Spider`s love

nedjelja, 09.04.2006.

O nekim drgim vrstama paukova...

Pa da znam nisam baš pisala puno po blogu u zadnj vrijeme, no stvarno sam imala zatrpan raspored, a i kompjuter mi je nešto štekao...Morala sam učiti , ispravljati ocjene, pa glazbena pa ovo pa ono, pa moljkanje staraca da mi dozvole paukove(bezuspješno moljakanje nažalost.) idr.Evo vam sada nešto o nekim zanimljivim vrstama ...da vidimo:o Grammostolama naprimjer.
Rod ove je Grammostola, a pripadaju podporodici Theraphosinae.Broj vrsta u rodu iznosi 18.
Vrste koje ima u Hrvatskoj su sljedeće Grammostola aureostriata, Grammostola pulchra, Grammostola rosea, a evo i neki stari nazivi: Grammostola spatulata, Phrixotrichus spatulata.
Za ovu se vrstu može reći da je prilično mirna temperamenta.Raspon nogu je oko 16 cm.Ove vrste imaju životni vijek od 30 godina.
U prirodi žive na tlu (terrestrial) na granicama pustinje Atacama u sjevernom Čileu i susjednim područjima. Njihovo normalno stanište pokriva područja od suhih pustinjskih ravnica pa sve do velikih gustih šuma.
Grammostole potječu iz suših i umjerenih područja Južne Amerike. Klima u kojoj su se razvili je suha, zato im vlaga nije previše potrebna. Obavezno im treba posuda za vodu. U zimskim mjesecima mogu biti na temperaturi od 18'C, tada će samo smanjiti količinu kretanja i manje će jesti. Ako ih se drži na većim temperaturama, npr. 24-29'C, biti će aktivnije i više će jesti.
Većina Grammostola se može držati u rukama. Jako rijetko će pokoja i ugristi. Zabilježene posljedice ugriza su da prst, dlan ili cijela ruka natekne i svrbi po nekoliko sati ili pokoji dan. Nema trajnih posljedica. Grammostole, kao i večina tarantula iz novog svijeta, kad ih se uznemiri "vole" bacati iritirajuae dlake (Urticating hairs) od kojih koža pocrveni i poene jako svrbiti.

Evo i par slikica:

Grammostola actoeon Image Hosted by ImageShack.us

Grammostola rosea Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Grammostola aureostriata Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Eto vam na pa vi vidite...kaj nisu cakinicerekcerekcerek
- 20:18 - Komentari (17) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>