<body><div id="fb-root"></div><script type="text/javascript" src="//connect.facebook.net/hr_HR/all.js"></script><script type="text/javascript">FB.init({appId:'210555892318436',status:true,cookie:true,xfbml:true,oauth:true});</script>

nedjelja, 27.01.2008.

Engleski koker španijel

Image and video hosting by TinyPic

Prvi podaci o postojanju španijela dolaze iz opisa Gastona Fibusa (Gaston Phebus) u 14-om vijeku. Bez obzira na to, tek je 500 godina kasnije, engleski su španijeli podijeljeni u 7 rasa: Klamber, Suseks, Velški Springer, Engleski Springer, Poljski (Field), Irski Vodeni (Water), i Koker. Sve ove rase su nastale od španijelske vrste pasa uvedenih u Englesku puno vijekova prije. Koker i Springer su razvijeni zajedno, sa jednom razlikom, veličinom. Ova ih je osobina razlikovala sve do 1892. kada je Kinološki Savez Engleske (Kennel Club of England) priznao ih kao različite rase. Kasnije, u 1940-im, Američki i Kanadski kinološki savez je priznao Engleskog Koker Španijela kao posebnu vrstu u odnosu na Američkog Koker Španijela. Ime Koker (Cocker) dolazi od engleske riječi woodcock. Za lov ove ptice su kokeri prvobitno i bili uzgajani. Kokeri su generalno dobri u lovu pernate divljači. Dobri su u aportu, i u lovu po nepristupačnim ili teško pristupačnim terenima. Danas, Engleski Koker Španijel se češće koristi kao pas za druženje, zbog prirodno dobrog karaktera. Ono po čemu je ova rasa prilično poznata i talentirana su sljedeće stvari: praćenje traga, lov, aport (dobavljanje), motrenje, agilnost i natjecanj poslušnosti. Ovi koker španijeli su veseli, dobroćudni, inteligentni, krotki, privrženi i živahni,je radni psi, paprenog karaktera koji vole rad i aktivnost - iako su veoma tvrdoglavi i proždrljiv pa su često skloni debljanju. Imaju dobar njuh i zaljubljeni su u vodu.
Engleski Koker Španijel je budan, kompaktno građen pas, srednje veličine sa dugim ušima koje sežu do vrha nosa. Pas je snažan i lijepo građenog tijela, ali nikako nije grub. Gornja linija lubanje je (skoro) paralelna sa gornjom linijom njuške, a njuška je iste dužine kao i lubanja. Crne, ovalne oči bi trebale imati dirljiv ali i inteligentan izraz. Dlaka je srednje dužine. Noge, kao i donja strana tijela su dobro pokrivene dlakom. Vrh njuške je crne ili, eventualno smeđe boje, u zavisnosti od boje dlake. Ova rasa ima jaku vilicu sa makazastim zagrizom. Gornja linija leđa je skoro vodoravna, sa laganim nagibom prema dole od vrata prema korijenu repa. Prsa su razvijena i široka, ali ipak ne previše široka, kako ne bi ugrožavala efikasno kretanje koje ovu vrstu karakterizira. Rep je kupiran, iako se, po novim standardima, zabranjuje kupiranje repa. Šape su zaobljene, nalik na mačije. Postoje dva tipa Engleskog Koker Španijela: poljski (field) i šumski (show). 'Poljski' tip ima kraće i rjeđe krzno. Višebojne kombinacije su prihvatljive, ali na jednobojnim psima, bijele fleke su dopustive samo na prsima.
Engleski Koker Španijel je srdačan, energičan, radostan , ljubak i nježan pas. Ovaj živahni pas je izvrstan sa djecom: nježan i uvijek spreman za igru, ali ne trpi puno zadirkivanje. Druželjubiv je sa strancima, umjeren u lajanju i izvršava, sa puno poštovanja, date mu naredbe. Izvanredan je kao pas za druženje. Generalno je ovo vrsta koju treba dosta izvoditi van, iako postoje i rezervirane jedinke. Temperament šroko varira. Neke kuje znaju biti dominantne i ne bi trebale imati ne-dominantne vlasnike. Mužijaci, sa druge strane su mnogo više spremni za suradnju. 'Poljski' tip je možda previše aktivan za dobrog ljubimca. Trening kokera mora biti jako pažljiv, ali ipak strog, pošto je ova vrsta jako osjetljiva, a sa druge strane, nezavisna i inteligentna. Dobro se ponašaju sa mačkama u kući. Prema istraživanju iz 2002 godine, provedenom nad 487 kokera, samo 1% pasa je agresivno na ljude i 2% je agresivno na druge pse.
Skupina:
VIII. FCI skupina - Retriveri (donosači), dizači divljači (šunjkavci), psi za vodu
Zemlja porijekla:
Engleska
Namjena:
Lovački i kućni pas
Visina i težina
Mužjak Visina: 38-43 cm
Težina: 13-16 kg
Ženka Visina: 36-41 cm
Težina: 12-15 kg
Njega:
Treba mu pružiti redovitu brigu i čišćenje očiju i ušiju na koje su kokeri posebno osjetljivi. Dlaka engleskih koker španijela može se lako zapetljati ako se redovito ne iščetkava i češlja.
Posebnu pažnju iziskuje dlaka između zadnjih i prednjih nogu, te dlaka na ušima. Osim toga treba ih redovito voditi na trimanje pri čemu treba prorijediti dlaku na glavi, ispod ušiju i vratu. Ovisno o kvaliteti dlake treba ih voditi dva do četiri puta godišnje na trimanje. Rep se nosi paralelno s visinom leda i mora se kupirati kada su štenad.
Odgoj:
To nisu psi za početnike. Izrazito su pametni no i malo tvrdoglavi. To su psi koji su vam vjerni i koji vole provoditi dane u šetnjama, šumi i na livadama ali i također uživati kod kuće.
Engleski koker je po prirodi poslušan pas i brzo shvaća što se od njega traži. Treba ga odgajati pažljivo ali dosljedno, jer ako mu sve dopustite, ovaj pas to može iskoristiti.
Vježbanje:
Općenito su ovi psi zadovoljni ako ih se tri puta dnevno izvodi u šetnju. To međutim ne znači da ne vole biti vani. Najviše ćete ih razveseliti ako ih pustite da trče i plivaju u prirodi.
Engleski koker španijel danas se često naziva samo koker i predstavlja jednu od najpopularnijih rasa. Njegove daleke pretke treba tražiti među srednjevjekovnim goničima kao i pretke ostalih španijela i epanjela.

Image and video hosting by TinyPic

- 15:42 - Komentiraj (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Design by: Free

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

U ovom blogu radi se o svim vrstama pasa.
Ako vam treba nešto o nekoj pasmini samo me pitajtewave








Nene nema ti toga kod mene...