Skice Slavonije
30.11.2007., petak
"Pokoravanje" EU
Evo, nakon obustave objavljivanja, vraćam se mojim objavcima (ide petnaesti) koji (jedva) čekaju da ih lansiram u blogosferu.... Pa krenimo.... Uz vako lipi postroj malo smo svi zamukli i samo iščekivali šta će još biti... Nakon toga, a kad smo već u Kutjevu, morali smo otić i do "Kutjevačkog podruma". Uz legende (a o tome u nekom drugom objavku) iz podruma kušali smo dobar kulin i prekrasnu paletu vinskih uradaka ovog vinskog giganta. I ovo su uspješno preživjeli... Konačno je došao red i na požeško vinogorje i požeška brda. Lipo smo se okupili kod jednog vinara gdi smo zamislili (a blogami - i realizirali) "malu" zakusku "ispod peke" al samih naših domaćih specijaliteta. Pošto fotografije pričaju svoje priče evo kako j to izgledalo: Pa izvadiš meso i u umak uvališ malo domaćih mlinaca (neće ni znati šta ih je snašlo.. ): Nakon 'vako lipog objeda i odlične čašice vina, šta još čovjek može poželjeti - pa tamburaše naravno. I uz solo na tamburama bilo j' i soliranja na instrumentima koja ne spadaju (al se rimuju i sljubljuju s njima) međ tambure... I tako smo lipi moji konačno dotukli Europu jer nisu bili sposobni za večeru koju smo mi jedva dočekali... A druženje, ma kad su oni ošli spavat mi smo još do zore udarali (namjerno neću stavit slike, a zbog iskrene brige za mladež...) po tamburi i vinu. |
28.11.2007., srijeda
IZBORI
Predlažem mali predah od političkih i politikantskih izbora il vam se više sviđaju ove: kako god bilo, da bilo, sve s' lipe u ovim našim nošnjama. Puno lipih pozdrava svima, novi objavak ide možda još i danas pa molim brze komentare :) ... Zis |
23.11.2007., petak
KOLINJE
Dragi moji, eto meni prvog kolinja, svinjokolje ili kak već ko to oće nazvat, sutra kod dragog mi prijatelja (družimo se i tako to, a i važno je držati običaje - ja nemam već godinama pušnicu, pa dok ju ne napravim neću pravit svinjokolju, a i klinci moraju još malo porasti da bi mogli to pratiti). Vezom te prigode, a već dugo obećavajući nekolicini dobrih mi znanaca, ovim putem dajem im okvirni recept za prave slavonske kobasice. SLAVONSKE KOBASICE Sastojci (na bazi 10 kg smjese): Meso izreži na manje komade i pomješaj sa začinima u jednu posudu, a slaninu usitni u stroju za mljevenje mesa s reznicom od 8-10 mm i odvoji. Sve ostavi na stranu da se dobro ohladi (bar 2-3 sata na hladnom i suhom mjestu, a najbolje je da odleži preko noći). Meso sa začinima samelji na stroju sa reznom pločom od 12-14 mm i dobro pomiješaj sa slaninom. Sve zajedno dobro iznješaj da dobiješ jedoličnu smjesu i da se začini rasporede po cijeloj smjesi. Smjesu probaj i doradi (okus mora biti znatno jači od očekivanog jer se dimljenjem i sušenjem dio okusa gubi). Nakon što je smjesa gotova, smjesom nadjevaj crijeva u željenoj dužini. Svježe nadjevene kobasice objesi na prozračno mjesto i ostavi 2-3 dana da se dobro osuše. Nakon toga prenesi ih na dimljenje 5 - 7 dana - svaki dan ih dimi laganim i hladnim dimom. Nakon dimljenja kobasice trebaju biti na suhom i zračnom mjestu 45 - 60 dana kako bi dozrele. Dobar tek (uzorke očekujem i ocjenjujem) ;o) Puno lipih kobasica, kulina, kulinovih seka, uskrsnjača, švargli, krvavica, rižnjača, čvaraka i masti svima skupa želim i ne zaboravite sutra ujutro popiti jednu rakijcu - za mene... Zis. |
21.11.2007., srijeda
Po starim receptima
Dobih poštu u kojoj me jedan prijatelj moli da mu pošaljem neki dobar recept za juhu jer je bolestan pa mu to baš paše. Odmah sam pomislio da bi bilo lipo malo "poviesnih vriednosti" iz Nove zagrebačke kuharice (M. Kumičić; 1891. g. Zagreb). Pa eto recepata za juhe za bolestne... Juhe za bolestne Da možeš brzo, na primjer u jutro dobiti frižke govedje juhe, izreži meso na drobno. Na 30 dekagrama mesa uzmi 1/2 litre hladne vode, malo soli i kuhaj 1/2 sata uz umjerenu vatru. Z a p r ž a k Na masti, maslacu ili kojem drugom tustilu pečeno brašno, koje samo malo, ili jače zažutiš ili zarumeniš pa neprestano miešaš, i u početku hladnom, a kašnje vrelom juhom naliješ, služi ti za variva, ili da dobiješ gušću juhu, i tako dalje. Juha od kokoši Da govedja juha bude bolja, metni u isti lonac s govedinom 1/4 stare kokoši, (izuzevši glavu, po kojoj je juha gusta), nalij hladnom vodom, a da ti juha pridrži svu jakost, treba da je lonac dobro poklopljen. (Najbolji su za to tako zvani Papinianski lonci). Juha treba da vrije uz umjerenu vatru 3 -4 sata. Juha sa mesnim extraktom Nećeš li jesti kuhana mesa, već pečeno ili koje drugo meso, tad možeš nadomjestiti govedju juhu, ako kuhaš kosti i korienje i pridaš Liebigov extrakt. U takovu prociedjenu juhu možeš ukuhati rižu, krupicu (Gries), ribanu kašicu i ovomu slično. |
18.11.2007., nedjelja
ZA Vukovar
Još jednom, nakon dana sa suzama u očima i drhtava glasa, upalio sam svijeće u Vukovarskoj ulici. Još jedan puta sjetio se svega napisanog na raznim blogovima zadnjih tjedana, a u znak sjećanja na naš Vukovar, a kad kažem Vukovar, ne mislim samo na grad, mislim da je kod svih nas Vukovar puuuuno više nego grad, to je i grad i branitelji i žrtve i Siniša Gavašević i Jastreb i Mladi Jastreb i Babić i dr. Bosanac i Merčep i ........ još puuuuuuno.... VUKOVAR ... Zis |
Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.
Iz objektivnih razloga nisam mogao u Vukovar, ali zato evo jedna slika kao znak potpore, zahvalnosti, poniznosti i divljenja prema ljudima u Vukovaru, braniteljima Vukovara i samom Gradu Vukovaru. Svijeća u prozoru i malen objavak na Internetu nije puno, ali toliko sada mogu pružiti. Pomolimo se za žrtve ovog našeg najvećeg heroja... Zis |
14.11.2007., srijeda
Krajputaši
Evo spremam se na put u Vukovar i malo po malo vraćaju mi se uspomene na taj dio moje prekrasne Slavonije, njenih ljudi, patnji, tradicija i svega ostalog vezanog za nju. A za kraj evo, meni jako drage Tadijne pjesme na 'vu temu:
|
11.11.2007., nedjelja
Asocijacija
07.11.2007., srijeda
sv. Martin je već tu !!!
Evo nakon par dana odmora, službenog puta i priprema za veću martinjsku svečanost mali objavak o protekloj (a siguran sam i prvoj "Martinjskoj misi" ove godine. Dakle bilo je to ovako: Ovako je počelo: Slično se i nastavilo: A 'vako završilo: Al neka ni mi žao, bilo j' svega: ića, pića, plesa, kola, cike, smjeha, ....... Baš nam je bilo pravo dobro (što i vama od sveg srca želim)... Puno pozdrava svima i za Martinje vino u želuce, pamet u glavu i polako... Zis |