Fantasy-O-Mat Fantasy-O-Mat Fantasy-O-Mat SFera

AKTUALNO


Od 7.-9. prosinca, te od 13.-15. prosinca u sklopu 4. Velesajma kulture u SC-u održat će se radionica pisanja kratke SF priče BUDUĆNOST U ŠACI.

SFera
SFeraKonski Bilten
Kontakt

PREPORUČAMO








< svibanj, 2007 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

RASPORED
... ovdje će biti raspored radionice ...

blogeditor
ime
loza
SFERADIONICA
Sferadionica je naziv kulturnog projekta kojeg radi društvo SFera. Riječ je o radionicama kreativnog pisanja, a ovaj blog namijenjen je polaznicima Sferadionica i svima zainteresiranim za takve projekte. Društvo SFera dosad je pokrenulo desetak radionica kreativnog pisanja, među kojima su najpoznatije Macanova fantastična (m)učionica tj. radionica pisanja SF priča i Fantasy-O-Mat, radionica pisanja fantasy priča.

Macanova fantasticna mucionica

Fantasy-O-Mat organizira društvo SFera a vodi Mihaela-Marija Perković

Ostale radionice:

+ SFeraKonski Round Robin (2006.)
+ Radionica pisanja horor priče (2005.)
+ Trodnevna SFeraKonska književna radionica (2005.)
+ Radionica pisanja SF-a (2004.)
+ Tradicionalna SFerina književna radionica (od 1981.)

SFera kroz povijest








SFeraške knjige






31.05.2007., četvrtak

Moć tamnog kristala

Idućeg ljeta u kinima možemo očekivati nastavak kultnog lutkarskog fantasy filma snimljenog davne 1982. godine, Dark Crystal, u kojem su lutke u stilu Muppet Showa pričale priču o jednom drugom planetu tisuću godina nakon što je jedan od Urskeksa oštetio tamni kristal. U nastavku zvanom The Power of the Dark Crystal animirane lutke i digitalne pozadine zamijenit će tradicionalno lutkarstvo.
Režiju i produkciju nastavka, The Power of the Dark Crystal, preuzima veteran animacije, Genndy Tartakovsky, poznat kao autor Samurai Jacka, Star Wars: Clone Wars i Dexterovog laboratorija.
Nakon što je 1981. objavljen, film Tamni kristal imao je veliki utjecaj na pop kulturu poput igre World of Warcraft (imena rase The Arakkoa i njihovog glavnog grada Skettisa), bendova Scissor Sisters (The Skeksis iz pjesme Return to Oz) i Genesisa (video Land of Confusion) pa Stephena Lyncha (pjesma "D&D" pjeva o tamnom kristalu), zatim serija kao što su South Park (epizode 309 i 1007 spominje Skeksis) i jedne od najboljih SF serija svih vremena Farscapea, u kojem se u nekoliko epizoda odaje ommage tamnom kristalu. Konačno, jedan od najpoznatijih američkih komičara John Hodgman spominje imena iz Dark Crystala u svojoj knjizi The Areas of My Expertise. NOSF...
- 14:14 - Komentari (0) - Isprintaj - prijavi hr.digg - #

30.05.2007., srijeda

Tolkien nije izmislio fantasy

"Fantasy kao književni žanr postoji od viktorijanskog doba, i ne počinje s Tolkienom. Postoji mnogo knjiga koje su napisane prije. A postoji i ogromna količina izdanja koje će laik gledati kao 'mainstream', a obožavatelji kao fantasy. Odličan primjer za to je Petar Pan. Tolkienu treba odati priznanje što je jako popularizirao žanr i mogu reći da je doveo fantasy na razinu popularnosti na kojoj bi trebao biti", izjavila je voditeljica Fantasy-O-Mata za portal Javno, koji također piše i o izgubljenoj slavenskoj mitologiji. Tamo piše da je od slavenske mitologije do danas u narodu sačuvano malo. "U najboljem slučaju, čuli smo za Peruna, Svaroga ili Velesa." Međutim, kako je jučer na radionici izložio Porto hrvatska mitologija itekako je živa samo što je vremenom inkorporirana u kršćanstvo pa nije tako prepoznatljiva kao primjerice nordijske mitologije.
- 10:31 - Komentari (0) - Isprintaj - prijavi hr.digg - #

29.05.2007., utorak

Sastanak 3.0

Danas u 20:00h je treće okupljanje polaznika radionice Fantasy-O-Mat. Program:
+ audio predavanje o razvoju fantasyja
+ kritička rasprava
+ vježba stvaranja lika
Napomena: Polaznici, molimo pošaljite domaću zadaću na grupu. Hvala!
- 09:14 - Komentari (0) - Isprintaj - prijavi hr.digg - #

