Sjeme-Panj-Umjetnost-Život

17.12.2006., nedjelja

KELJ PUPČAR

(BRASSICA OLERACEA VAR. GEMMIFERA L.)

Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Kelj pupčar obvezatno se uzgaja u plodoredu, a predkulture koje su povoljne za kupus ,odgovaraju kelju pupčaru. Kelj pupčar može se uzgajati gotovo na svim tipovima tla, ali najbolje uspijeva na propusnim tlim. Na težim tlima mogu se postići dobri prirodi, ali u berbi, ako se obavlja tijekom kasne jeseni ili zime, kad znade biti puno oborina, može biti značajnijih problema. Pojačanom gnojidbom dušikom dobivaju se bujnije biljke, ali su oblikovane glavice rastresitije. Na laganijim pjeskovitim tlima za pravilniju prehranu treba koristiti gnojiva koja sadrže i magnezij. Kelj pupčar uzgaja se iz presadnica, a rane sorte i hibridi mogu se sijati izravno preciznim sijačicama na propusna tla dobre strukture i s mogućnošću navodnjavanja. Za ranu jesensku proizvodnju sjetva za uzgoj presadnica obavlja se početkom ožujka u zaštićenim prostorima. Za kasni jesenski zimski uzgoj sije se sredinom travnja, a presađuje do sredine lipnja. Kasnije presađivanje znatno smanjuje prirode. Kelj pupčar sije se u polju ili presađuje najčešće na 70cm razmaka između redova da bi se omogućila kasnija međuredna kultivacija. Razmak presađenih biljaka u redu pri uzgoju za višekratnu ručnu berbu jest 40cm za rane hibride, 50cm za srednjerane hibride i 60cm za kasne hibride. Kod uzgoja za jednokratno mehaniziranu berbu razmaci su između biljaka u redu za 10cm manji.
Da bi se potakao rast i razvoj glavica u ranih i srednjeranih hibrida kelja pupčara, može se obaviti zakidanje vegetativnog vrha. U hibrida namjenjenih zimskoj proizvodnji zakidanje se ne provodi jer može utjecati na povećanje osjetljivosti na niske temperature. Zakidanje vegetativnog pupa provodi se kad su biljke potpuno razvijene, odnosno kad su prve donje glavice promjera 1,5-2cm.

HIBRIDI KELJA PUPČARA NAMJENJENI PROIZVODNJI ZA TRŽIŠTE:

STARTER F1: Veoma rani hibrid. Namijenjen je za ranu jesensku proizvodnju. Oblikuje srednjevisoku stabljiku sa čvrstim glavicama, namijenjenim ponajviše za potrošnju u svježem stanju.
TITUREL F1: Hibrid kelja pupčara za ranu jesensku proizvodnju. Oblikuje stabljiku visoku oko 85cm, valjkasto obraslu čvrstim, okruglim i veoma izjednačenim glavicama. Daje veoma visoke prirode.
COLONNE F1: Rani hibrid, srednje visine stabljike, namijenjen za jesensku proizvodnju. Naročito je pogodan za uzgoj na plodnim tlima u toplim područjima.
PETROV F1: Srednje rani hibrid. Veoma je prinosan hibrid, namjenjen za plodna tla i primjenu intenzivne agrotehnike. Oblikuje tamnozelene okrugle glavice.
RICHARD F1: Srednje kasni hibrid za jesensku proizvodnju. Glavice su veoma izjednačene, više od 75% ih je promjera 2-3cm. Može se koristiti u svježem stanju ili nakon dubokog zamrzavanja.
PREDORA F1 Y. R.: Oblikuje srednje visoku stabljiku, glavicama idealne veličine za duboko zamrzavanje. Veoma je stabilan hibrid, dosta dugog razdoblja berbe pa se preporučuje višekratna ručna berba.
IGOR F1: Srednje kasni hibrid. Veoma je prinosan hibrid, namijenjen i za višekratnu ručnu berbu i za jednokratnu mehaniziranu berbu.
PILAR F1: Srednje kasni hibrid, namijenjen za kasnu jesensku zimsku proizvodnju. Oblikuje nešto dužu stabljiku, gusto obraslu sitnijim, okruglim, tamno zelenim glavicama, pogodnim za preradu i korištenje u svježem stanju.
TARDIS F1: Kasni hibrid, oblikuje stabljiku visoku oko 90cm obraslu vrlo kvalitetnim, okruglim, tamnozelenim glavicama. Velik broj glavica promjera je 3-4cm. Hibrid je visoko tolerantan na niske temperature i u područjima blaže zime može se koristiti tijekom cijele zime.
EXPLORER F1:Kasni hibrid. Hibrid je dobre podnošljivosti na niske temperature, srednje visoke stabljike i okruglih čvrstih glavica, lijepo položenih na stabljiku.
PANTERA F1: Kasni hibrid namijenjen zimskoj proizvodnji. Glavice su izvrsne kakvoće za preradu i korištenje u svježem stanju. Biljke su čvrste.
WALTER F1: Kasni hibrid namijenjen za zimsku i ranu proljetnu proizvodnju. Veoma je prinosan hibrid, namijenjen naročito za jednokratnu mehaniziranu berbu.

Berba kelja pupčara započinje kad se glavice formirane iz pazuha listova potpuno razviju, a donji listovi otpadnu. U ručnoj berbi bere se u više navrata, od baze prema vrhu. U
mehaniziranoj berbi bere se jednokratno, izravno u polju.
Prirodi kelja pupčara, ovisno o hibridima i vremenu proizvodnje kreću se od 8-15 tona po hektaru.

Literatura: «Proizvodnja povrća» Zdravko Matotan
Napisao: Luka Smit

objavio: Marjan

- 18:38 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< prosinac, 2006 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Ciljevi