Ako vas skripta automatski ne preusmjeri na novu adresu, kliknite ovdje. Mafija - shooter31051989 - Blog.hr
Ako vas skripta automatski ne preusmjeri na novu adresu, kliknite ovdje. DREAM
Mafija - shooter31051989 - Blog.hr

27.01.2008. / nedjelja

Mafija

Sicilijanska Mafija ili jednostavno mafija, ili još ispravnije Koza Nostra (ita. Cosa Nostra - naša stvar), je tajna italijanska kriminalna udruga koja je nastala sredinom 19. vijeka na Siciliji. Kasnije se proširila i na istočnu obalu SAD kada je krajem 19. vijeka veliki broj sicilijanaca emigrirao u SAD. Termin "mafija" se danas u općem govoru koristi kako bi se njime označili različiti oblici kriminalnog udruživanja i organiziranog kriminala. U novije vrijeme analitičari o mafiji kažu da je to jedna organizacija moći čije glavne garancije opstanka nisu toliko kriminalne aktivnosti koliko je to uska povezanost sa funkcionerima države u kojoj djeluje.

Pravo ime "Koza Nostra"

Prema nekim mafijašima, pravo ime mafije je Koza Nostra (u prijevodu "naša stvar" tj. zajednički cilj), sa značenjem 'naš svijet, tradicija, vrijednosti'. Mnogi su tvrdili, kao što je to učinio prebeg Tomazo Bisketa, da je riječ "mafija" književni izraz. Drugi mafijaški prebjezi, kao što su Antonio Kalderone i Salvatore Kontono, takođe su potvrdili da izraz "mafija" nema izvorno značenje. Prema njima, pravi naziv organizacije je "cosa nostra". Mafijaši su stare članove prilikom upoznavanja sa novim članovima nazivali pripadnicima Koza Nostre ili La stesa koza (na ital. La stessa cosa sa istim značenjem). Samo je spoljni svijet imao potrebu da opiše ovu organizaciju zbog čega je naziv Koza nostra ušao u širu upotrebu.

Širenje u SAD

Nakon velike krize koja je zadesila SAD, hiljade Italijana se ilegalno uselilo u Ameriku misleći da je Amerika zemlja mogućnosti, poslova i para. Međutim ono što ih je tamo zateklo sigurno nije bilo ono što su očekivali. Dočekali su ih glad, bijeda i siromaštvo. U takvim situacijama čovek rijetko kad biva pošten, pa tako i mafijaši. Iako je većina njih potekla iz ugledne, poštene ali ne i bogate porodice, oni su se okrenuli ka organiziranom kriminalu. Mafijaši su se uglavnom bavili "poslom iza vela", što znači da su u sklopu jednog, poštenog posla radili i drugi, nezakonit posao. Npr. postojao je restoran koji je legalno radio. U zgradi istog tog restorana postojala bi javna kuća, ili bi se falsifikovao novac ili bi se tu dobavljalo oružje, a neretko je i poneki raspojasani pijanica, koji je oštećivao restoran, bio i pretučen. Sam uspon mafije je počeo u doba prohibcije ,tj. zabrane točenja ili uopšte korištenja alkohola u čitavoj SAD. Tada su se mafijaši okrenuli točenju alkohola i već tada su počele čarke imeđu mafijaša. Mafijaške porodice bi presretale kamione drugih porodica otimajući im sve u njima i preprodavajući za obično nižu cijenu od one koja je inače bila. Bez obzira na te ratove bilo da su krupnih ili sitnih razmjera, među mafijašima je vladao čuveni zakon OMERTA ili "zakon ćutanja" što znači da ako bilo ko od druge porodice povrijedi tebe ili tvoju familiju, ni u snu nemoj da govoriš policiji ili nadležnima jer onda na snagu stupa omerta i svako, bukvalno svako, čak i tvoja vlastita mafijaška porodica će krenuti na tebe. I nema ti spasa. Kada te neko tako povredi onda na snagu stupa još čuvenija Vendeta ili krvna osveta.


Raspad

Propast mafije je uslijedila sa dolaskom droge. Naime stari mafijaši ili "stara škola" su predočili mlađim generacijama da je droga potencijalno opasna kako za one koji je konzumiraju tako i za preprodavce koji će takođe ili preći na drogu ili će ih FBI otkriti. Nekada, još pre droge, mafijaši su uspešno podmićivali policajce, koji su posle dolaska droge uvideli koliko je to opasno. Omerta je prvi put razbijena 1974. svedočenjem Semija "Bika" Gravana, što je bilo dovoljno da se prava mafija razbije. Kasnije grupe koje su svrstavane u red mafije nisu ni prbližno bile slične staroj organizaciji mafije, ni po broju članova ni po obimu posla koje je obavljala. Današnja mafija se vrti samo oko para i droge, dok je stara držala i do ugleda.

