Sindikat učenika i studenata

subota, 26.01.2008.

SFUS postao SUS

sssh

Socijalni front učenika i studenata postao je Sindikat učenika i studenata u sklopu Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Ovaj blog ćemo zadržati do izrade novih stranica Sindikata.

- 18:39 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Što je to SINDIKAT UČENIKA I STUDENETA i za što se bori?

- Sindikat učenika i studenata je dio Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, te prvi studentski i učenički sindikat u našoj zemlji. U skladu s time on se po načinu vlastitog ustrojstva, metodama djelovanja, te ciljevima za koje se bori bitno razlikuje od svih postojećih studentski organizacija.

- Sindikat učenika i studenata se nastoji aktivno uključiti u borbu za promjenu ekonomskog i socijalnog stanja u Hrvatskoj, nastojeći što čvršće povezati borbu radnika, studenata i učenika; uviđajući da su provedba neoliberalnih reformi na štetu radnika i svih građana, te provedba Bolognskog procesa na štetu studenata, usko i nerazdvojno povezani.

- Sindikat učenika i studenata težište svoje borbe stavlja na poboljšanje socijalnog stanja studenata i učenika, odnosno na borbu za smanjenje školarina i troškova studiranja, povečavanje ekonomskih povlastica koje se pružaju studentima, te u konačnici za poboljšanje općih uvjeta studentskog života. Pri tome se poseban naglasak stavlja i na borbu protiv podređivanja fakulteta tržištu, zaustavljanje provođenja reformi koje očigledno smanjuju kvalitetu studija i otežavaju studiranje, a nalaze se u sklopu Bolognskog procesa, te borbu za dodatne rokove itd. SUS će se u potpunosti angažirati i u svakom slučaju u kojemu su prava studenata ugrožena i zakinuta.

- Sindikat učenika i studenata, za razliku od većine studentskih organizacija, nije pod kontrolom niti jedne političke stranke, niti neke grupe koja bi imala neke posebne interese u odnosu na interese učenika i studenata. Njegovo članstvo u SSSH-u mu pomaže da očuva svoju autonomiju i nezavisnost.

- Sindikat učenika i studenata će u svom radu djelovati kao angažirana, borbena, nebirokratska, te aktivistički orijentirana organizacija. U svome radu uvijek ćemo poticati aktivnosti koje se zasnivaju na neposrednoj demokraciji, nasuprot sterilnom studentskom parlamentarizmu i predstavništvu, te aktivnosti koje se zasnivaju na odlukama i želji neposredno- demokratskih organa, koji u svoj rad uključuju sve zainteresirane studente, za razliku od birokratiziranog studentskog parlamenta, podložnog političkim manipulacijama, te borbi pojedinaca za vlastite sitne interese.

Borba je počela i vodit ćemo je svim raspoloživim demokratskim sredstvima!
Pridruži nam se!

SINDIKAT UČENIKA I STUDENATA
sfus.blog.hr

- 18:27 - Komentari (5) - Isprintaj - #