23

četvrtak

rujan

2004

4 koraka za produženje života
Nizozemski znanstvenici s Wageningen Universiteit su istražili učinak koji 4 jednostavne mjere imaju na produženje života.

Desetgodišnje istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 1 500 osoba u dobi od 70 do 90 godina je pokazalo da kombinirani učinak tzv. mediteranske prehrane (bogate voćem, povrćem i ribom, a siromašne mesom i mliječnim proizvodima), nepušenja, umjerene fizičke aktivnosti i umjerene konzumacije alkohola može rizik od umiranja smanjiti za 65%.

Svaki od navedenih čimbenika je sam po sebi smanjivao rizik od umiranja - fizička aktivnost od 30 minuta na dan je ovaj rizik smanjivala za 37%, a nepušenje za 35%.

Mediteranska prehrana je izglede za smrt smanjivala za 23%, a umjerena konzumacija vina (4 čaše vina ili ekvivalentna količina alkohola tjedno) za 22%.

Znanstvenici upozoravaju kako bi samo mali dio ogromnih novčanih iznosa koje su razvijene zemlje prisiljene trošiti na tretiranje kroničnih bolesti mogao uz veće pozitivne učinke biti iskorišten za promociju zdravijeg stila života

<< Arhiva >>