Image Hosted by ImageShack.us
Charles Lucky Luciano s ekipom

Prvo vrlo važno ime, koje se nikako ne smije izostaviti u ovom kontekstu, je Charles Luciano. Rođen je 1897. na Siciliji, a u Ameriku dolazi na samom početku 20. stoljeća da bi u vrlo kratkom roku u New Yorku ustoličio carstvo prostitucije. Bio je poznat kao novi Capo di tutti Capi i kao prvi mafijaški kum. Unutar organizacije Five Points Gang koju je vodio John Torrio, a gdje će upoznati Al Caponea, Frankieja Yalea i druge, najviše je poštovanje zadobio kad je, nakon sukoba u kojem je izvukao kraći kraj, završio na suđenju i ostao vjeran omerti.

Osim njega, američki su klan predvodili Myer Lansky, koji nikad nije postao punopravni član zbog netalijanskog porijekla, inače specijaliziran za kocku; Benjamin Bugsy Siegel, profesionalni ubojica koji je otvorio prvi casino/hotel u Las Vegasu, a čije je ubojstvo na koncu naručio sam Luciano; te Dutch Schultz glavni akter za vrijeme prohibicije.

Ne smijemo zaboraviti ni Alphonsea Scarface Caponea čija je veza s mafijom počela kad je imao samo 11 godina. 1925. godine Torrio mu prepušta kontrolu nad Chicagom i godišnjom zaradom od 50 milijuna dolara! Nakon nekoliko pokušaja atentata i njegove osvete poznate pod nazivom Bloody Valentine, osuđen je zbog neplaćanja poreza na 11 godina u Alcatrazu.

Image Hosted by ImageShack.us
Al Capone

Iako je američka mafija proizašla iz sicilijanske, štoviše stvorena je rukama talijanskih kriminalaca, ipak se od nje uvelike razlikuje. Europska je mafija nastala na posve drugačijim temeljima i s posve drugačijim ciljevima.

Kao prvo, to su osjećaj odanosti i poštovanja prema kulturi, porijeklu, obitelji i općenito sicilijanskom naslijeđu. Cilj mafije bio je štititi njene članove i njihove interese u zamjenu za apsolutnu odanost i podčinjenost obitelji. Osim toga, smatrali su da su pravda, čast i osveta nešto o čemu se mora brinuti pojedinac, a ne vlast pri čemu je najvažniji zakon bio omerta, zakon šutnje. Pridržavajući se tog zakona mafija je ostala tajno društvo, otvoreno samo za one sicilijanske krvi.

S druge strane, američka se mafija pokazala kao potpuno hladnokrvna i na kraju krajeva nedosljedna. Sastojala se od gomile proslavljenih lopova, džepara i ubojica (dobro, ovdje baš ne vidimo razliku), čiji je jedini cilj bio zarađivanje novca svim mogućim ilegalnim sredstvima.

Sustav mafije funkcionira i danas, vjerojatno u svakoj zemlji na svijetu, na različite načine. Problem je što je ona ponekad premoćna čak i za najviše državne vrhove, koji su i sami često upleteni. Hoće li se ikad riješiti taj problem, teško je za vjerovati, a ako se i riješi, kriminal neće nestati, samo će promijeniti lice.

Neke riječi su pisane na srpskom jeziku jer je prvi dio teksta to jest uvod skinut s wikipedije!

27.01.2008. ...20:53 Shoot (0)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

  siječanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Travanj 2008 (1)
Veljača 2008 (3)
Siječanj 2008 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

  • DREAM

    Image Hosted by ImageShack.us

    Image Hosted by ImageShack.us

    Image Hosted by ImageShack.us

    Image Hosted by ImageShack.us

    Image Hosted by ImageShack.us

    Image Hosted by ImageShack.us

    Image Hosted by ImageShack.us

    Image Hosted by ImageShack.us

  • # Ako je grijeh sto te volim neka mi se to nikada ne oprosti...


    # Ako je ljubav droga, onda sam ja najveci narkoman!


    # Ako me ikada budes izgubio, potrazi me u vrtlogu vremena, jer sam se vjerojatno tamo izgubila - trazeci tebe!!!


    # Ako me ikada budes napustio... smijem li onda poci sa tobom??


    # Ako me ikada budes ostavila ostavi me na kisi da ne placem sam.


    # Ako me ikada zaboravis, ne zaboravi da zaboravljeni nikada ne zaboravljaju one koji su ih zaboravili!


    # Ako me volis, ne pricaj nikome. Ako me zelis, ne daj me nikome. Ako me ljubis, ljubi me njezno. Ako ni jedno od toga nije, vrati mi srce, oprosteno ti je!!!!


