Fantasy-O-Mat Fantasy-O-Mat Fantasy-O-Mat SFera

AKTUALNO


Od 7.-9. prosinca, te od 13.-15. prosinca u sklopu 4. Velesajma kulture u SC-u održat će se radionica pisanja kratke SF priče BUDUĆNOST U ŠACI.

SFera
SFeraKonski Bilten
Kontakt

PREPORUČAMO








< lipanj, 2007 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

RASPORED
... ovdje će biti raspored radionice ...

blogeditor
ime
loza
SFERADIONICA
Sferadionica je naziv kulturnog projekta kojeg radi društvo SFera. Riječ je o radionicama kreativnog pisanja, a ovaj blog namijenjen je polaznicima Sferadionica i svima zainteresiranim za takve projekte. Društvo SFera dosad je pokrenulo desetak radionica kreativnog pisanja, među kojima su najpoznatije Macanova fantastična (m)učionica tj. radionica pisanja SF priča i Fantasy-O-Mat, radionica pisanja fantasy priča.

Macanova fantasticna mucionica

Fantasy-O-Mat organizira društvo SFera a vodi Mihaela-Marija Perković

Ostale radionice:

+ SFeraKonski Round Robin (2006.)
+ Radionica pisanja horor priče (2005.)
+ Trodnevna SFeraKonska književna radionica (2005.)
+ Radionica pisanja SF-a (2004.)
+ Tradicionalna SFerina književna radionica (od 1981.)

SFera kroz povijest








SFeraške knjige






05.06.2007., utorak

Marsovska djeca i gay roditelji

U radioničkoj raspravi o fantasyju kao žanru i preklapanju fantasyja, znanstvene fantastike i
postmodernističke književnosti matice prošli tjedan isplivala je jedna zanimljiva priča. Jedan od
polaznika, Ante, spomenuo je "The Martian Child" kao izvrsno napisano djelo koje ga se izuzetno dojmilo, no koje on, međutim, nikako ne bi svrstao u žanr. No, mnogi bi to ipak učinili - ta je priča, naime, u katerogiji novelette osvojila obje najprestižnije SF nagrade na svijetu - Nebulu (1994.) i Huga (1995.).
Radi se o priči Davida Gerrolda o samcu, piscu znanstvene fantastike koji usvoji dječaka, uvjerenog da je Marsovac. Iako će većina esefičara reći da im ta priča uistinu jest žanrovska - povodeći za slavnom definicijom žanra amerčikog pisca Damona Knighta koja glasi "Science Fiction is what we point to when we say 'science fiction'." - mnoge će čitatelje zasigurno zbuniti to što prevladavajući motivi u priči nisu Marsovsko osvajanje Zemlje i ljudska borba protiv iste već problemi s kojima se suočava samohrani roditelj. Ideju za priču Gerrold je dobio čuvši za djevojčicu koja je svojoj učiteljici tvrdila da je doista Marsovka.
Inače, sam Gerrold ima usvojenog sina, a zanimljivo je da je u doba kad ga je usvajao bio već iskoračio u vezi svoje homoseksualne orijentacije, što se pojavljuje i kao jedan od motiva u priči "The Martian Child". To je još jedan dokaz da se nekim danas vrlo razvikanih temama znanstvena fantastika bavila davno prije mainstreama.
Svakako će biti interesantno vidjeti koliko tog motiva, a i koliko esefičnih elemenata, će se uspjeti probiti u film Martian Child (2007), koji se snima po ovoj priči. To što glavnu ulogu glumi John Cusack, poznat nam iz niza pomaknutih filmova može biti plus, ali i i minus, obzirom da je on i kralj romantičnih komedija. S druge strane, veliki bi plus moglo biti to što je redateljska palica u rukama Menna Meyjesa, čovjeka koji je napisao scenarij za The Colour Purple.

(Fantasy-O-Mat)
- 00:01 - Komentari (0) - Isprintaj - prijavi hr.digg - #
design by idplayer, karikatura by ©AL