28.05.2007., ponedjeljak

Fantasy-O-Mat u Vjesniku

Mihaela-Marija Perković Kako piše Dubravka Žalac u današnjem Vjesniku radionica Fantasy-O-Mat jedinstveni je uvod u egzotični svijet hrvatskog fantasyja.
"Iako književna djela inozemnih pisaca poput J. K. Rowling i J.R.R. Tolkiena imaju posebno mjesto u srcima obožavatelja fantasy priča, u Hrvatskoj donedavno nije bilo prigode da se i hrvatski pisci okušaju u učenju zakonitosti tog književnog žanra. Za one koji imaju takvih ambicija, a dosad ih nisu imali gdje pokazati, Mihaela-Marija Perković iz zagrebačkog društva za znanstvenu fantastiku SFera organizirala je posebnu radionicu Fantasy-O-Mat koja je svojevrstan uvod u svijet mašte", piše Žalac.
Najavljena gostovanja u radionici:
+ Milena Benini, spisateljica fantasyja i suautorica jednog od najpoznatijih priručnika za pisanje fantasya na svijetu On Writing Fantasy
+ Suzana Marjanić, ugledna hrvatska folkloristica iz Instituta za etnologiju koja će predavati o hrvatskim vilama
+ Davor Filipan, predsjednik udruge Red Srebrnog Zmaja i stručnjak za hrvatsko srednjovjekovno oružje
+ članice udruge Zaštitnice Midgarda, njegovateljice bogate hrvatske poganske baštine i magije
Cijeli članak: Fantasy-O-Mat Egzotika hrvatskog fantasyja (PDF)
- 14:45 - Komentari (0) - Isprintaj - prijavi hr.digg - #

27.05.2007., nedjelja

Dokumentarac o povijesti Final Fantasyja

Final Fantasy jedna je od najpoznatijih serija video igara temeljenih na fantasy svjetovima. Studio Square Enix uskoro planira izdati 13. nastavak igre Final Fantasyja za Sonyjev PlayStation 3. Kao i mnogi drugi nastavci, tako i ovaj ima svoj set likova i vlastitu priču. Iako je ovo blog od književne radionice, digresiju na video igre napravili smo zbog zanimljivog jubito dokumentarca o povijesti Final Fantasyja kako bi vam poslužio za inspiraciju u pisanju. Za gledanje dokumentarca potrebno je imati brz pristup internetu.

Naslov: Povijest Final Fantasyja..........Trajanje: 32 minute

- 07:14 - Komentari (0) - Isprintaj - prijavi hr.digg - #

26.05.2007., subota

Besplatne fantasy knjige

Časopis Realms of Fantasy u okviru svoje rubrike Phantasma Gratis mjesečnim ritmom objavljuje po jednu besplatnu fantasy knjigu. Poglavlja su u PDF formatu pa ih možete skinuti na svoje računalo i čitati offline. Nova besplatna knjiga je "At the Back of the North Wind" - George MacDonald. Ovaj fantasy roman objavljen 1871. godine priča je o dječaku zvanom Diamond i njegovim avanturama u North Windu.
Više besplatnih fantasy knjiga možete pronaći na stranicama Projekta Gutemberg. Riječ je o web portalu na kojem se nalaze knjige kojima je prošao ©opywrite pa se mogu besplatno razmjenjivati putem interneta.
- 11:09 - Komentari (0) - Isprintaj - prijavi hr.digg - #

24.05.2007., četvrtak

Doživite fantasy u srcu Zagreba!

Kako piše Fantasy-HR u zagrebačkom parku Maksimir će se u subotu 2.6. (to je za osam dana) održati veliki LARP "The return of the Rabbit" u organizaciji udruge Ognjeni mač.
Svi zainteresirani trebaju se nacrtati ispred glavnog ulaza u Maksimir do 13:30 sati. Za sudjelovanje vam je potrebna srednjovjekovna odjeća, a za gledanje dalekozor i drugi uređaji za špijuniranje party Doživite fantasy u srcu Zagreba!
Fantasy-HR je složio i zanimljiv izvještaj s prošlomjesečnog LARP-a u Maksimiru po čemu možemo zaključiti da vam je zabava osigurana!
VITEŠKI TURNIRI Također, kako je započela sezona viteških turnira otkrili smo da će se u subotu 16.6. u Gornjoj Stubici održati tradicionalan viteški turnir. Više detalja prikupit ćemo u narednih tjedan dana. Do tada pogledajte kako su u siječnju tamo proslavili obljetnicu početka "Seljačke bune 1573."



