Sjeme-Panj-Umjetnost-Život

11.12.2006., ponedjeljak

Psenica-Triticum sp.

Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us

Pšenica-je biljka koja se uzgaja širom svijeta. Globalno, ona je najvažnija zrnata biljka koja se koristi za ljudsku prehranu i druga je na ljestvici ukupne proizvodnje prinosa žitarica odmah iza kukuruza; treća je riža.

Pšenična zrna su glavni prehrambeni proizvod koji se rebi za izradu brašna za kruh, kolače, tjesteninu itd; i za fermentaciju za izradu piva, alkohola, votke i biogoriva. Ljuska žita odvajana pri izradi brašna zove se mekinja. Pšenica se sadi na određenom prostoru kao krmno bilje za stočarstvo, a i slama se može upotrebljavati kao hrana za stoku ili kao konstrukcijski materijal za izradu krovova.

Gospodarstvo

Pšenična zrna se klasificiraju prema osobinama zrna za namjenu na tržištuproizvoda. Kupci pšenice upotrebljavaju klasifikacije da im pomogne odrediti koju pšenicu kupiti jer svaka klasa ima svoju uporabu. Proizvođači pšenice određuju koje klase pšenice su najprofitabilnije za proizvodnju u određenom sustavu proizvodnje. Pšenica je široko uzgajana jer ona daje dobar prirod po jedinici površine, dobro raste i u umjereno kratkim sezonama i daje visoko kvalitetno brašno koje upotrebljava u pekarstvu. Većina kruha se pravi od pšeničnog brašna, ali postoje i kruhovi koji se rade i od drugih žitarica kao što su raž i zob. Mnoga druga popularna hrana se radi od pšeničnog brašna također, što rezultira velikom potražnjom za žitaricama čak i u državama za znatnijim viškom hrane.

Vrste:

Triticum aestivum
Triticum aethiopicum
Triticum araraticum
Triticum boeoticum
Triticum carthlicum
Triticum compactum
Triticum. dicoccoides
Triticum dicoccon
Triticum durum
Triticum ispahanicum
Triticum karamyschevii
Triticum macha
Triticum militinae
Triticum monococcum
Triticum polonicum
Triticum spelta
Triticum sphaerococcum
Triticum timopheevii
Triticum turanicum
Triticum turgidum
Triticum urartu
Triticum vavilovii
Triticum zhukovskyi

Morfološka i Biološka svojstva pšenice:

Korijen-je zilicast ili cupast,glavnu masu cine sekundarno korijenje,a najveca masa korijenovog sustava je u povrsinskom sloju tla.

Stabljika-jednaka kao i kod ostalih pravih zitarica.Nakon nicanja stabljika sporo raste.Busanje obicno pocinje nakon treceg lista na primarnoj stabljici.Prema najnovijim istrazivanjima busanje nije pozeljno.Nakon busanja stabljika pocinje brze rasti.

List-Slican je listu ostalih zitarica,duzina i sirina plojki postupno se povecava od donjih prema gornjim listovima.S povecanjem lisne povrsine uz njezino dobro osvijetljenje povecat ce se proizvodnost fotosinteze,to znaci da ce se postizati veci prirodi.

Cvijet-Cvijetovi psenice skupljeni su u cvat u obliku klasa koji se sastoji od klasnog vretena i klasica,vreteno je clankovito i korjenasto,klasici se nalaze na usjecima vretena,a ima ih 20-30.Duljina i zbijenost klasa ovisi o sorti,agrotehnici,opskrbljenosti vodom...Klas moze biti s osjem i bez njega.

Plod-Psenica ima jednosjemeni plod koji se naziva ZRNO.U klasu se razvije 30-40 zrna.Po duzini zrna nalaze se brazdice,a na vrhu bradica.Na zrnu psenice jasno se razlikuje:TRBUSNA,LEDNA I BOCNA STRANA.

Vegetacija-ozime psenice traje 250-290 dana,a jare 100-120 dana.Dozrijeva potkraj lipnja i pocetku srpnja.

Zetva-Vrijeme za zetvu-prijelaz iz vostane u pravu zriobu,treba ju obaviti sto brze.Moze biti:VISEFAZNA,DVOFAZNA I JEDNOFAZNA.Uglavnom se primjenjuje kombajn jednofazni nacin.

Prinos-Krece se od 4-6t/ha

Cuvanje-Cuva se u skladistima ili silosima kada je vlaznost manja od 14 %.

Napisali-Alex,Marjan i Josip S.
- 15:42 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< prosinac, 2006 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Ciljevi