Sindikat učenika i studenata

nedjelja, 29.04.2007.

Promijenjeni uvjeti upisa na drugu i treću godinu studentima Ekonomije

Na prošloj sjednici Fakultetskog vijeća odlučeno je da je uvjet za upis u drugu godinu studija u sljedećoj akademskoj godini 50 od 60 ECTS bodova. Time je broj bodova koje je moguće prenijeti u sljedeću godinu smanjen za 5 ECTS bodova što u praksi znači da se umjesto dosadašnja dva predmeta sada možete prenijeti samo jedan. Od devet predmeta četiri su po 8 bodova, dva po 7, dva po 6 i samo engleski donosi dva boda. U slučaju i da želite prenijeti engleski sa još jednim predmetom u drugu godinu gubite pravo slušanja engleskog jezika na drugoj godini jer ga niste položili.
Za upis u drugu godinu morate imati 60 ECTS bodova ili bolje rečeno sve položene predmete. A u treću godinu prenosite 50 bodova što je veoma slična stvar kao i sa prvom godinom.
I što točno ova odluka predstavlja za studente? Ona predstavlja kompletnu promjenu plana studiranja. Studenti više nisu u mogućnosti odabira koje predmete neće položiti u prvoj godini već tu odluku moraju prepustiti sreći koja im može biti naklonjena ali i ne mora. Jer samo je malen korak do pada. Na Ekonomski fakultet se podjednako upisuju gimnazijalci i oni koji su išli u srednje ekonomske škole. Tako da su neki predmeti naklonjeni gimnazijalcima a neki ekonomistima. Umjesto da fakultet olakša jednima i drugima on zapravo otežava do krajnjih granica. I kad pomislimo da će znanje biti odlučujući faktor u budućnosti Hrvatske vidimo da će ipak barem za sada sreća biti ta koja je glavna.

- 12:00 - Komentari (8) - Isprintaj - #