World Cup 2006 !

četvrtak, 16.03.2006.

NJEMAČKA - Die Mannschaft (grupa A)

Deutscher Fussball-Bund
Osnovn : 1900.
FIFA : 1904.-1946., 1950.
SP : 1954.,1974., 1990 (Zapadna Njemačka)
Europsko prvenstvo : 1972., 1980.(oba Zapadna Njemačka), 1996.
Olimpijske igre : 1976. (Istočna Njemačka)


Nakon drugog svjetskog rata Njemačka je uživala u uspjesima kakve nije zabilježila nijedna druga europska zemlja. S druge strane, prijeratni uspijesi Njemačke su zanemarivi, poput npr. trećeg mjesta na SP 1934. što im je bio vrhunac. Rat je podijelio Njmačku pa 1948. Istočna Njemačka, pod sovijetskim utjecajem, osniva vlastiti savez, ligu i reprezentaciju.
Istočni Nijemci, kod kojih je država više voljela podupirati individualne sportove, nisu imali uspjeha kao njihovi zemljaci s druge strane Berlinskog zida. Zapravo, u pola stoljeća postojanja Istočna je Njemačka postigla samo dva veća uspjeha : olimpijsko zlato u Montrealu 1976. i 1-0 pobjedu protiv Zapadne Njemačke. To je jedina utakmica koju su dvije njemačke odigrale, i to na Svjetskom prvenstvu 1974.
Dok je Istočna Njemačka sve više tonula, Zapadna je procvala. Izbačena je iz FIFA-e 1946., ponovno je 1950. primljena kao Zapadna Njemačka i samo četiri godine kasnije osvojila SP . Ta je pobjeda pod vodstvom izbornika Seppa Herbergera bila to veća jer su im protivnici u završnici bili ''čarobni Mađari''. Poraz Mađara 3-2 bio im je tek drugi u pet godina. Od tog je trenutka ugled Zapadne Njemačke rastao. Na SP 1958. bili su u poluzavršnici, 1962. u četvrtzavršnici, a 1966. su u finalu izgubili od Engleza.
Bayern iz Munchena i Zapadna Njemačkavladali su 1970-im. Bayern je 1974., 1975., i 1976. osvojio tri naslova europskih kupova i dao većinu reprezentativnih igrača koji osvajaju Europsko prvenstvo 1972., Svjetski kup 1974. i nakon što su 1976. bili drugi, 1980. ponovno postaju europski prvaci. Franz Beckenbauer je promjenio ulogu stopera u igrača koji može igrat u napadu kao i u obrani, a Gerd Muller je najbliže onom što označava ''stroj za pogotke''. U 62 reprezentativne utakmice postigao je nevjerojatnih 68 pogodaka.
Momčadi iz 1970-ih su 1980-ih i 1990-ih zamijenile nove nogometne zvijezde : Lotthar Matthaus, Karl-Heinz Rummenigge, Rudi Voller, Jurgen Klinsmann, Thomas Hassler i Matthias Sammer. Želeći ponoviti uspjeh na Svijetskom prvenstvu, čemu je pridonjelo i ujedinjenje Njemačke 1990., iskoristili su nove igračke resurse i 1996. godine si osigurali naslov europskih prvaka, pobijedivši u finalu Češku 2-1.
Već pomalo ostarjela momčad u četvrtzavršnici je Svjetskog prvenstva 1998. izgubila 0-3 od Hrvatske, a za tim je bila ponižena neprolaženjem prvog kruga na Europskom prvenstvu 2000. godine. Izvan terena, nacionalni ponos ublažen je dobivanjem uloge domaćina Svjetskog prvenstva 2006. godine. Na terenu se nova momčad izbornika Rudija Vollera uspješno obranila od brojnih loših domaćih predviđanja dolaskom do finala Svjetskog prvenstva 2002. godine u Koreji i Japanu gdje ih je porazio Brazil.





