10

utorak

siječanj

2006

Zoran Predin

Pad velike karijere
Nakon oproštajnog studijskog albuma Lačnog Franza “Zadnja večerja”, Zoran Predin imao je nekoliko zapaženih izdanja, ali jedino su “Napad ljubezni” (snimljen s Ambasadorjima užitka) i gypsy-swing album “Ljubimec iz omare” (s Mar Django Quartetom) nakratko prihvaćeni kao zamjena za stare favorite.

Debeli slojevi nostalgije

Predinovi dugogodišnji simpatizeri ipak su se najviše veselili brojnim reinterpretacijama Franzovih post-new wave klasika, a kroz debele slojeve nostalgije probijalo se sve manje novih pjesama.

Na albumu “Lovec na sanje” iz 2001. još se sjajno držao u “Pridi k meni” i “Bolj star, bolj nor”, da bi dvije godine poslije objavio bljedunjav album “Strup za punce”, koji samo zahvaljujući pjesmi “Boljši žur” nije odmah potonuo u zaborav.

Neizbježna usporedba s Lačnim Franzom

“Žarnica za boljši jutri” mogla bi se održati na površini malo dulje od prethodnika, no nastavak suradnje sa Živim legendama sigurno nije najsretnije rješenje za neizbježnu usporedbu novog Predina i starog Lačnog Franza. Preživjet će je dopadljiva ljubavna balada “Lepa, ko ti pride”, novovalno intonirana “Puška iz kuruze” i duhovita odjavna pjesma “Rumeni blisk” u kojoj se Predin obračunava s medijskim senzacionalizmom i vijestima o “menstruaciji predsjednikove doge”.

Nova verzija “Pridi k meni” znatno je slabija od originala, a iz preostalih šest pjesama uglavnom se cijedi bezbojni adult-rock, namijenjen publici koja se do danas nije pomirila s raspadom Dire Straitsa.

Za većinu ex-jugoslavenskih rockera njegove generacije ovo bi bio sasvim prihvatljiv rezultat na isteku 2005. godine, ali Predin je trajno obilježen kao predstavnik jednog od najboljih domaćih bandova iz 80-ih i “Žarnica za boljši jutri” jedva se uklapa u njegovu iznimnu reputaciju.


Ilko Culic

<< Arhiva >>