Linkovi
Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr

U nadanju da ima nekih sportaša,evo vam nekih ok linkova :

www.kosarka.hr/ - samo za košarkaše
www.zri-sport.hr - za sve
www.nogomet.hr - a sad za nogometaše
http://kickme.to/taekwondo-maksimir - pošto je inače ovo moj klub, morate pogledati i ovu stanicu :)

happy:)ti

30.10.2005., nedjelja

Taekwondo je korejska borilačka vještina nastala 40tih godina dvadesetog stoljeća spajanjem različitih vještina koje su se vježbale u to vrijeme. Njeno ime dolazi iz riječi Tae (Ü, hanja Ć), što znači udariti nogom, Kwon (Ś, hanja ó), što znači udariti rukom i Do (Ä, hanja S), što znači put. Taekwondo je udaračka vještina koju odlikuju atraktivne nožne tehnike i brzina. Danas se Taekwondo smatra jednom od najpopularnijih borilačkih vještina i sportova, a broj vježbača u svijetu se procjenjuje na preko 100 milijuna.

Povijest

Rani korejski kipPovijest borilačkih vještina u Koreji je vrlo duga. Najstariji dokazi su kipovi i slike pronađeni u grobnici Muyong Chong dinastije oko 3. p.n.e. koje prikazuju ratnike u borbenim pozama. U to doba, Koreja je bila podijeljena na tri kraljevstva: Silla, Koguryo i Paekje. Sva tri kraljevstva su imala jake vojske (u Koguryo zvanih "Sonbae", u Silla "Hwarang") koje su izučavale vještinu nenaoružane borbe. U to vrijeme, vještina se zvala Hwarang-do ili Subak.

Subak se razvio u vještinu Taekkyon, koja se često koristila na vojnim demonstracijama, i na turnirima na kojima su se ratnici mogli dokazati u međusobnom nadmetanju. To posebno dolazi do izražaja za vrijeme Koryo dinastije (918. - 1392. n.e.) koja ujedinjuje tri kraljevstva, i kada se Taekkyon natjecanja koriste u svrhu pronalaženja talentiranih novih vojnika ili čak promaknuća vojnika u časnike. Kroz stoljeća, Taekkyon razvija mnogo specifičnih nožnih tehnika. Za vrijeme Joseon dinastije, Konfucijanizam zamjenjuje Budizam kao službena religija, i društvo postaje manje fokusirano na ratovanje i viši društveni slojevi počinju se više baviti poezijom i glazbom. Shodno tome, Taekkyon postaje zanimacija nižih društvenih slojeva i preživljava kao narodna igra sve do početka 20. stoljeća.

Za vrijeme japanske okupacije Koreje, sve borilačke vještine su strogo zabranjene i Taekkyon praktički izumire. Mnogo Korejaca putuje u Japan na studij i tamo se upoznaje sa Karate-om. Po završetku drugog svjetskog rata i japanske okupacije, vraćaju se u Koreju i otvaraju škole borilačkih vještina.

Neke od poznatih škola iz ovog razdoblja su Chung Do Kwan, Oh Do Kwan and Jidokwan. Škole nisu bile povezane, a vještina koju su podučavali (uglavnom varijacije Okinavanskog Karatea) se nazivala raznim imenima: Kong Soo Do, Tang Soo Do, Tae Soo Do, itd. Kroz utjecaj Taekkyon-a, vještina poprima mnoge specifične nožne tehnike, ali se još uvijek podučava pod različitim imenima, sa različitim formama, zvanjima koja nisu ujednačena, itd.

Među vlasnicima škola se ubrzo javlja želja za ujedinjenjem njihovih stilova u jedinstvenu korejsku borilačku vještinu. Nova vještina se isprva naziva Tae Soo Do, ali ubrzo mijenja ime u Taekwondo i počinje process ujedinjenja. 1961. je osnovan Korea Taekwondo Union kao prva udružena organizacija, koja 1965 mijenja ime u Korea Taekwondo Association, naziv koji nosi i danas.

Taekwondo se dijeli na pet sastavnih dijelova:

Osnove (Kibon)
Forme (Poomsae)
Samoobrana (Hosinsul)
Lomljenje (Kyokpa)
Borba (Kyorugi)
Većina klubova se danas specijalizira za natjecateljski dio Taekwondo-a (borbeni trening i vježbanje formi), no svi dijelovi Taekwondo-a su važni za postizanje majstorskih zvanja.


"pa eto to bi bilo nešto ukratko o mome sportu, za sve zainteresirane, imam s lijeva link na koji se možete javiti, ili se obratite meni, pa vam ja mogu malo pomoći.
nije to tako teško kao što izgleda, ajmo ljudi :)!!"

pusa, tina





- 12:10 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

  listopad, 2005  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
informativne stvari sretnijeg covjeka, informacije i komentari o svemu i svacemu (sex, ljubav, bolestine, zanimljivosti,glazba, drkanje...:) i jos mnogo toga)