srijeda, 01.10.2008.

Ti si mi u mislima

Ti si mi u mislima
u mislima
ti ti si mi
u grudima
još ploviš mi
po žilama

još lutaš mi
po mislima
čak i sada
kada nisam tvoj

još držiš me
u zubima
bez tebe
nisam više svoj

i kako sada
da se oprostim od tebe
i kako sada
da zaboravim na sve

ti dižeš me
do oblaka
i spuštaš me u grob

ti kralj si
mog sumraka
a ja zauvijek
tvoj sam rob

i kako sada
da se otkačim od tebe
i kako sada
da zaboravim na sve

ti ti si mi
u mislima
ti ti si mi
u grudima
još ploviš mi
u žilama
ja sam čovjek tvoj, ja sam čovjek tvoj.

Dino Dvornik (1964-2008)
...

Ovaj tekst prepisan sa omota istoimene ploče se ne podudara sa tekstovima koji lutaju po netu pa predpostavljam da je izvoran.
Ovaj tekst je jedan od rijetkih pjesama koje je Dino napisao osim što je "uglazbio" sve pjesme izašle na njegovim albumima. Zanimljiva je činjenica da Dino nije imao nikakva glazbena obrazovanja ali ga to nije spriječilo da svojim talentom pojede veliku većinu hrvatske estrade i iza sebe ostavi jedan zanimljiv, duhovit i kvalitetan opus.
Da se vratim na tekst koji je gore napisan i koji spada među najbolje rock&roll tekstove ikada napisane na ovim prostorim pa i šire. Mnogi se ne bi složili da ovo spada u rock&roll jer je Dino Dvornik tata mata funka ali ovo je rock&roll u svojoj biti jer romantično-sirovo govori o nezasitnoj i razarajućoj žudnji koja se može primjeniti i na ljubav ili na bilo koji drugi oblik žudnje, ali ovdje je Dino pisao o žudnji za heroinom.
Svatko tko je probao heroin vjerovatno će se složiti sa tom konstatacijom.
Dino Dvornik je svoj život završio rano zbog posljedica uzimanja heroina.
Da li ga radi toga treba osuđivati?
Bez sumnje je "heroinska mudrost" Dvorniku omogućila da uobliči svoje iskustvo i izrazi se kroz muziku koju je stvarao i ta njegova "žrtva" je dala nama "smrtnicima" da uživamo u tim iskustvima ispričanim kroz muziku od strane neospornog talenta.
Dino Dvornik za života nije činio zlo nego dobro te je stoga dobar čovjek a njegova kretivna postignuća su ga izdigla iznad mnogih koji nisu nikada bolovali od teške, neizlječive i razarajuće bolesti kakva je bolest ovisnosti o heroinu, stoga se slobodno može reći da je Dino Dvornik bio i veliki čovjek.
- 13:25 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.