IZBORNIK : Jurgen Klinsmann




Jurgen Klinsmann (rođen 30. srpnjs 1964. u Goppingenu) jedan je od najvećih njemačkih nogometaša svih vremena. Igrao je u vrhunskim klubovima poput Stuttgarta, Inter, Monaca, Tottenhama, Bayerna i Sampdorije. Osvojio je 'gomilu' trofeja, s elfom je bio prvak svijeta (1990) i Europe (1996), te je uzeo brončanu medalju na Olimpijskim igrama u Seoulu. S Interom i Bayernom je osvojio Kup UEFA, a s Bavarcima je bio prvak Njemačke. Dvaput je bio najbolji igrač Njemačke, a jednom Engleske. Za Njemačku reprezentaciju je nastupio 108 puta, te postigao 47 pogodaka. Na klupi Njemačke je od ljeta 2004.godine a nasljedio je Rudija Vollera. Zanimljivo da mu je to bio prvi trenerski posao uopće, ali čelnici Njemačkog saveza ipak su mu vjerovali. U Njemačkoj je doživio dosta kritika jer je odlučio da će i dalje živjeti u SAD-u.


SASTAV

VRATARI

Oliver Kahn 37 (Bayern Munchen)




Kahn je izabran za najboljeg igrača Svjetskog prvenstva 2002. godine na kojem je Njemačka osvojila drugo mjesto. Ugled je stekao s Karlsruheom da bi 1994. prešao u Bayern s kojim je kasnije osvoji Ligu prvaka kao i Njemačko prvenstvo i kup. Kahn, dvaput nogometaš godine, bio je i član državne momčadi koja je nastupila na Svjetskom prvenstvu 1994. godine u SAD-u, ali je za prvu momčad debitirao tek 1995. u 2-1 pobjedi Njemačke protiv Švicarske u Bernu. Prvi vratar reprezentacije postaje nakon Svjetskog prvenstva 1998., baš kao i kapetan Bayerna i reprezentacije. Kao kapetan vodio je reprezentaciju na EP 2000. u kojem Nijemci ispadaju već nakon prvog kruga.








Jens Lehman 37 Arsenal










Timo Hildebrand 27 Stuttgart






BRANIČI

Andreas Hinkel 30 Stuttgart




Arne Friedrich 27 Hertha




Robert Huth 21 Chelsea


Iako ga često kritiziraju zbog ''kiks'' igre, on je temelj Njemačke obrane. On i Mertesacker nemaju 22 godine, ali su se pokazali pouzdanima. Poput Hitzlspergera, i Robert je otišao u Englesku kao junior pa je iz inozemstva debitirao za reprezentaciju.


Marcell Jansen 21 Borussia M.




Per Mertesacker 22 Hannover




Philipp Lahm 23 Bayern




Christoph Metzelder 26 Borussia D.




VEZNI


Michael Ballack 30 Bayern


Tenutačno je najveća zvijezda reprezentacije i njen kapetan, iako je često bio optuživan da se ne usudi preuzeti odgovornost. Vjerujući baš u suprotno, izbornik Klinsmann dao mu je kapetansku traku. Sada zgrće milijune eura godišnje, a prvi novac zarađivao je skupljajući stari papir i prazne boce. Poznat je i kao jedno od zaštitnih lica sportske marke Adidas, za koju je snimio nekoliko reklama sa Zidaneom i ostalim zvijezdama.





Tim Borowski 26 Werder





Sebastian Deisler 26 Bayern


Iako su ga smatrali najvećim talentom u povijesti njemačkog nogometa, ili možda baš zato, dugo se liječio od depresije, no vratio se na nekadašnji nivo. Drugi je put otišao na liječenje nakon rođenja djeteta. U međuvremenu mu je širenje obitelji pomoglo da se osjeća bolje.


