Slobodna država Istra - Stato libero dell'Istria

petak, 26.12.2008.

Usvojeni državni proračun za 2009. godinu

Glas IstreKlikni za članak na stranicama Glasa Istre
Sramotno je da se za Istru izdvajaju promili
Prometni čvor od Stancije Peličeti i pulska obilaznica najveći su prometni problemi u Istri. Ako se mogu graditi ceste u Slavoniji i Dalmaciji, bilo bi pošteno da se grade i kod nas, veli Miletić

PULA -
»I dok Istarska županija u značajnim postocima puni državni proračun, sramotno je da se za Istru iz tog proračuna i dalje izdvajaju promili«, rekao je zastupnik IDS-a u Saboru i pulski gradonačelnik Boris Miletić komentirajući netom usvojeni proračun Republike Hrvatske i amandmane koje je uputio Klub zastupnika IDS-a. Rekao je da se jedan od amandmana odnosio na sufinanciranje izgradnje Osnovne škole Veli Vrh u iznosu od 20 milijuna kuna te je dodao da je više puta rečeno da će Vlada taj projekt financijski podržati.
- Grad Pula je za tu namjenu osigurao 33 milijuna kuna, a Istarska županija milijun kuna, ali to očito nije bio dovoljan argument da država podrži sufinanciranje. Čini se da naša djeca nisu u ravnopravnom položaju s vršnjacima u Hrvatskoj, a država prema Puli u tom slučaju definitivno nije fer. Nije prihvaćen ni amandman kojim smo tražili sufinanciranje sanacije pulskog lukobrana i ostalih lukobrana u Istri. Naime, onaj pulski u lošem je stanju, a za njegovu sanaciju treba osigurati 100 milijuna kuna i nije ga moguće sanirati samo novcem Grada i Županije, rekao je Miletić i dodao da je sanacija tog lukobrana pitanje od nacionalnog interesa.
Nije prihvaćen ni prijedlog sufinanciranja izgradnje dviju novih traka pulske obilaznice, za što su IDS-ovci iz proračuna tražili 10 milijuna kuna. »Ako se mogu graditi ceste u Slavoniji i Dalmaciji, bilo bi pošteno da se grade i kod nas«, veli Miletić. Nije prihvaćen ni prijedlog da se za poboljšanje studentskog standarda i izgradnju studentskog doma i menze na pulskom sveučilištu izdvoji dodatnih sedam milijuna kuna.
- Država je za tu namjenu predvidjela sramotna dva milijuna kuna i tim se iznosom ne mogu realizirati potrebe pulskog sveučilišta. I dok je novac nekada odlazio u Beograd, danas ide u Zagreb, a nama preostaje da sve projekte realiziramo vlastitim sredstvima, odnosno iz proračuna općina i gradova. Pitam se zbog čega građani ove županije uopće plaćaju državni porez kad očito nemaju jednake uvjete, konstatirao je Miletić.
Naglasio je da je država određene ovlasti prenijela na lokalnu razinu, no to nije popraćeno i financijama te sve ponovno pada na teret skromnih proračuna općina i gradova. »Jedinice lokalne samouprave pomažu socijalno ugroženim građanima, zdravstvu i visokom školstvu, a sve te potrebe mogle bi se kompenzirati sredstvima koja su u proračunu osigurana za pomoć inozemnim vladama. Naime, radi se o iznosu koji premašuje 100 milijuna kuna«, rekao je Miletić.
Na kraju je zaključio da bi i promili namijenjeni Istri mogli biti izgubljeni jer, kako je rekao, Vlada je donijela odluku da se u slučaju krizne situacije stavke iz proračuna mogu preraspodijeliti.

D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ


U Istru iz proračuna 77,3 milijuna kuna

Istra će iz državnog proračuna dobiti 77,3 milijuna kuna, što je oko 43 milijuna kuna manje od iznosa koji je putem amandmana zatražio Klub IDS-a. Boris Miletić je rekao da je Primorsko-goranska županija iz proračuna dobila 430 milijuna kuna. Nije prihvaćeno ni sufinanciranje modernizacije prometnica na graničnom prijelazu Požane - Buzet u iznosu od 15 milijuna kuna, rekonstrukcija kanalizacije u Buzetu vrijedna pet milijuna kuna, dogradnja školske dvorane u Potpićnu u iznosu od osam milijuna, dogradnja škole i sportske dvorane u Rovinju u iznosu od 10 milijuna kuna.

26.12.2008. u 14:48 • 1 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

Image Hosted by ImageShack.us


Osnovni cilj - edukacija mladih o ključnim problemima u Istri - bez filtriranja informacija u masovnim medijima i bez dlake na jeziku!





Mladi za istarsku autonomiju

Sadržaj:

01 Tko smo mi?

02 Temeljne istarske vrijednosti

03 - Diskriminacija Istre - Prometna i (cestovna) infrastruktura

04 - Diskriminacija Istre - (visoko) školstvo

05 - Diskriminacija Istre - Gospodarska eksploatacija Istre

06 - Diskriminacija Istre - Demilitarizacija Istre

07 Povijest Istre - 1 dio

08 Povijest Istre - 2 dio

09 povijest istre - 3 dio

Naučimo se čitati novine, razmisliti i paziti što piše u člancima (podebljani su zabrinjavajući podatci):

01 Glas Istre - Prijedlog državnog proračuna i Istra 2009

02 Glas Istre - Usvojen državni proračun i Istra

Linkovi

Facebook grupa:
~3100 članova

-> Istra - samostalna država

Facebook page:
~1700 podržavatelja

-> idea for Republic of Istria