26

petak

studeni

2004

Iako je album izasao "davne" 2001 morao sam ga ovdje uvrstiti...
Nekoliko podataka iz autorove biografije......
Nikola Kolja Pejakovic je rodjen 1966. godine u Banjaluci. Zavrsio je Srednju likovnu skolu ali umesto Likovne akademije, odlazi na beogradski Fakultet dramskih umetnosti, na pozorisnu reziju. Poslije studija retko rezira u pozoriątu, medutim, kad ga put nanese u pozorizte, on radi i scenografiju i kostim i muziku – dajuci predstavi jedan apsolutan autorski pecat. Spontano se okrece filmu i televiziji. Glumi, pise scenarije ( »Lepa sela lepo gore«, »Rat uzivo«), rezira (serija »Slozna braca«), snima muziku…
Jos od Osnovne skole svira gitaru, a kasnije i klavir i usnu harmoniku.

Kolja 1999. godine potpisuje ugovor sa izdavačkom kućom »SYSTEM RECORDS« i snima svoj prvi album »MAMA, NEMOJ PLAKATI«. Nikola je autor svih pesama, glavni vokal, svira vecinu gitara i pojedine klavirske deonice. Na toj ploci mu sviraju poznati beogradski muzicari: Sasa Lokner, Dejan Momcilovic, Boris Krstajic… Producent je Vojislav Aralica, legenda srpske muzičke produkcije. Taj album je promovisao i jedan novi muzičko-idejni pravac: PORNOSOUL, kojim se i nabolje moze opisati Pejakovićev muzicki stil.

Pisuci kritiku jedne Pejakovićeve pozorizne predstave, beogradski pisac i novinar, Vladimir Đuric-Đura (pjevac i voda grupe "Dura i mornari" ga ovako opisuje:

»…Pejakovic je jedan od najzanimljivijih mladih autora sa područja bivse Jugoslavije, poznat ponajviąe kao glumac u filmovima Srđana Dragojevića, Miloąa Radovića i kao lik iz kultne serije Dr. Neleta Karajlca »Slozna braca«. Kao andergraund roker posebnog stila, postao je neka vrsta »jugo Frenka Zape« , sa blagom primesom folka. Blizak je estetici sarajevskog Novog primitivizma, ali istovremeno i sa odmakom od tog pokreta, budući da je veći deo zivota proveo u Srbiji. Njegova licna estetika bi se mogla nazvati nekom vrstom kičastog teatra surovosti, koja spaja Artoa sa Felinijem ili Almodovara sa Bukovskim. Ono sto je Nikola Pejakovic napravio, po avangardnoj snazi i radikalnosti, prevazilazi okvire ovog grada…«

Nikola je rodjen bez malog prsta na desnoj ruci i kao četvoroprsti gitarista član je Udruľenja hendikepiranih muzičara Amerike (Coalition for Disabled Musicians). Zavrsio je muziku za film »Normalni ljudi« Olega Novkovica, u nemacko-jugoslovenskoj koprodukciji, cija je premijera bila na Berlinskom filmskom festivalu.

Iako zivi od filma, postuju ga kao pozoriąnog radnika, zale sto nije nastavio da slika, Pejakovic je najistinitiji kad uzme gitaru od koje se ne odvaja vec 25 godina. Njegov prvenac »MAMA, NEMOJ PLAKATI« je najuzbudljivije i najiskrenije delo koje je dosad stvorio, rock and roll u svom najcistijem obliku.

Opisujuci album Nikola Pejakovic Kolja i Smak Bijelog Dugmeta :"Mama, nemoj plakati!!!" muzicki kriticar Aleksandar Zikic je napisao:

"Najneobicnije iznenadjenje priredio je reditelj, scenarista i glumac Nikola Pejakovic, koji je svoj debi album "Mama, nemoj plakati" potpisao nadimkom Kolja. Teme i price morate cuti da biste poverovali da ih je neko stavio na album..."



Nikola Pejakovic, zvani Kolja, zivii i radi u Beogradu, ponekad navrati u Banja Luku.



Izvinjavam se zbog pravopisnih gresaka.

<< Arhiva >>