17

srijeda

studeni

2004

Priručnik o ikonama
Brojnim savremenim ikonopiscima laknulo je, ovih dana, pojavom jedinstvenog ilustrovanog priručnika na našim prostorima: „Ikona – pisanje, čitanje i sozercanje sa teologijom ikone“ Jugoslava Ocokoljića, u izdanju autora. Posle čitanja ove knjige, izvesno je da će oni, kao i svi zainteresovani, lakše izlaziti na kraj sa mnogim pitanjima vezanim za ikonu, njenu suštinu, teološku i estetsku dimenziju.

- Ono što je ostalo isto jeste suština ikone. Možemo razlikovati grčku, koptsku, gruzijsku... ili ikone određenih perioda, ali sve one ostvaruju i iskazuju duboko jedinstvo po poruci. Cilj ove knjige je da se dopre upravo do poruke ikonopisa, suštinski vezanog za Stari i Novi zavet – kaže zograf Jugoslav.

Knjiga tretira pisanje ikone sa tehnologijom ikonopisanja i opisom neophodnih materijala, zatim čitanje ikone, odnosno shvatanje strukture građenja ikone i kompozicijskih elemenata, kao i rečnik simvola, i, na kraju, sozercanje ikone, u značenju „molitve, pri kojoj naše unutrašnje raste“, uz, naravno, teologiju ikone.

<< Arhiva >>