sobba

ponedjeljak, 19.02.2007.

PRAVOSLAVNI SVEŠTENICI IZAZIVAJU VRAGA

objavljeno NA XPORTALU, 14.2.2007 22:26:45

Više od tjedan dana traje tihi rat između policije i Eparhije Dalmatinske koja je u nedjelju navečer objavila na svojim web stranicama vijest o napadu na jednu svoju crkvu u Dalmaciji. Tamo je pisalo da su u nedjelju kasno popodne, tijekom mise (bogoslužja), u crkvu upali mladići u dobi od 15 do 18 godina i pokušali nekakvim neidentificiranim predmetom zapaliti crkvu. Autor vijesti požalio se da je to još jedan slučaj u nizu, jer je nekoliko dana ranije na području Kistanja bilo napada na Srbe povratnike.
Policija je optužila Eparhiju za namjerno predimenzionirani incident, jer su utvrdili da incidenta zapravo nije ni bilo. Oni su dobili dojavu da u dvorištu crkve sjede mladići, petnaestogodišnjaci, i da je jedan od njih imao upaljač. Niti su ulazili u crkvu, a pogotovo nisu palili ništa, priopćila je policija koju su predstavnici Eparhije optužili da lažu uz teške riječi da bi policija demantirala i da netko zapali pravoslavnu crkvu što je šokiralo predstavnike policije.
Postavlja se pitanje kome je u interesu podizanje međunacionalnih tenzija kada na terenu incidenata uistinu nema, a stanje je bolje nego ikada. Nakon navodnog incidenta u Kistanjama koji je prethodio ovom posljednjem, ispostavilo se da su neka djeca bacali kamenčiće na kuću obitelji koja živi uz školu. Pokazalo se da su živahni klinci «napadali» i druge susjede uz školu, podjednako Srbe i doseljene Janjevce, pa je očito da napadi veze nemaju s nacionalizmom što je potvrdio i načelnik Kistanja, inače Srbin.
Pojavila se teza da na taj način, izazivanjem izmišljenih incidenata i predimenzioniranjem slučajeva, Srpska pravoslavna crkva u Dalmaciji pokušava izvući novac od međunarodnih udruga i drugih institucija, ali postoji realna bojazan da bi umjesto toga mogli postići upravo suprotni efekt. Izazvani i isprovocirani lažnim optužbama, nekakvi bi pojedinci mogli stvarno početi raditi sranja i tek sad napraviti štetu što može rezultirati velikim skandalom i narušiti inače dobre međunacionalne odnose u Dalmaciji. Bilo bi uistinu jadno da 12 godina nakon rata uistinu stradaju objekti SPC-a koji su tijekom cijeloga rata bili netaknuti, kao što je primjerice prelijepa zgrada s ogromnim dvorištem praktički u samom središtu Šibenika. Netko ovdje igra opasnu igru na skliskom i tankom ledu. Čini se da je web stranica Eparhije (www.eparhija-dalmatinska.hr) postala poligon za izazivanje incidenata jer dokazano je kako u niti jednom od posljednja tri, pompozno plasirana navodna incidenta, nije bilo apsolutno nikakvih kriminalnih radnji, pa čak ni materijalne štete. U dva slučaja krivci su bili nestašni i živahni djelarci, a u trećem slučaju devastacije objekta Kula kraj Kistanja, koji je u vlasništvu SPC-a, pokazalo se da je najviše stradao Janjevac koji je koristio taj prostor jer mu je pokraden iznutra sav inventar. Naime, SPC nikad nije ni preuzeo taj objekt nakon što mu ga je država vratila pa se postavlja pitanje kako su mogli izgubiti inventar. Šteta, uistinu šteta jer dizanje tenzija nikome ne koristi. Baš suprotno jer besmisleno je izazivati ljude čije rane još nisu zacijelile nakon užasnog rata koji je završio nedavno. Ljudi od religije trebali bi slati poruke mira i ljubavi, a ne izazivati sranje, ali na žalost, navikli smo na njihovo licemjerje.

19.02.2007. u 16:19 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



  veljača, 2007  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Veljača 2007 (44)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Razni tekstovi objavljivani zadnjih godina po internetu, eventualno nešto poezije... i sve to uglavnom zato da imam sve to na jednom mjestu. A ako se netko zabuni i dođe ovamo, ha, šta ja mogu. Bit će mi drago...

Linkovi

Monitor.hr
XPORTAL

kontakt

sobbax@gmail.com