Ali ima tu još nešto, ja se tamo nisam našao kao "slučajni prolaznik", nego kao politički predstavnik građana. Oni su me izabrali da bi im služio i pokušajem zaustavljanja deložacije ja sam zapravo činio ono za što su me građani izabrali - aktivno se borio protiv nepravde umjesto da pasivno promatram kako se nepravda i represija provode nad građanima.

Odgovorivši nasiljem na nenasilan prosvjed, stavivši mi lisice na ruke i privevši me u PP Črnomerec, policijski je službenik zapravo upotrijebio sredstva prisile ne samo na meni nego i nad svim građanima koji su glasali za mene, odnosno izabrali me u predstavničko tijelo, budući da sam se ja tamo našao u svojstvu njihovog predstavnika. Njihova poruka meni i vama je savršeno jasna. Zato vas molim da u budućnosti kaznite te svinje izlaskom na izbore.

- 07:39 - Komentari (3) - Isprintaj - #


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Vijećnik u gradskoj četvrti Stenjevec

Ivan Pernar
Pavlenski put 5G
091/2425-452
01/777-1107
ipernar@yahoo.com

[Free Wireless Access Point]

[Protiv naplate parkinga pored tržnice u Španskom]
[Pernar VS. komunalni redari]
[Pernar VS. financijske malverzacije]
[VIDEO: Na aktivista se obrušilo 6 zaštitara]
[Kuća strave u Batušićevoj]

[Pernar VS. fiksaona na Malešnici »Policiji je lakše ispisivati kazne za nepropisno parkiranje, nego stati na špricu nekom dileru«]
[O bespravno sagrađenom malo-nogometnom terenu na Malešnici]
[O nedovršenom mostu između Šoljanove i Pavlenskog puta]
["Zakoni služe zato da bi se provodili i HEP tomu ne smije biti izuzetak."]
[Protiv GMO-a sada i uvijek]
[Preko potoka Vrapčaka započeta dva mosta koja ne vode nikamo]

Ako imate problema sa ambrozijom ili ilegalnim odlagalištima otpada nazovite komunalne redare - 6585-889 (uporno ih zovite sve dok se problem ne riješi).

Ako se želite rještiti perilice, hladnjaka ili auto-olupine možete to učiniti pozivom na besplatni broj 0800-0204, potom djelatnici CIOS-a dođu do vas i odnesu taj otpad bez ikakve naknade


http://zelenapolitika.wordpress.com
Opis slike
Opis slike

spansko.net
Chill skate shop
Hrvatska stručna udruga za sunčevu energiju
HULK (Hrvatska udruga Linux korisnika)
Linux za sve
necenzurirano.com
Zoran Oštrić

Jedan drugi Ivan Pernar (djedin stric) bio je predstavnik u Narodnoj skupštini u Beogradu, nakon što je optužio Punišu Račića za lopovluk, Račić je povikao "Tko stane izmedju mene i Pernara ubit cu ga!", ostalo je povijest.