20 lipanj 2007

pitam se pitate li se odakle mi riječ hula....već sam odavna postala opsjednuta tom riječi pa se jednoga dana odlučih malo informirati. hula vam je inače ples i ne znam zašt se zove hula. pa evo, ukratko:

Na vjetrom ogoljelom rubu kratera Kilauea, jednog od najaktivnijih vulkana na Zemlji, havajski plesači u suknjicama od slame plešu i pjevaju u povodu festivala Merrie Monarch, olimpijade za plesače hule.
Još bi većina nedavno, zahvaljujući hollywoodu, na spomen hula plesa pomislila odmah (i jedino) na seksepilne Polinezanke, travnate hula-suknje, kokosove orahe i ritmične bokove. Ali, sve je veći broj onih koji dublje istražuju korijene hula plesa (kao ja npr hihimouthwash).

Hula napjevi bili su sveti tekstovi puni simbolizma, skrivenih značenja i njima se uspostavljao odnos izmedju bogova i smrtnika, navještao poglavica, slavila ljubav i stvaranje potomstva, tumačio svaki aspekt života: rat, smrt, rođenje, čak i surfing, jahanje na valovima. Izražavao se bijes, radost, humor, tuga, iskazivalo štovanje prirodnog svijeta - obrušavanje slapova, Mjesečevim mijene, izmaglica i tropske kiše, odnos Havajaca prema drveću, cvijeću, pticama i ribama, prema planinama, oceanima, rijekama, vjetru, havajskim aktivnim vulkanima. Jedna legenda i kaže da se ples, inače dio polinezijske kulture, rodio kad je božica Hi’iaka zaplesala ne bi li primirila svoju vatrenu sestru Pele, božicu vulkana.

No, kalvinistički misionari, koji su počeli stizati 1820, osudili su ga kao bezbožan i nemoralan ples i potpuno ga zabranili. Havajci su s tradicijom potajno nastavili,a muškarci i žene ples učili izvoditi u tajnosti, ali hula bi vjerojatno nestao da nije bilo kralja Davida Kalakaue, zvanog Merrie Monarch – veseli vladar, zaštitnik umjetnosti, naročito poezije, plesa i glazbe – koji je došao na prijestolje i hulu proglasio “jezikom srca, stoga bilom havajskog naroda“. Tek tada žene smiju službeno učiti hulu.

Postoje dva stila hule – kahiko, drevni, i auana, moderni. Pokreti nogu gotovo su isti u oba, ali dva se stila razlikuju po temama, kostimima i glazbalima – drevni prate samo glasovi i razni bubnjevi, gitare i ukulele - moderni. U oba, pokreti ruku su ti koje treba pratiti, jer ruke govore priču, prema jednoj staroj hula izreci…..

Međutim, potkraj 60-ih i početkom 70-ih, Havaje je zahvatio kulturni preporod, potaknut bijesom zbog prevelike i prebrze izgradnje otoka i žestokog etničkog ponosa.

E, ljudi, sad se tu javlja jedan malo veći problem i ja odlučih, kao ljubitelj hula plesacerek, pokušati hulu spasiti od izumiranja:

Među plesačima je, posljednjih godina, sve manje muškaraca. Njihov broj se smanjuje drastičnom brzinom - u dvadesetak najvećih havajskih hula-skupina broj muških plesača opao je na jedva četvrtinu ili petinu ranijeg.

U plesnoj školi Hula Na Mamo O Pu'uanahulu kažu da je sve teže naći dovoljan broj dječaka i muškaraca željnih učenja hule. Razloge takvog trenda teško je točno ustanoviti, posebno stoga što su, u prošlosti, ritualne plesove u hramovima izvodili upravo samo muškarci.

Baš zbog tog opadanja broja muškaraca, huli prijeti izumiranje (ovoga puta u današnjem svijetu) i drevni običaji mogli bi se izgubiti, a hula postati samo marketinška i turistička atrakcija. Zato molim sve pripadnike muškog spola koji uživaju noseći lepršave haljinice i sexy cvjetne vjenčiće ili pak obožavaju mrdati bokovima u ritmu hula-muzike, da se jave u jednu od sljedećih agencija za promicanje hula-plesa:

1. PACCM - osnovni hula pokreti, tečaj od 8 tjedana, dva puta tjedno od 9:00 do 10:00 h ujutro, cijena: 58$, tel: 248-443-7037, država:SAD

2. Orient – osnove hula-kulture i pokreti, tečaj od 2 mjeseca, 3 puta tjedno, vrijeme fleksibilno, cijena: 780kn, tel: 01/3884-290, zagreb

3. ASIAN – hula pokreti, ostali egzotični plesovi, 1 mjesec, cijena: 350kn, tel: 031/780-371, osijek



Unaprijed: hvala!, rezanac partysmijehsmokinmahmouthwash

Image Hosted by ImageShack.us


09 lipanj 2007

riječi nisu potrebne...

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.