Slike sa partya
|
Đumbir...
20. 10 '06. Jučer je EkV organizirala u školi Đumbir party Bilo je super osim što smo se nučili da party može biti i bez cigareta, alkohola i ostalih opijata…:-) naučili smo da je ĐUMBIR, INGVER, INBER lat. Zingiber officinalis Latinski naziv Zingiber potječe od dvije riječi: sringavera, što na Sanskritu znači “oblikovan kao rog”, i zinschabil, što na arapskom znači “korijen” Egzotična , začinska biljka porijeklom iz jugoistočne Azije – samoniklo raste u Kini i Indiji U srednjem vijeku je prenesen u Europu i Ameriku Puzajuća trajnica Stabljika visine do 1.5 m nosi duge, kopljaste i glatke listove Na cvjetnoj stapci rijetko se razvijaju sitni sterilni žuti cvjetovi Svijetlo smeđe-sivi podanci imaju izgled šake s nepravilnim, kvrgastim prstima Mogu biti 3-16 cm dugi i 3-4 cm debeli Unutrašnjost podanka je vlaknasta, svijetložute boje Oštar, topao i ugodan miris Slatkasto-papreni okus Kao začin je sličan papru te se može koristiti kao njegova zamjena Sadrži eterična ulja: gingerol, zingiberin Upotrebljava se uglavnom kao začin za kolače, slatkiše, napitke (čaj, pivo od đumbira) te kao dodatak varivima, jelima od ribe i piletine U Kini, Indiji i Japanu se stoljećima upotrebljava kao ljekovito sredstvo u pučkoj medicini Koristi se svjež, sušen, samljeven, i ušećeren podanak, tinktura, eterično ulje Olakšava probavu, pomaže kod grčeva i pomanjkanja apetita Pomaže kod mučnine tijekom vožnje, vrtoglavice i morske bolesti Ublažava bol kod reumatskih bolesti Stimulira imunološki sustav Poboljšava memoriju i koncentraciju Afrodizijak Osvježava i zagrijava Utješno djeluje na nesigurne, uplašene i depresivne Zagrijava emocije Izoštrava osjetila To je edukativni dio… Iznenađenje dana je priredio prof. Ibraković koji je u goste doveo Prleta repera iz brodske Hiphop grupe Thrill, koji je za ovu prigodu odrepao pjesmu koja je nastala pred sami početak partija koja će vjerojatno postati veliki hit: LJUDI, SAMO ZAVAS, OVO JE ĐUMBIR PARTY, A ŠTO JE TO? TO JE BILJKA KOJA ZDRAVLJE VRATI NEK SVAKO SVRATI, POPIJE SI ĐUMBIR PIVO LJUDI, TO JE ZDRAVO, TO VAM NIJE ŠETNO, KRIVO OBLIKOVAN KAO ROG, DAO NAM GA DRAGI BOG SLUŽI KO' SALATA, KAO HRANA, KAO SOK, LJUDI ŠTO GA PIJU UVIJEK ZDRAVLJEM ZRAČE, SLUŽI KO VIJAGRA, MENI OD NJEG STRŠE HLAČE, I DA NE BI BILO VIŠE DEMOGRAFSKE KRIZE, PIJTE ĐINĐER ALE NEK VAM LJUBAV DIŽE, I DA NE BI BILO EKOLOŠKE KRIZE PIJTE ĐINĐER ALE, NEKA ĐUMBIR ZDRAVLJE DIŽE, RECI DAJ, DAJ…. DAJ I ME-NI ĐUMBIR RECI DAJ, DAJ…. DAJ I ME-NI ĐUMBIR RECI DAJ, DAJ…. DAJ I ME-NI ĐUMBIR … Bilo je suuuuuuper, party drugačiji od svih i jednostavno čestitamo organizatorima učenicima 2b razreda agroturistički tehničar …:-) |
ĐUMBIR PARTY....
-Danas smo se dogovarali sa profesorom oko Đumbir Party-a Party će se održati u petak 20.listopada 2006. u Srednjoj Poljoprivrednoj školi MATIJA ANTUN RELJKOVIĆ-Slav.Brod OVIM PUTEM POZIVAMO SVE DA DOĐU NA PARTY PARTY POČINJE U 12h A TRAJAT ČE DO 13,45h Na party-u će se prezentirati proizvodi od ĐUMBIRA kao zdrava hrana,đumbirovo pivce,čaj... ORGANIZATOR: 2B razred- AGROTURISTIČKI TEHNIČARI u suradnji sa prof. IBRAKOVIĆ,REGER,VUJČIĆ,HAJI |
Spirala
|
Popis kultura koje smo od sada uzgojili:
Ovo su neke od njih...
Sve ostale pogledajte na ovom linku: POPIS KULTURA 1.ARTIČOKA – Cynaria scolimus 2.ANIS (ANASON,ANIŽ,SLATKI KOMORAČ) – Pimpinella anisum 3.BORAČ (BORAŽINA) - Borago officinalis L. 4.BOSILJAK (BALIS, BAZILIKUM, MURTELA) - Ocimum basilicum 5.BUNDEVA (TIKVA, BUČA) - Cucurbita pepo 6.BLITVA – Beta vulgaris var. cicla 7.CINIJA - Zinnia sp. 8.CELER (AK, AČ, SELEN,VRTNI CELER) – Apium graveolens 9.CIKLA (CRVENA REPA) – Beta vulgaris var. Conditiva 10.DINJE – Cucumis melo |
Sastanak EKV...
