27

ponedjeljak

rujan

2004

Pedro Almodovar - antipapa
Ako već moramo birati između nekih religija i učenja, onda bismo odabrali 10 zapovjedi koje poput svakog svećenika i fanatika slijedi Pedro Almodovar.

1. Traži od glumca nemoguće
Riječ samoostvarenje je na Almodovarovim snimanjima strogo zabranjena, budući da pedesetpetogodišnji redatelj očekuje stopostotnu lojalnost. Penelope Cruz kaže da je rad s Pedrom i više nego intenzivan, dok je Gael Barnal malo određeniji pa kaže: 'Puno sam naučio, a sada sam zaslužio odmor'.
2. Psuj ono što voliš
Antiklerikalni Almodovar voli zvati katolicizam čudesnim izumom. Za svoju melodramu 'Loš odgoj' koja razapinje na križ pedofiliju u crkvi ima za nadodati: 'Bolje da se Vatikan pokrije ušima, inače oštrim svoj mač.'
3. Upoznaj život sa svih strana
Mali Pedrica je odrastao među puno 'teta' u selu u La Manchi, a sa 16 je zapalio u Madrid ne bi li snimao porniće kamerom iz ruke. U međuvremenu je radio kao činovnik u Telefonici i nastupao s tucet bendova u madridskom noćnom klubu 'Ras'. Može se reći da ima dovoljno materijala za još nekoliko filmova.
4. Okruži se lijepim ljudima
Svoju muzu Carmen Maura je skužio kada je radila kao konobarica u jednom baru, zatim se pojavljivao u javnosti s 1,45 m visokom damom Alaskom, a onda je konačno pala i šesnaestogodišnja kći meksičkog veleposlanika. Treba li spomenuti i to da je otkrio Antonija Banderasa?
5. Budi pjesnik
Ako želite biti autentični to vam je, znate, jako skupo. No s tim svarima ne biste trebali škrtariti jer, što smo bliži našim snovima to smo autentičniji ('Sve o mojoj majci'). Zašto takve rečenice nikada ne osvanu u hrvatskim filmovima?
6. Sij kaos oko sebe
Almodovarova fantazija i njegov život? Nitko živ ne zna što je stvarnost, a što igra! On sam za sebe kaže da se osjeća kao lutkar u ogromnom kazalištu koje može pobuditi stotinu različitih osjećaja.
7. Postani institucija
Što je Almodovar učinio Španjolskoj i ostatku svijeta? To da se žene više poštuju (ma što poštuju, obožavaju!), to da homoseksualci dobivaju manje batina, a mačo muškarci smiju katkada i zaplakati. Da ne dužimo, jedna riječ - ALMODOVARIZAM!
8. Pružaj otpor!
Kriv je za to što se poslužio ilegalnim izbornim trikovima i što je natjerao 4000 konzervativaca da odu na ulicu i demonstriraju protiv španjolske vlade, predbacili su mu u domovini. Što kaže Almodovar na optužbu: 'To vam je kao da u Americi pokušate zabraniti Mickey Mousea. Inače, što se tih protesta tiče: Tako je lijepo ponovo živjeti u demokraciji.'
9. Ostani zagonetka!
Odnosi? Intimne veze? Svakodnevnica? O svom privatnom životu Almodovar priča samo u šiframa pa tako kaže da je zaljubljen u brazilsku pjevačicu Bebel Gilberto, naravno samo platonski. Njegova najveća ljubav? 'Odavno mrtva!' Inače, s njegovim velikim idolom Fassbinderom ga vežu tri stvari - sklonost debljanju, ljubav prema drogama i slobodniji odnos s muškarcima.
10. Ostani u okvirima obitelji!
Poduzeće Almodovar je jednom riječu MI. d.o.o. Iako je Pedrova mama stalno govorila da se kloni kina, svako malo je prihvaćala manje uloge u sinovljevim filmovima. Što smo još uspjeli saznati od sfinge Almodovara? To da se braco Augustin Almodovar brize za biznis i lovu i da obojici pripada produkcijska kuća El Deseo.

<< Arhiva >>