    # Ako negdje postoji sjaj onda je on u tvojim ocima. Ako negdje postoji bol onda je to zivot bez tebe. Ako je itko na ovom svijetu voljen onda si, vjeruj mi, ti!


    # Ako nekog iskreno volis, nemoj ga zeznut, znaj da to boli.


    # Ako netko uspije na suncu kockom leda ispisati tvoje ime, onda cu mu priznati da te voli vise od mene!!!


    # Ako odem u nebo prije tebe, na svaku zvijezdu cu napisati tvoje ime, tako ce svi andjeli znati koliko mi znacis...


    # Ako postoji sjaj on je u tvojim ocima, ako postoji radost to je susret sa tobom, ako postoji tuga to je zivot bez tebe, ako je itko voljen to si ti!


    # Ako se ikada pozelis javiti, javi se, sve je ostalo isto i broj i adresa...samo mi je ime promijenjeno, jer otkad si ti otisao iz mog zivota, moje ime je tuga.


    # Ako si daleko nista ne smeta, vjecna ljubav ostaje i da si nakraj svijeta.


    # Ako te ikada budem zaboravila bit ce to posljednji dan u mom zivotu...


    # Ako te gnjavim zovi 92, ako te prestrasim zovi 93, ako te povrijedim zovi 94, a ako me zelis nazovi moj broj


    # Ate zaboli proslost na mene pomisli bar, jer bili smo bili nekad najljepsi par...


    # Ako ti gorko zaplace oko, ako te netko povrijedi duboko, ako ti ikad zadrhti dusa, ako nema tko da te slusa, ako ikad vrisnes u snu nazovi me i JA BIT CU TU.


    # Ako treba ugasit cu svijecu i sunce i mjesec i zvijezde. Ako treba porusit cu mostove, unistiti proslost, otici u nepovrat samo zbog tebe.


    # Ako volis nemoj kriti jer nije zabranjeno zaljubljen biti.


    # Ako voljeti znaci zivjeti, onda voljeti tebe znaci zivjeti vjecno.


    # Ako zadrzis ovu poruku - VOLIS ME, ako je ignoriras - OBOZAVAS ME, ako ne odgovoris - ZELIS ME, ako odgovoris - NE MOZES BEZ MENE...


    # Andjele, sklopi okice i u tami noci pronadji svjetlo mjesecine da ti obasja snove i u njih dovede one zbog kojih se vrijedi sutra buditi!


    # Baci casu visoko, past ce na tlo. Baci kamen u vodu, dodirnut ce dno. Baci granu u vatru, izgorjet ce sva. Baci mene od sebe, umrijet cu ja.


    # Bez tebe je sve nista, a sa tobom je nista sve!


    # Bila bih postelja u kojoj spavas i jastuk na kojem se budis, zvijezda koju sanjas, suza kada places, osmjeh kad se smijes, usinila bi sve samo da sam uz TEBE!


    # Bog je svim andjelima dao krila osim tebi, jer nije zelio da mu najljepsi odleti!


    # Bori se za srecu, za ono zelis. Ono sto mnogo ti znaci, nemoj dijeliti. Ne brini za druge, jer drugi ce se snaci, ali ljubav poput tebe tesko je naci.


    # Citam knjigu, a oci mi suze, mislim na tebe, sto mi srce uze!


    # Cokoladni bomboni. Ne. Cvjetni med. Ne. Sladoled od ljesnaka. Ne. Secer. Nema sanse. Jebi ga, i dalje ne nalazim nista sto je sladje od tebe.


    # Covjek se budi najcistije duse koja ceka da ju oblikuje buduci dan. I zato priusti sebi da ti prvo "dobro jutro" pozeli onaj tko te voli. DOBRO JUTRO!


    # Cuvaj me u malom kutku svog srca! Neka ti moje misli ne remete ni jedan trenutak zivota, a voli me tek toliko da znam da postojim!


    # Cvjeta ruza usred zita, ljubim onu koja cita, ljubi i ti onog tko salje, pa nek ruza cvjeta i dalje!!!


    # Da budem sretna jer si mi prijatelj ili da placem jer je to najvise sto ces mi ikada biti?


    # Da je zrno pijeska jedinica za ljubav, sve pustinje ovog svijeta ne bi bile dovoljne da ti kazem koliko te volim!!!


    # Da se sva mora svijeta razbiju u kapi, koliko bi ih bilo? Da se sve zvijezde svemira zbroje, koliko bi ih bilo? Ne znam, ali mojih poljubaca bi bilo vise.


    # Da si lijep, to vidim. Da si dobar, to znam. Da volis, to mislim. Ali koga, to ne znam.


    # Da su noci duge koliko te ja volim, nikada ne bi svanulo!