Sjeme-Panj-Umjetnost-Život

14.12.2006., četvrtak

Cvjetaca

Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us

Cvjetaca je osjetljivija od kupusana vanjske cimbenike visoke i niske temperature te nedostatak pojedinih makro i mikro elemenata u hranjivima, zbog cega se mogu pojaviti razlicita izoblicenja na cvijetovima ili se oni uopce ne oblikuju.
Oblikovanje cvijetova moze izostati ako je vegetativni pup u ranim stadijima razvoja bio ostecen od niskih temperatura, stetnika ili mehanickih povreda.
Ponekad se zbog istih razloga moze oblikovati umjesto jednog cvata vise malih cvatova koji nemaju trznu vrijednost.
Deformirani cvjetovi mogu se pojaviti ako su se presadivale prestare, koje nisu bile dovoljno ishranjene dusikom, ili ako je proizvodnja zasnovana na tlu niske plodnosti a nije bilo dovoljne prihrane dusikom, narocito u susim uvjetima.
Kao posljedica visokih temperatura i naknadnog vegetativnog porasta listovi mogu u polju poprimiti prljavo zutu ili zelenu boju, cime im se smanjuje tezina vrijednosti. To se pojavljuje u starih sorta, kojaima cvat nije zasticen cistovima.
Za proizvodnju presadnica sorti za ljetnu potrosnju sije se u zasticenom prostoru pocetkom ozuljka, za jesensku i zimsku potrosnju u svibnju, a za zimsku cvjetacu, koja dospjeva ravno u proljece, sredinom lipnja.
Presaduje se oko 6 tjedana nakon sjetve na 70cm razmaka izmedu redova i razmak u redu 40cm za ljetne sorte hibride,50cm za jesenske sorte 60cm za zimske sorte.

Berba i cuvanje cvjetace

U fazi tehnoloske razvijenosti cvijetova , za vrijeme suhog i suncanog vremena.
Odsjecaju se cvijetovi s liscem koje ih obavija, a zatim se listove skrati toliko da samo sa bocni strana zasticuju cvatove. Osim za koristenje u svijezem stanju odmah nakon berbe, odredene sorte i hibridi mogu se do mjesec dana cuvati u skladistu na temperaturi od 0°C, uz relativnu vlagu zraka od 95-99%. Cvjetaca se takoder moze duboko zamrzavati ili pasterizirati. Kao sirovine za preradu cvatovi moraju biti potpuno zdravi, neosteceni, snijezno bijele boje. Prirodi trzisnih cvatova ovise o vremenu uzgoja, izabranoj sorti, primjrnjenoj agrotehnici te klimatskim uvjetima, sorte za ranu ljetnu potrosnju daju oko 15t/ha, jesenske sorte oko 20t/ha, a zimski i rane oko 30t/ha.

Literatura: Zdravko Matotan
Proizvidnja povrca

Napisao: Luka Smit 3.a

Objavio: Marjan

- 15:34 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< prosinac, 2006 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Ciljevi