James Bond glazbaKad se govori o Jamesu Bondu, ne može se izbjeći ni glazba – svaki film prati posebna uvodna pjesma, a mnoge su se od njih urezale u svačije pamćenje. Sjetite se samo pjesama poput Diamonds Are Forever, Goldfinger ili Die Another Day, a i pjesma iz najnovijeg filma, Zrno utjehe, postala je instantni hit – neobičan duet Alicie Keys i Jacka Whitea te pjesma Another Way To Die. U čast svim James Bond glazbenim hitovima, donosimo presjek od pet najboljih i pet najgorih James Bond tema u Sam' što nije izboru.Loše1. Tom Jones – ThunderballOva pjesma dolazi iz soundtracka za četvrti film o Jamesu Bondu, Operacija Grom (Thunderball, 1965.), a otpjevao ju je “Sex Bomb” Tom Jones. Iako je u stilu najpoznatijih bondovskih pjesama, poput Goldfinger, nama je ovo jedna od najlošijih pjesama. Nemamo ništa protiv Toma Jonesa, ali ova pjesma jednostavno nije slušljiva. Prema pričama, Jones se čak onesvijestio pri snimanju dok je pjevao završne visoke note – bolno za Jonesa, bolno za slušatelje.



2. Madonna – Die Another DaySviđa nam se ideja, sviđa nam se Madonna, ali nam se izvedba pjesme nikako nije svidjela. Svakako da moderni James Bond, posebice prvi u 21. stoljeću (Umri drugi dan), mora imati i modernije uvodne taktove, ali smatramo Die Another Day potpunim promašajem - elektronika i funky ritam daleko su od onoga što bi jedna bondovska pjesma trebala biti. No, da ne bude sve potpuno crno, svidjelo nam se kako Madonna barata mačevima, a i činjenica što se uvrijedila jer je bila jedna od rijetkih djevojaka s kojom slavni špijun nije seksualno općio.



3. Aha - The Living DaylightsKako je netko od kritičara rekao, ovu se pjesmu jednostavno ili voli ili mrzi, a mi smo odabrali ovo drugo. Shvaćamo da je to bila 1987. godina, shvaćamo tko je bend Aha, shvaćamo da je to bio novi Bond s novim glumcem (Timothy Dalton, Dah smrti)ali nikako ne možemo povezati ovu pjesmu i Jamesa Bonda. Međutim, pjesma je ostala jedna od najuspješnijih i najčešće sviranih Aha pjesama, a publika ju je na koncertima jednostavno obožavala, što pjesmu ne čini potpunim promašajem.



4. Duran Duran – View To KillVolimo Duran Duran, volimo ovu pjesmu iz istoimenog filma (Pogled na ubojstvo), ali je situacija slična prethodnim pjesmama - ne volimo View To Kill James Bond temu! Pretjerano elektronički zvuk osamdesetih nikako ne možemo povezati uz britanskog džentlmena, špijuna, frajera – gdje je orkestar, gdje je prekrasna, prsata djeva osebujnog glasa koja nas baca u trans? Ipak, popularnost Duranovaca nikako se ne može zanemariti, a mi priznajemo kako ipak volimo kad zapjevaju “Dance into the fire”...



5. Rita Coolidge – All Time HighOva izrazito dosadna pjesma dolazi iz filma Octopussy, a i sama pjevačica, Rita Coolidge, priznala je kako joj se ne sviđa. Kako je rekla, smatrala je da pjesma zvuči nedovšeno, a to je dokazalo i tek 75. mjesto na britanskoj ljestvici singlova, što je učinilo ovu pjesmu najmanje popularnijom bondovskom temom.




Dobro1. Monty Norman – Dr. NoDugo smo razmišljali što bismo mogli staviti na prvo mjesto, ali jednostavno ne možemo izbjeći najpoznatiju melodiju koju svi vežu uz Jamesa Bonda – temu iz filma Dr. No iz 1962. godine. Od tada je postala nezamjenjiva – može ju se čuti u svakome nastavku, a rijetko tko ju danas ne zna otpjevušiti.



2. Shirley Bassey – GoldfingerDolazimo i do prve dame bondovskih pjesama – Shirley Bassey otpjevala je Goldfinger, Diamonds Are Forever i Moonraker, ali smo samo pjesmu iz filma Goldfinger stavili na listu jer ju smatramo prototipom prave pjesme za James Bond serijal. Odličan vokal i prepoznatljiva melodija obilježja su ove pjesme, a upravo je Goldfinger jedna od najpoznatijih melodija u Bondovim filmovima, jer se melodija često koristila i u budućim nastavima.



3. Tina Turner – GoldeneyeGoldeneye također je jedna od najpoznatijih pjesama, a otpjevala ju je Tina Turner. Zlatno oko prvi je film u kojemu je glumio Pierce Brosnanom, prvi koji nije snimljen prema Ianovom Flemmingovom predlošku, a kako šest godina nije snimljen niti jedan nastavak, bila je potrebna snažna pjesma. Na pjesmi je radio i Bono, frontmen U2-a, a suradnju svakako možemo ocijeniti uspješnom.



4. Paul McCartney & Wings – Live And Let DieSuradnja bivšeg Beatlesa, Paula McCartneyja, i njegovog bivšeg producenta, Georgea Martina, ne može proći nezapaženo – iako je Live And Let Die netipična bondovska pjesma, jedna je od najboljih. Živi i pusti umrijeti prvi je film s nama dragim Rogerom Mooreom, stoga je za novog glumca načinjena pjesma u sasvim novome stilu.



5. Sheryl Crow – Tomorrow Never DiesOvo je još jedna pjesma koju mnogi vole, a mnogi i mrze, ali za razliku od The Living Daylights od Aha, odlučili smo da ovu pjesmu volimo. Netipična je, riječ je o spoju klasične bondovske pjesme i rock balade, a mi smo se naježili slušajući ju, što mora biti dobar znak. Pjesma je iz filma Sutra nikad ne umire, drugom Bondu s Bronsnanom, koji je ipak bio nešto manje uspješan nego prethodnik.



Najnovije - Jack White i Alicia Keys – Another Way To DieNe možemo zaobići niti naslovnu pjesmu iz najnovijeg Bonda, Zrno utjehe, koju pjevaju Jack White i Alicia Keys. Riječ je o pjesmi Another Way To Die, koju je navodno trebala pjevati Amy Winehouse, međutim, otpjevao ju je ovaj neobičan dvojac. Mnogi su ovu pjesmu proglasili najboljom, a mnogi najlošijom bondovskom pjesmom, a vi pogledajte, poslušajte i odlučite sami.


MiB
18.11.2008. u 02:10 • 16 KomentaraPrint#