propovijedi

25.04.2013., četvrtak

PETA VAZMENA NEDJELJA god. C




28. N 5. USKRSNA, Ljudevit
29. P Katarina sijenska, Katica
30. U Pio V, Josip Cottolengo
1. S Jeremija
2. Č Atanazij, Eugen
3. P Sv. Filip i Jakob ap.
4. S Florijan, Cvjetko (zaštitnik vatrogasaca)
5. N 6. USKRSNA, Maksim, Gothard

Čitanja:
1. čitanje: Dj 14, 21-27
Psalam: 145, 8-9. 10-11. 12-13ab
2. čitanje: Otkr 21, 1-5a
Evanđelje: Iv 13, 31-33a. 34-35

Imati novo odijelo ili neku lijepu novu haljinu, danas i nije nešto što bi izazivalo posebu radost. Samo mi koji pamtimo vrijeme poslijeratne neimaštine znamo kakva je to bila radost kad se obuklo novo odijelo. Kriomice bi se gledali u ogledalo, a onda izlazak u društvo uz obavezno upozorenje roditelja; pazi da se ne uprljaš! Pa svi oni kometari; o, imaš novo odijelo! Taj čar je izgleda zauvijek izgubljen. Doduše, učitelji duhovnosti bi rekli da za time i ne treba žaliti jer to je samo jedna od svjetovnih ispraznosti. Znamo mi i sami da je to tako, ali osjećaj novog, makar izvana povezan je s osjećajem sreće.

Nalazimo se u uskrsnoj pedesetnici. Kao što je korizma četrdesetnica, jer traje četrdeset dana, tako je i uskrsno vrijeme pedesetnica jer traje pedeset dana. Od Uskrsa do Duhova koji se zovu pedesetnica ili grčki Pentekostes.
Ovo uskrsno vrijeme posebno pečati izraz novo ili novost. Za apostole i Prvu Crkvu Isusovo uskrsnuće bilo je nevjerojatna novost. Tako liturgiju Isusovog uskrsnuća na Veliku subotu ispunja radost novokrštenih koji oblače bijele haljine. Bijela haljina je znak novosti. Krštenik je postao novi stvor. Staro se zaboravlja. S prošlošću se prekida. Započinje novi život u Kristu. Oni koji su već kršteni za Uskrs su ''obijelili'' svoju krsnu haljinu u sakramentu ljubavi – svetoj ispovijedi i tako su opet novi. Tako cijelo uskrsno vrijeme odiše svježinom novosti.

U otkrivenju sv. Ivana apostola danas čitamo: Tada Onaj što sjedi na prijestolju reče: ''Evo sve činim novo!'' U tom uskliku možemo iščitati promisao Božanske mudrosti. Dok naš ograničen ljudski um umišlja da je postignut vrhunac i da se nema više što reči; Duh Božji otvara nove vidike i nove prostore djelovanja…
Ne žaliti za starim, ne ostati zarobljen u prošlosti. Hrabro treba živjeti novo, jer to je značajka onih koji su poslušni Duhu.
Umjesto prekapanja po smetištima vlastite ili tuđe prošlosti kršćanin se okreče budućnosti. Ne dozvoljava da ga opečati zlo kroz koje je prošao ili koje ga je okrznulo. Bog zacjeljuje rane. Duh Sveti daje novi život.
Darovan nam je život koji treba ispuniti porukom našeg Spasitelja koju čitamo u današnjem evanđelju, jer to je njegova Nova zapovijed. ''Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge: kao što sam ja ljubio vas, tako i vi ljubite jedni druge.; Po ovom će svi znati da ste moji učenici: ako budete imali ljubavi jedni za druge.'' (Iv. 13, 34 – 35). Tertulijan je zapisao da su se rimski pogani čudili toj jedinstvenoj pojavi među kršćanima pa su govorili: ''Gle kako se ljube!''
Danas pak, na žalost, ima izjava od nekih u Crkvi da se previše piše i govori o ljubavi, a zapravo bi trebalo govoriti o grijehu, Božjoj kazni i paklu….
Onaj tko je stvarno pokušao provesti u život Isusovu Zapovijed ljubavi zna koliko je za to potrebno žrtve i odricanja. Svi mi danomice padamo na tom ispitu., jer to ne ide bez pomoći i snage odozgor' – snage Duha Svetoga.

Kako nam se približava blagdan Duhova to bismo se trebali intenzivnije moliti da nas Duh zahvati i ojača našu volju kako bi mogli ''širiti prostore ljubavi'', kao što je govorio sv. Augustin.

Zanimljivo, kako po Ivanu ''sveti grad, novi Jeruzalem silazi s neba od Boga, opremljen kao zaručnica nakićena za svoga muža.'' Taj novi Jeruzalem je Kristova zaručnica – proslavljena Crkva. To je više stanje blaženstva u kojemu nema suza, smrti, jauka i boli… kako čitamo u Ivanovom Otkrivenju.
Živjeti novost Isusove Zapovijedi ljubavi znači pretvarati zemlju u nebo, dajući prostora ''svetom Gradu – nebeskom Jeruzalemu''. Kristovoj Crkvi na način da otimamo prostor zlu, mržnji i grijehu hodeći u novosti Života. Amen.

Molitva vjernika

Pomolimo se Bogu koji nam je poslao svoga Sina kao Učitelja i Spasitelja, te nam u njemu pokazao svoju ljubav.

1. Obaspi, Oče, svoju Crkvu Duhom ljubavi da bi po njezinu svjedočanstvu mnogi povjerovali u tebe. – Molimo te.
2. Udijeli, Gospodine, ljudima širom svijeta međusobno razumijevanje kako bi ljubav bila temelj uređenja međuljudskih odnosa. – Molimo te.
3. Prosvjetljuj, Bože, odgovorne u društvu mudrošću koja od tebe dolazi da budu promicatelji mira i solidarnosti. – Molimo te.
4. Iskaži, Gospodine , svoju blizinu svima koji trpe razne nevolje. – Molimo te.
5. Blagoslovi, Oče, sve koji su u potrebama i preporučuju se u naše molitve. – Molimo te.
6. Ohrabri nas, okupljene na ovom euharistijskom slavlju, da u svakodnevnom životu slijedimo tvoj Zakon ljubavi. – Molimo te.
7. Naše pokojne zaogrni plaštem svoje ljubavi. – Molimo te.

Gospodine Bože, ti si nam svoju ljubav objavio po svome Sinu Isusu Kristu. Molimo te ražari nas snagom Duha Svetoga, da po toj ljubavi činimo dobra djela i da opraštajući i pomažući svjedočimo da pripadamo tebi jedina i prava Ljubavi. To molimo po Kristu Gospodinu našemu.


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.