O duhu znanosti


Ni o kome ne rasuđuj po riječi, nego po srcu njegovome. Plodovi duha otkrivaju. Zato kloni se isprazna naukovanja koje kvari srce i koje ne može bez strančarenja i razdora, jer pamet oholi.
Nije raj na kraju sveučilišta i teoloških fakulteta, nego je raj na kraju križnog puta ponizne vjere, na kraju zemaljskog vijeka onom srcu koje je u Ljubavi umrlo, umrlo sebi i svijetu, a rodilo se Bogu; sagorjelo u savršenoj Ljubavi.
Tako te poučava Krist primjerom da kročiš putem vječne Istine, protivno mnoštvu varalica, zavodnika i farizeja koji kipte bijesom i ne daju nikome korak ka slobodi učiniti; unutarnjoj slobodi savjesne osobe.
Zvoni bruj zvona Gospodnjih i više svijetu govori od svih doktorata s kraja poganskih vremena, jer se svijet Božji Duhom u srce prelijeva u svoj punini. Tko ima uho, čuje!
Tebi nije otac doktor, nego Bog kojemu ne treba doktorat. Sveučilište Ljubavi ne dijeli titule, nego svaki na njemu smatra druge većim od sebe.
Nije ovo novost. Krist je sve ovo davno prije tvog rođenja rekao, da i tebi bude na spas.
Svijet je zaluđen znanošću. Sva znanost njegova oslanja se na logiku, a logika nije istina. Logika je otkrivanje po sličnosti, a ne po biti. Bit je istina. Bit se Duhom Svetim otkriva, s one strane odakle i dolazi. Zato su idolopoklonici znanosti u neprestanoj zabludi. Sva znanja ih najednom iznenađuju i posramljuju. Samo maleni govore istinito, uvijek u svemu, jer im Duh Sveti otkriva bit svega što pogledaju.


Rajko Bundalo


29.10.2008. u 11:15 | 5 Komentara | Print | # | ^

Solinski miovci na internetu

Zajednica mladih katolika grada Solina Hrvatski katolički zbor MI odnedavno ima svoju web stranicu. Ako utipkate solin.hkz-mi.hr naići ćete na zanimljivu stranicu gdje se mogu pročitati sve novosti u svezi rada solinskih miovaca, kao i tekstove iz prethodnih brojeva njihovog glasila Gospin otok. Uz navedeno, miovci su na stranicu stavili i korisne linkove, te duhovne misli i savjete svetaca. U skoro vrijeme, stranicu planiraju osvježiti s još tekstova o radu pojednih miovskih sekcija te s fotografijama.

21.10.2008. u 10:27 | 1 Komentara | Print | # | ^

ŽENA VRSNA

Autor: vlč. Perica Matanović
(Ovo prekrasno razmišljanje o ženi prenosim sa stranice Katoličkog Radija.)
Na kraju knjige Mudrih Izreka, koja je napisana negdje 500 godina prije Krista, stoji pjesma o ženi vrsnoj Tko će naći ženu vrsnu! Ova je pjesma slika djevojke-zaručnice, koja odgaja i vodi svoga dragoga! Slika je i supruge, koja čuva i uči muža - biti čovjekom, polovicom duše njezine. Simbol je roditeljice-majke, koja usrećuje svoju obitelj, i suncem radosti obasjava svoj dom. Slika je svete Crkve, koja čuva Božji poklad i uči narode putu Božjem.

U Starom Zavjetu otkrivamo kako je u raznim kulturama i narodima muž bio gospodar cijele obitelji pa i žene. Ipak položaj žene bio je u Izraelaca puno povoljniji nego u susjednih naroda. Neke su se žene našle čak i među proročicama (Ana). Sjetimo se samo Debore, Estere, Judite i drugih velikih žena. Biblija hvali ljepotu žene, njenu marljivost, mudrost, brižnost: «Blago mužu žene čestite!» Žena je u Izraelu držala obitelj na okupu, radila od ranog jutra do kasne večeri, rađala i odgajala djecu, radila na polju, opskrbljivala dom vodom i slično. Žene su i u Novom Zavjetu odigrale važnu ulogu. One su Isusa pratile iz Galileje u Jeruzalem i vjerno mu služile. Divljenja je vrijedna gorljivost i djelatnost žena u prvoj Crkvi. Razmišljajući o našim majkama, nikako nisam mogao zaobići surovu stvarnost u kojoj danas živimo, u kojoj se osobito napada dostojanstvo žene i majke, koja je danas, možda više nego ikada izložena, mnogim problemima. O toj surovoj stvarnosti u kojoj današnje majke žive piše Rajko Bundalo u svojoj knjizi Ljubav nikad ne prestaje, str. 185-188:
«Požar feminizma je najveća opačina našeg vremena. Feminizam je očajni krik žene koja traži spas. Zaposlenje žene napalo je brakove i ubija obitelj. Zaposlenje žene je djeci otelo nježnost i zaštitu. Takva djeca postaju lak plijen zla. Žena nema čak ni pristojnu zaradu, a kamoli čast. Niti ima obitelj, niti ima nadu. Uplašena u minici, ogoljena dekolteom, na štapićima štikli posrće pred vučjim pogledima onih što bi je rastrgali u jednoj noći. Ima i zašto biti nesigurna, jer ju nitko u tom svijetu ne prihvaća kao osobu. Fućkaju i namiguju za njom i dahću, i reže, i zavijaju kad prođe. Zato je žena tako čest gost psihijatrije u ovom vremenu. Sve je to plod bezbožnog mentaliteta u službi monopola. Grad je kuća strave za ženu. Gradska žena umire od straha jer je napadnuta u svim očima, izluđena javnim slikama, pa sama sebe mršavljenjem muči, potpuno sama u sebi, nesposobna više za mirno disanje, blagu šetnju i mudar govor. Glumi tuđi korak i žvače tuđe tračeve.»

Krist svakoj osobi daje puno mjesto u životu i lišava je tjeskobne brige obećanjem svoje blizine i blagoslova. Vrhunac ostvarenog života žene jest biti majka, biti supruga ili pak biti redovnica.
VRSNA JE ŽENA ispružena ruka darežljivoga neba! U nju se pouzdaje njezin muž i od nje sve očekuju njezina djeca. Neće ih izdati niti ostaviti; neće ih ucjenjivati niti im naplaćivati svoju ljubav. Ona je sva - za njih! Živi, da bi oni živjeli! I sretna je kad su oni sretni! Što bi bili brakovi i obitelji bez vrsnih žena? Što bi bile bolnice, škole i crkve bez njih? Vrsna je žena svuda i uvijek - u svim narodima i kulturama - blizina neba!

Neka su blagoslovljene tolike žene i majke koje život svoj potrošiše služeći samozatajno, ljubeći i žrtvujući sve svoje znanje i snage za dobro bližnjih, za dobrobit čitavoga čovječanstva. Hvala im!

10.10.2008. u 13:12 | 5 Komentara | Print | # | ^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< listopad, 2008 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Rujan 2010 (1)
Kolovoz 2009 (2)
Lipanj 2009 (1)
Svibanj 2009 (2)
Travanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (1)
Siječanj 2009 (1)
Prosinac 2008 (1)
Studeni 2008 (1)
Listopad 2008 (3)
Rujan 2008 (2)
Kolovoz 2008 (2)
Srpanj 2008 (4)
Lipanj 2008 (3)
Svibanj 2008 (7)
Travanj 2008 (9)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

zanimljivosti, duhovnost,o najlipšin gradovima na svitu-Solinu i Splitu, preporuke-koje knjige pročitati i pogledati filmove

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr