25

subota

rujan

2004

Tajna nestanka najskuplje slike


Poslije triju naslova što pripadaju ponajboljim stranicama svjetske književnosti za djecu, sutra u našoj biblioteci Večernjakov limač objavljujemo jedan od najpoznatijih hrvatskih romana, "Koko u Parizu" Ivana Kušana. Posrijedi je djelo koje se čita u dahu jer je radnja nevjerojatna i komplicirana, a na kraju se dozna da je sve što se zbilo san. Tako je moguće da dva dječaka po cijelom Parizu vuku najglasovitiju sliku na svijetu Mona Lisu Leonarda da Vincija. Djeca iz urbane sredine igraju se detektiva, a pritom nam pisac ostavlja skrivene tragove pomoću kojih će najdosjetljiviji pronaći pravo rješenje.
Klasik hrvatske književnosti za djecu Ivan Kušan piše i za odrasle, odnosno i za starež i za mladež. Poznatije su mu knjige "Trenutak unaprijed", "Razapet između" i "Toranj". Među djelima što ih je napisao za djecu ističu se "Uzbuna na Zelenom vrhu", "Koko i duhovi", "Domaća zadaća", "Zagonetni dječak", "Lažeš, Melita", "Koko u Parizu", "Ljubav ili smrt" i "Koko u Kninu".

Koko Milić, dječak koji sve što mu se zbiva zapravo sanja, poslije Pariza dospio je i u Knin, a možda se, vođen piščevom maštom, zaputi i u koje drugo mjesto. Zanimljivo je da ime Koko nije izmišljeno nego ga je Kušan, po vlastitu priznanju, posudio. Pravi, a ne knjiški Koko, bio je zloćko, izvrstan nogometaš. Bolje se, ističe Kušan, i tukao pa mu je ostao u sjećanju. A onaj izmaštani, o kojem čitaju naraštaji, ostaje u sjećanju uz ostalo i po svom stilu češkanja desnom rukom iza lijevog uha. Koka zbog literarne vrijednosti rado čitaju, ne samo lektirno, i današnji klinci jer im daje vjeru u pobjedu dobra nad zlim, potiče ih na putovanja koja oplemenjuju svakoga. Prije polaska u Pariz pisac je Koku u ruke stavio francuski rječnik, gramatiku, leksikone. Današnjim internetskim putnicima to je i podsjetnik da je odrastanje lijepo samo uz raznovrsne izvore znanja.


<< Arhiva >>