- 21:07 - Komentari (0) - Isprintaj - prijavi hr.digg - #

21.05.2007., ponedjeljak

Sastanak 2.0

Sutra u utorak u 20:00h je drugi sastanak Fantasy-O-Mata. Nakon početnog upoznavanja i prvih vježbi zagrebat ćemo ispod površine i proučavati:
- podžanrove fantasyija
- upotrebu jezika i jezičnih idioma u fantasy djelima
- 10:09 - Komentari (0) - Isprintaj - prijavi hr.digg - #

15.05.2007., utorak

Počeo Fantasy-O-Mat

do SFere u 4 koraka Počela je radionica Fantasy-O-Mat. Umjesto predviđenih 20:00-22:30, prvi sastanak trajao je od 20:15 do 23:30h. Kasnili smo jer se dio polaznika izgubio u fantastično nepreglednom spletu ulica na Kajzerici. Kako se to ne bi ponovilo za njih smo napravili Google Map u koji je ucrtan najkraći put do SFerinih prostorija. Prvo okupljanje se odužilo jer nakon što smo se zagrijali igrajući "Round Robina" više nitko nije gledao na sat.
Na prvo okupljanje došlo je 19 sudionika, a nekoliko ih se ispričalo da neće moći doći. To je ukupno više od 21 sudionika koliko je bilo predviđeno. Drugim riječima, slobodnih mjesta više nema!
Do idućeg Fantasy-O-Mata svi zainteresirani mogu pratiti dnevnik naše fantasy radionice na ovom blogu.
- 23:55 - Komentari (0) - Isprintaj - prijavi hr.digg - #

11.05.2007., petak

Dilema: Fantasy ili fantastika?

Za one koji se pitaju kako to da možemo tvrditi da se trudimo razvijati hrvatsku žanrovsku književnost, a pojam fantasy nismo preveli s fantastika, moramo naglasiti da je to stoga što u Hrvatskoj odavno postoje fantastičari, izvrsni pisci čiji radovi, međutim, nemaju veze sa fantasy žanrom. Kako nas od polemike tko u ovom suvremenom dobu polaže pravo na koje ime više zanima fantasy žanr, odlučili smo ga ostaviti u originalnoj engleskoj varijanti. Tko zna, možda s vremenom i fantasy postane toliko uobičajena riječ da će se pisati poput hardvera i softvera.
- 17:51 - Komentari (0) - Isprintaj - prijavi hr.digg - #

09.05.2007., srijeda

Povratak Macana

Šuška se da će Macanova fantastična (m)učionica doživjeti reprizu i to poslije ljeta, najvjerojatnije u listopadu 2007. Čim saznamo više javit ćemo vam se s detaljnim izvješčem. Inače, Jedi Macan je zadovoljan uspjehom polaznika prve radionice odlučio dio svoje "sile" podjeliti s novim zainteresiranim polaznicima.
Macan uskoro lansira svoj novi web site, vjerovali ili ne, pod imenom DarkoMacan.com. Preporučamo njegove stripove na webu (Martina Mjesec, Mister Mačak, Sergej).
- 12:49 - Komentari (0) - Isprintaj - prijavi hr.digg - #

08.05.2007., utorak

Naučite pisati fantasy pomoću Fantasy-O-Mata!

U želji da potakne domaće autore da više pišu u jednom od najpopularnijih književnih žanrova u Hrvatskoj, Društvo SFera organizira prvu radionicu kreativnog pisanja fantasy priča u Hrvatskoj. Radionica nosi ime Fantasy-O-Mat, a njen je cilj da na praktičan način potakne domaće autore da više pišu u tom žanru, jednom od najpopularnijih među čitateljima u Hrvatskoj i svijetu. Književna radionica Fantasy-O-Mat održavat će se svakog utorka od 20-22:30h tijekom idućih dva i pol mjeseca, a počinje u utorak 15.05.2007. u 20h u prostorijama društva SFera na Kajzerici u Zagrebu.
Fantasy-O-Mat vodi predsjednica žirija za nagradu SFERA Mihaela-Marija Perković, a u okviru radionice svoja predavanja imat će domaći autori iz fantasy žanra i predstavnici relevantnih udruga poput “Reda srebrenog zmaja”. Radionica je koncipirana je kao kombinacija edukacije o pisanju kratkih fantasy priča sa stilskim vježbama u tom žanru i vježbama tehnika istraživanja tema i motiva iz fantasyja. Poseban naglasak Fantasy-O-Mata bit će na hrvatskoj baštini odnosno na elementima hrvatskog srednjovjekovlja, hrvatske poganske baštine i hrvatske kulture.
Sudionici će po završetku radionice napisati jednu fantasy priču u dužini 30-35 kartica, te biti upućeni u načine daljnjeg aktivnog brušenja kvalitete svog pisanja putem razmjene kritike. Također, polaznici Fantasy-O-Mata imat će prilike upoznati se s urednicima hrvatskih časopisa, fanzina i zbirki koje objavljuju žanrovske priče, posebno iz fantasy žanra.
Radionica Fantasy-O-Mat stoji simboličan iznos 60 kuna, a za sadašnje i nove članove društva SFera je besplatna. Broj polaznika ograničen je na 21, a ostali detalji, uključujući detaljan raspored radionice, nalaze se na web portalu društva SFera.


- 11:14 - Komentari (0) - Isprintaj - prijavi hr.digg - #
design by idplayer, karikatura by ©AL