http://www.sportfchelsea.blog.hr

17.04.2007., utorak



Može li inače moja najbolja tenisačica svijeta Marija Šarapova zaraditi milijardu dolara?




Ruskinja koja je postala najmlađa pobjednica Wimbledona u povijesti mogla bi po prihodima od sporta i marketinga dostići Jordana, Woodsa i Beckhama.

Svi su se pomamili za najnovijom ruskom ljepoticom duge plave kose s nogama do grla. No za razliku od prethodne ruske senzacije koja je novce zarađivala uglavnom reklamama, ova mala zna i igrati tenis; dok je za Anu Kurnjikovu bilo iznimno da uopće opstane na nekom turniru do drugog tjedna, sedamnaestogodišnja Ruskinja je potukla Serenu Williams 6:1, 6:4 u finalu najcjenjenijeg turnira na svijetu.



"Seksepilna je, prirodno privlačna i nevjerojatno talentirana", ističe marketinški stručnjak Max Clifford. "Moguće je predvidjeti da će ona i Serena Williams voditi velike bitke u budućnosti, poput nekad Bjorna Borga i Johna McEnroea." Clifford ističe da je bitno odabrati prave sponzore kako bi se sibirska ljepotica ipak mogla 100% koncentrirati na svoju igru, koja joj je najbitnija; Šarapova je već pokazala da je probirljiva tako što je odbila milijun funti godišnje od jedne poznate draguljarske tvrtke.

"Bitno je birati, u pitanju je kvaliteta a ne kvantiteta - treba od 51 ponude 50 odbiti, a jednu prihvatiti. Treba odabrati nešto s čime će joj biti dobro i što joj neće smetati u koncentraciji, jer je najbitnije da igra i osvaja turnire. Tenis je glamurozan i ekskluzivan sport, privlači drugačije sponzore od nogometa, a sponzorstvo i iznosi turnirskih nagrada su u porasti.





Ona bi mogla zarađivati 100 milijuna dolara godišnje tijekom sljedećih 10 godina", ističe Clifford, koji predviđa da bi Šarapova mogla stići na sam vrh svjetskog sporta i marketinga, koji je dosad bio rezerviran samo za trojicu sportaša: Michaela Jordana, Tigera Woodsa i Davida Beckhama.

A nešto novaca je već tu. Šarapova može biti dovoljno sigurna u buduće prihode te je već počela trošiti 560.500 funti osvojenih u Wimbledonu. Sebe je počastila Porscheom, a ni svoje roditelje (koji su od Černobila pobjegli u Sibir da joj osiguraju mirnije djetinjstvo i posvetili se njenoj karijeri čim su shvatili koliko je nadarena) nisu zaboravljeni; za početak će majka i otac dobiti po jedan BMW.




<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.