Na sastanku koji je odrzan 11.10.učenici su isplanirali
plan sjetve i rad EKV za 06/07 godinu.. Plan rada pogledajte klikom na link.. PLAN RADA |
Obrada tla u našem vrtu...
OBRADA TLA-je mehanički zahvat kojemu je cilj da prorahli tlo,
uništi korove i štetnike tla,unese u tlo zrak i sačuva vodu. ORUĐA KOJA KORISTIMO -Ručna:motika,štihača,grablje,vile,lopatice... -Strojna:plug,tanjurača,kultivator,drljača... DUBINA -plitka 5-10 cm -srednje duboka 10-20 cm -duboka 20-30 cm -vrlo duboka više od 30 cm VRSTE OBRADE PREMA VREMENU -Proljetna -Ljetna -Jesenska -VRSTE OBRADE PREMA AGROTEHNIČKOJ NAMJENI -Osnovna -Predsjetvena Pitanja o obradi postavljajte u komentarima. ODGOVOR NA POSTAVLJENO PITANJE... Plodored je smišljeni sustav iskorištavanja poljoprivrednih površina uzgojem povrćarskih kultura.Plodored je sustav vremenske i prostorne smjene usjeva.Sastoji se od tri važna elementa: plodosmjena (vremenska smjena usjeva),poljosmjena,ophodnja ili rotacija (prostorna smjena usjeva) i odmora tla.Ako mu nedostaje bilo koji od ta tri elementa onda to nije plodored u suvremenom značenju.Pravi plodored sadrži u sebi i plodosmjenu,poljosmjenu i odmor tla.Najvažnije je da se ista vrsta ne uzgaja na istoj površini kroz određeno razdoblje,a ne smije slijediti niti kulture iz iste porodice,ili one vrste koje napadaju iste bolesti. Pri čestom uzgoju povrćarskih kultura na istom tlu dolazi do poznate pojave "umorenosti tla". Takav uzgoj jedne kulture na istom tlu naziva se monokulturni uzgoj.Kako upravo monokulturni uzgoj vodi pojavi umorenosti tla ,svi razlozi koji dovode do te pojave ujedno su i razlozi za uvođenje plodoreda.Mnogobrojni su razlozi zbog kojih je potrebno ratarske kulture uzgajati u plodoredu,a svi se mogu podijeliti u tri skupine: 1.BIOLOŠKI 2.AGROTEHNIČKI 3.ORGANIZACIJSKO-EKONOMSKI odg.Blacky PITANJE JE BILO STO NAKON PLODOREDA PA EVO ODGOVORA.. Nakon kvalitetno osmišljenog plodoreda valja se pozabaviti i obradom tla. Pod obradom tla treba razumijevati mehanički zahvat u tlo zbog čega se govori o mehaničkoj obradi tla. Kulturne biljke traže i kulturno tlo, koje čovjek stalno mora održavati u stanju koje najpovoljnije odgovara poljoprivrednim kulturnim biljkama da bi dale što kvalitetnije i veće prinose. Ako se u nekom tlu obradom uspiju odstraniti svi nedostatci neobrađenog tla tad govorimo o kulturnom tlu tj. o tlu čija svojstva najbolje odgovaraju uzgoju poljoprivrednog bilja. Bez zahvata obrade nema stvaranja kulturnog tla stoga obrada je neophodna za antropogenizaciju tala slobodne prirode. Glavni zadatak obrade tla je da tlo učini povoljnim supstratom za uzgoj kulturnog bilja prvenstveno reguliranjem vodozračnih prilika u tlu. Kakvoća obrade usko je povezana uz uvijete u kojima se tlo obrađuje, osobito vlažnost tla i mehanički sastav tla. Najpogodnije vrijeme za obradu nalazi se između točke krutosti (donja granica plastičnosti) i točke žitkosti (gornja granica plastičnosti, ljepljivosti), to je stanje umjerene vlažnosti što odgovara 40-60% od maksimalnog kapaciteta tla za vodu. Ako se tlo pod pritiskom ratila (oruđa) mrvi, rasipa, a ne lijepi , «zrelo» je za obradu. U agrotehnici poljoprivrednih kultura obrada se usklađuje odnosno uklapa u pojedine agrotehničke faze. Pod načinom ili zahvatom treba razumijevati obradu pojedinim oruđem (ratilom). Podjela obrade tla prema agrotehničkoj namjeni: 1. OSNOVNA ILI PRIMARNA OBRADA TLA: -oranje -rigolanje tla -dubinsko rahljenje tla -krtična drenaža 2.DOPUNSKA ILI SEKUNDARNA OBRADA TLA -tanjuranje -drljanje -blanjanje (vlačenje) -kultiviranje -valjanje tla 3.INTEGRALNA ILI CJELOVITA OBRADA TLA -frezanje -ostali načini integralne obrade tla (primjena kombiniranih oruđa). Osnovna obrada tla predstavlja prvu fazu u agrotehnici-stvaranje supstrata za uzgoj poljoprivrednih kultura, a uključuje meliorativnu obradu tla. Osnovnu obradu prati osnovna gnojidba tla. Dopunska obrada tla dopunjuje osnovnu obradu u smislu dovršavanja supstrata za sjetvu (sadnju). Uz dopunsku obradu tla ide i dopunska gnojidba. odgovor nam je dala "Drakula" ..jedna od ucenica 3.a. |
< | listopad, 2006 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv