16.11.2005., srijeda

seljačina na zrnu graha



Pisati svaki dan neki kurac, a da je to barem nekome zanimljivo, nije nimalo lako.
Inače, ja ne pišem za sebe, već za vas. Da pišem za svoj gušt pisao bih dugačke porno romane.
No, da prijeđem na bit.
Suza pokraj suze voze grand prix trku sve dok ne se ne odvoje od brade i svaka svojom putanjom padaju na vrlo sitno usitnjeni luk.
O jebem ti sastav ljut. Ljuto poput neke glazbe koju sviraju ljuti ljudi.
Nedajte se zbuniti. Ovo je uvod u kuhanje graha.
Grah je jebeno povrće. Sadi se u proljeće, pa se okopava, pa se šprica, pa se bere, pa negdje u Švedskoj hrvatski se turist čudi kad za pivo izdvoji pedeset kuna, a mogao bi za te pare, umjesto što ga sadi, kupiti grah na placu.
Laponci nemaju problema s grahom. Oni jedu sobetinu.
Kad čovjek ima hemoroide, jesti grah ravno je samoubojstvu VBR-om. Iako drug Šulj u spokoju međice oko anusa, štrika svoj sneni šal, par osrednjih vjetrova prenut će ga iz tvrdog sna i natjerati da se pobuni, digne tkivo i pokaže se u svoj svojoj veličini.
Oprezno s grahom kad sjedite na tempiranoj bombi.
Evo danas prvi puta kuham grah. U stvari možda i drugi, ali se ne sjećam prvog. Možda zato jer mi je ispušteni plin posljedicom prvog graha izazvao amneziju. Stvarno vas upozoravam, čuvajte se graha.
On je vražje gorivo. Prije no što je križ postao službeni grb kršćanstva, njegovu je ulogu imala riba. Ona je osim svjedočanstva Isusova čuda predstavljala i raj, dok je grah bio amblem pakla.
Riba i grah. Vječni život nakon smrti.
U srednjem vijeku smatralo se da "zli vjetrovi", ako se uklješte u tijelu, na kraju zaglave u mozgu i prouzrokuju pizdarije (ovaj podatak iskopao sam motikom ovdje – također zanimljiv tekst o grahu).
A što uopće znamo o grahu osim da je dobar na masti, na juhi i s rižom i da proizvodi plinove visoke kvalitete?
Grah, phaseolus vulgaris, u Europu je došao iz Amerike u 16. stoljeću nakon što je oslobađanjem bojnih otrova uništio kulturu i narod Maya (što je prava istina, a ne tamo neki konkvistadori, toreadori i predatori. Preživjeli ostaci ovog prvog primjera genocida bojnim otrovom danas se nazivaju Meksikancima).
Osim krumpira ni jedna povrtlarska kultura nema toliko varijacija na temu. Niski, visoki (npr. penjajući francuski) , trešnjar, Chana dai (ovaj ima vrlo niski glukozni indeks što god to značilo, a znači mnogo, barem dijabetičarima), Azuki grah koji nam dolazi iz istočne Azije gdje ga goje već dva tisućljeća, a poslužuju ga u posebnim prilikama poput rođendana, svadbi, novogodišnjih tuluma (valjda zbog eksplozija) i još mnogo, mnogo vrsta.
Nemojte me jebat, neću više nabrajati.
Inače grah je biljka visoke energetske vrijednosti, bogata gotovo svim esencijalnim aminokiselinama. Sadrži dosta lecitina, te mnoge minerale N, K, Ca, Fe, P, Mg, Zn i Na. Nije naročito bogat vitaminima pa se zato u obrocima uglavnom kombinira s povrćem. Klijanjem se povećava količina vitamina u grahu, naročito vitamina E i C. (prepisano odavde)
A kako uopće grah utječe na naš najglasniji instrument – šupak?
Plinovi koje mi muški tako ponosno ispuštamo nastaju kada bakterije prerađuju oligosaharide i pritom nastaje mješavina metana i smrdljivog sumpornog plina. Grah sadrži veliki postotak oligosaharida i zato je pandan izotopu plutonija Pu239 u atomskoj bombi.
Kako bi napravili genocid nad prdcima indijski su znanstvenici bombardirali grah gama zrakama niskog inteziteta, prije namakanja zrna u vodi, dva dana prije kuhanja, kako bi uklonili kemijske spojeve koji uzrokuju glazbu. Zračenje je dramatično ubrzalo smanjenje oligosaharida i prvi znani genocid ove vrste je načinjen.
Slava indijskom prdcu i pokoj mu vječni.
Što još reći o grahu?
Ništa više jer je 02:20 i vrijeme je za neke ozbiljne stvari .
E da, osim za gojenje ljudi i svinja služi i za gatanje. Detalje prepuštam vješticama i onim ženama koje na nosu imaju veliku dlakavu bradavicu.

Prilog: kako se jezikom gluhih kaže grah (ne očekujte išta smiješno)


Molitva

Grah naš svagdanji
Daj riti snage
Kao što čovjeku
Srce daje
Da kud god prođe
Na svakog prolaznika laje




- 02:17 - Komentari (15) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
ČASOPIS TARZAN
glavni i odgovorni urednik: Sisajed


izdavač:www.blog.hr

novinski majl:
objes(e)ne@sise.hr