<body><div id="fb-root"></div><script type="text/javascript" src="//connect.facebook.net/hr_HR/all.js"></script><script type="text/javascript">FB.init({appId:'210555892318436',status:true,cookie:true,xfbml:true,oauth:true});</script>

nedjelja, 27.01.2008.

Crni Ruski terijer (Black Russian Terrier)

Image and video hosting by TinyPic

"ODVAŽNI BODYGUARD"
Pas čuvar
Zemlja porijekla: Rusija
Građa:
Crni terijeri su psi višeg rasta od prosiječnog. Snažni su, masivne građe i dobro razvijenih mišića. Koža je čvrsta i elastična, bez nabora I podbradka. Mužjaci su visoki od 64-74 cm, a ženke od 64-72 cm
Kratka povijest:
Pasmina je uzgojena za potrebe bivše ruske vojske, "Crvene armije", s funkcijom psa čuvara vojnih objekata, instalacija isl. Ovaj pas je, zbog svojih izuzetnih obrambenih osobina, danas najučestaliji pas "bodyguard" u svijetu. Relativno mlada pasmina (njeno stvaranje je započeto nakon II. svjetskoga rata, objavljeno je prvi puta 1958. godine, a pasmina je priznata u Rusiji 1981, što znači da je tek nedavno priznata u FCI-ju (1984. godine). Stoga, pasmina je još uvijek relativno nepoznata među ljubiteljima pasa.
Dlaka:
Gruba, teška, bogata i vrlo gusta. Na njušci ima grube, četinjaste "brkove" iznad gornje usne, te "bradu" ispod donje usne. Iznad očiju ima grube nakostrušene obrve.
Na vratu je dlaka dulja i tvori grivu. Isto tako ima dulju dlaku na prednjim i stražnjim nogama. Podlaka je gusta i bogata.
Osobine:
Crni Ruski Terijer je snažan pas jake koštane i mišićne građe, prilagodljiv svim klimatskim uvjetima. Uporan je, nepovjerljiv prema strancima i lukav. Otporan je i robustan. Jednom dobro odgojen odrastao Crni Ruski Terijer može u šetnji hodati s Vama bez povodnika, kao prijatelj, bez ikakve bojazni da bi mogao učiniti nešto neprimjereno. Naravno, trebate jedino na vrijeme uočiti neprimjerene i opasne pse i ljude koji bi Vam eventualno mogli doći u susret te na vrijeme spriječiti opravdanu obrambenu reakciju. Ipak, vodite na povodniku svojeg Crnog Ruskog Terijera po ulicama i putevima kojima prolazi više ljudi, i to, uz samu zakonsku obvezu, jedino zbog realne opasnosti da samo svojom impozantnom i respektablinom pojavom prestraši 'na smrt' nekog nedužnog prolaznika koji se boji pasa. Vrlo lako bi mogli 'ni krivi ni dužni' završiti na sudu i platiti mu veliku odštetu.
Temperament:
Vrlo energičan, snažan pas, stabilne naravi ali vrlo živahan, snažnih obrambenih reflekasa. Ispravnije je reći da nije za osobe koje nemaju dovoljno prave ljubavi i odgovornosti prema psu i prema zajednici u kojoj žive te koje nemaju dovoljno volje i vremena za traženje kompetentnih informacija od uzgajivača Crnih Ruskih Terijera kako da odgoje i njeguju svojega BRT-a i ne spriječe ga svojim neznanjem i krivim postupcima da postane izuzetno ugodan član obitelji i sredine u kojoj živi. Za to je pak on nesumnjivo sposoban i u tome ga rijetko koja pasmina može nadmašiti. Naime, Crni Ruski Terijer se jednako dobro može saživjeti sa bučnom obitelji s mnogo djece ili sa dinamičnim sportašem, kao i sa tihim usamljenim penzionerom. On se jednako dobro osjeća u malom stanu kao i u kući s velikom okućnicom, ako mu vlasnik pruži mogućnost jedne zajedničke dulje šetnje dnevno. Naime, čak i vrlo velika okućnica Crnom Ruskom Terijeru neće ništa značiti, ako njegovi ukućani ne šetaju njome zajedno s njim. Susjedi također dobro podnose ovoga psa, jer uglavnom ne laje, a kada zalaje, to je uglavnom u igri s drugim psima ili kratko i duboko zalaje samo iz nekog veoma valjanog razloga. U ozbiljnim situacijama ne laje nego upozoravajuće reži. Osobito ga rado imaju mlade i sredovječne žene koje žive same, jer im s jedne strane pruža snažnu i pouzdanu zaštitu, a s druge mnogo profinjene nježne i privržene ljubavi. Rado ga imaju i očevi koji mnogo izbivaju iz obitelji, jer znaju da je njihova obitelj i imovina 'u sigurnim rukama' budnog, inteligentnog i moćnog člana obitelji.
Jedino stariji ljudi, čije su fizičke snage okopnile i koji žive sami, s razlogom se ustručavaju uzeti Crnog Ruskog Terijera. Psi ove pasmine su protektivni, suzdržani su i pružaju otpor prema strancima; lako se prilagođavaju različitim klimatskim uvijetima. Crni Terijer se mora dati školovati.
Briga:
Nije zahtjevan glede svakodnevnog održavanja. Dovoljno je povremeno pranje, češljanje i četkanje.
Aktivnosti:
Zahtijeva dnevnu tjelesnu aktivnost.
Evo i jedne slatke slike

Image and video hosting by TinyPic


- 16:34 - Komentiraj (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Design by: Free

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

U ovom blogu radi se o svim vrstama pasa.
Ako vam treba nešto o nekoj pasmini samo me pitajtewave








Nene nema ti toga kod mene...