Sjeme-Panj-Umjetnost-Život

12.03.2009., četvrtak

Dolazi proljeće

Gledam...sve se budi...snijeg se topi i izviru prvi zeleni listići.
Poljima hodam i budi se u meni osjećaj ,ne mogu to opisati...
Osjećam dolazi...blizu je...proljeće...
Po poljima gledam žito se zeleni,prvi vjesnici proljeća izviru iz zemlje.
Uživam u ljepoti prirode iako to još nije ona ljepota koja tek dolazi.
Visibabe,jaglaci,ljubičice najljepši vjesnici proljeća.

Učenica,2.b


By Paradox

- 10:57 - Komentari (1) - Isprintaj - #

03.03.2009., utorak

Opis radionica:

Izrada ekološkog nakita:

Prije početka izrade nakita prikazati eko prezentaciju tj. priču o izradi eko nakita. Ekološki nakit radi se od plemenitog drveta: šljiva, divljih jabuka, trešanja, krušaka, od sjemenki raznog voća (šljiva, trešnja, višnja) povrća i drugih prirodnih materijala koji se uglavnom u preradi bacaju, završavaju na deponiji otpada. Kreativnom radionicom proizvodimo umjetnički, unikatni, ukrasni nakit koji bi imao dobru prodaju tijekom turističke sezona.
Proizvodnja obuhvaća sljedeće radnje: rezanje malih komadića različitih oblika, bušenje rupica za konop kojim je nakit povezan, šmirglanje i uvezivanje nakita.



Proizvodnja presadnica ljekovitog i začinskog bilja:

• Najveća je vrijednost potaknuti učenike na pažljivo promatranje svijeta oko sebe.
• Ljudi često »ne vide« promjene koje se oko njih odvijaju i ne uočavaju detalje u okolišu.
• S ciljem kvalitetnog osobnog života, potrebno je obogaćivati percepciju još od najranije mladosti




Mali začinski vrt
Kako veliki začinski vrt traži puno njege, a relativno su malobrojne biljke koje uistinu redovito koristimo u kuhinji, mali začinski vrt je savršen višenamjenski vrt.

Iako se tijekom cijele godine može kupiti osušeno začinsko bilje, savršeno sačuvane arome, te svježe ubrano sezonsko začinsko bilje, uzgoj začina u vlastitom biljnom vrtu pruža posebno zadovoljstvo. Da bismo uzgajali odabrano začinsko bilje nije potreban velik prostor, jer većini biljaka ne treba velik prostor za rast. te se dovoljno začinskog bilja može uzgojiti i na malom prostoru. Osim toga, mnoge začinske biljke imaju više upotreba. One nisu samo kuhinjske biljke već istodobno i ljekovite, kozmetičke i aromatične, te se s manjim brojem biljaka može za¬dovoljiti više interesa. Stoga i mali prostor začinskog biljnog vrta pruža velike mogućnosti kreativnom vrtlaru, a prilikom odlučivanja koje vrste biljaka uzgajati, treba uzeti u obzir koliko često ih upotrebljavamo.

Plan vrta sa začinskim biljem najviše ovisi o raspoloživom prostoru, ali i o vremenu koje smo spremni u njemu provoditi. Kako veliki začinski vrt traži puno njege, a relativno su malobrojne biljke koje uistinu redovito koristimo u kuhinji, mali začinski vrt je savršen višenamjenski vrt. Kao prvo osigurava začine potrebne u kuhinji, nudi odmor i opuštanje, a pažljivo isplaniran čini atraktivnim prostor u kojem se nalazi.

Jedan od još uvijek vrlo popularnih oblika za vrlo malene vrtove sa začinskim biljem je stari kotač od seljačkih kola, položen na pripravljeno tlo i ispunjen različitim začinskim biljem. Isti dizajn može se postići šljunčanim stazicama tj. kamenčićima položenima u zemlju ili u beton.
Ali, zato se izuzetno atraktivni mali začinski biljni vrt, u kojem se može uzgajati mnogo različitih biljaka, može postići spiralnim biljnim vrtom. Za razliku od biljnog vrta oblika kotača,gdje je poželjno da biljke budu ujednačenog rasta, u spiralnom biljnom vrtu mogu se uzgajati biljke različitih visina.sretan


RAD
“Naš je rad možda samo kap u
oceanu…Ali, i ta bi kap
oceanu nedostajala…”


By Paradox




- 13:35 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< ožujak, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Ciljevi