Fabian Ernst 27 Schalke




Torsten Frings 29 Werder


Na početku karijere Frings je bio napadač. Tijekom sezone 2001/02. bio je prebačen u vezni red. Na prošlom SP-u igrao je u svim utakmicama, od prve do posljednje sekunde. Tada je njegova reprezentacija postala viceprvak. Najboljim sportašem u povijesti smatra Muhammada Alija, a među kolegama divi se umijeću Ronalda i Kake'.


Thomas Hitzlsperger 24 Stuttgart


Nadimak ''Čekić'' dobio je zbog fantastičnog šuta lijevom nogom. Seniorsku karijeru započeo je u Engleskoj. Iz Aston Ville ušao je u reprezentaciju. U međuvremenu se vratio u Njemačku. Nijemci zbijaju šale na račun njegova neobičnog naglaska.




Bernd Schneider 33 Bayer Leverkusen


Nadimak Bijeli Brazilac dovoljno govori o njegovoj igri. No njegov je uzor drugi južnoamerikanac - Maradona. Prošle sezone igrao je na mjestu braniča, iako je zapravovezni igrač. Samo su on i Ballack standardni igrači njemačke reprezentacije.


Bastian Schweinsteiger 22 Bayern


Nadimak mu je Basti. Za Bayern je debitirao u utakmici Lige prvaka poslije samo dva treninga s prvom momčadi. Asistirao je za gol nekoliko minuta nakon ulaska u igru. Koliko je važan za Njemačku reprezentaciju pokazao je na prošlom Euru. Tada su mu prognozirali sjajnu budućnost.


Sebastian Kehl 26 Borussia D.





NAPADAČI


Miroslav Klose 28 Werder


Miroslav Klose rođen je u Poljskom gradu Opoleu. Njegova majka bila je poljska rukometna reprezentativka, a otac Josef nogometaš koji je, između ostalog, igrao i u Auxerreu. Obitelj je stoga prvo živjela u Francuskoj, a potom se preselila u Njemačku, gdje je i ostala živjeti. Trenirati je počeo u klubu Blaubach-Diedelkopf, potom je bio u FC Hamburgu, a prvi 'pravi' klub bio mu je Kaiiserslatern, gdje se i afirmirao, te kvalitetnim igrama zaslužio poziv u reprezentaciju. Od 2004. godine je član Werdera gdje igra u napadu s hrvatskim reprezentativcem Ivanom Klasnićem. Na posljednjem SP-U postigao je pet pogodaka.


Kevin Kuranyi 24 Schalke


Njegov djed je Mađar, majka mu je rođena u Panami, a otac Nijemac Kevin je rođen u Brazilu. Uz njemačku, posjeduje i panamsku i brazilsku putovnicu. Tu završava zanimljiva priča o njegovom šarolikom podrijetlu. Protivnici strepe od njegovih rješenja u skok igri.


Oliver Neuville 33 Borussia M.




Lukas Podolski 21 Koln
Prvi njemački drugoligaški igrač od 1975. koji je zaigrao u reprezentaciji. Jedini je njemački nogometaš koji je uz Saviolu, Robinha, Del Piera i Trezegueta, izabran da reklamira novu adidasovu kopačku. Ista tvrtka lansirala je kolekciju s njegovim inicijalima i brojem na klupskom dresu : LP-10. S Ronaldinhom i Rooneyem dijeli naslovnu stranicu nove kompjutorske igre.




Mike Hanke 23 Wolfsburg




Gerald Asamoah 28 Schalke


Gerald je ozbiljni srčani bolesnik pa svaki put kad igra, uz teren se mora nalaziti medicinska oprema. Srećom, dosad mu nijednom nije zatrebala. Bio je prvi afrički crnackoji je zaigrao za reprezentaciju Njemačke prije pet godina. Asamoah je rođen u Gani. Podjednako dobro igra na bilo kojem mjestu, ali ipak preferira napad.

- 15:11 - Komentari (9) - Isprintaj - #