sensesest

ponedjeljak, 12.03.2007.

kultura i sramota

08. 04. 2007.
Već me dosta dugo vrimena kopka pitanje "naše" "kulture"... Kako san na jedan način zainteresirana strana u tom problemu, moran se zapitat kad će se u hrvatskoj počet napokon priznavat pod kulturu i ono šta nije "fino" i "elitno" napudrano, visoko-nosno, snobovsko, kvazibarokno, književno-standardno smeće. Kad će "kultura" kakvu nam podvaljuju počet uvažavat, kao u nekih susida kojima zavidimo uzalud, stvarnost i svakodnevnicu kao osnovu na kojoj nastaje.
Hrvati se srame. Srame se svoje ulice. Srame se svog siromaštva. Svoje narkomanije i uličnog nasilja, prostakluka, nepismenosti, zatucanosti i neprilagođenosti "gospodskim" krugovima kojih bi htjeli bit dio. To je naravno, zaključak do kojeg dolazim promatrajući službenu sliku naše kulturne scene. Ali izbjegavanjem originalnog okruženja, na taj način poništava se i ona narodna genijalnost, posebnost, čarolija pravog života kojeg svaki dan živimo. Izbjegavajući loše izbjegavamo i ono dobro, čega po mom mišljenju ima puno više. Jednostavnim riječima izbjegavamo iskrenost. Izbjegavamo istinu. Izbjegavamo korijene.
A sa druge strane nam se pod nos gura navodno narodno smeće. Narodnjaci koji na makedonske-grčke-argentinsko-talijanske ritmove i melodije pivaju o ničemu osim kako ih niko ne voli, predstavljaju se kao naši, a naprimjer punk, rock, rap itd da ne nabrajam, predstavljaju se kao kulturalno smrtonosan utjecaj stranih kultura, bez obzira što se uglavnom iza forme u ovom drugom slučaju krije i sadržaj. Da nema okvira muzičkog žanra u kojem su nastale, neke od tih pjesama bi u budućnosti mogle s ponosom krasiti zbirke hrvatskog pjesništva. A ove "rodila-me-majka-crno vino-pijem-ljubav-svoju-bijem", ko će bit ponosan na to za nekoliko godina. ma nema veze, amo dalje.

04.09. 2008

u čast D.K. (R.I.Priča) cry

Eto poznanice nesuđena. Ne znam toliko o ostalim problemima, al znam za ovaj. Kako ljudi jednostavno ne žele vidit ni čut istinu, ne vole činjenice, čak ni u ambalaži umjetničkog izražavanja. Na pohodu protiv činjenica najčešće stradavaju oni koje te činjenice pokušavaju prenijet. Znači TOLIKO im je važna laž, toliku masovnu bol im nanose te činjenice da su spremni zažmirit na tuđu fizičku i psihičku patnju, na gubitak života nositelja luči istine.

"e pa ja ću i dalje da pljujem u njihova lica sa istinom silnom i da čuvam svoje dupe pritom".

Ne, ne, krivo ste shvatili... hrvatska nije zemlja kriminala, hrvatska je zemlja mini-vala.
Ne, ne, krivo ste shvatili, nije Ante Gotovina, nego Ante Gotovac i njegova žena Simona također.
Nije zemlja ponosa kratka, nego ponosa ratkajevih! Ne, hrvati ne UBIJAJU, oni, hmmm... UMIVAJU!, ne KRADU nego, ummmm..... RADE!!!

ali nema radnika. nema ovisnika. nema siromaha. nema pokvarenih zuba, slomljenih kostiju, hemoroida, nema šta nema, nema krivih kičmi, nema znoja, nema svađe, nema krađe. nema nasilja, policija ne tuče. čak ni nema policije. samo pokoja tužna ljubavna priča. sve ostalo je ka u raju. svi nose sakoe i male crne haljine. i mirišu na aloe veru. sasvim prosječno natprosječni. mirni. vole latinoameričke plesove predvečer na terasi prosječnog hotela na jadranu. skromni... požrtvovni... istinoljubivi. i vječno slomljenog srca radi one crne žene koja je otišla tamo daleko, i ovog crnog vina koje je ostalo tu. a šteta bacit, jel.

hrvatska

12.03.2007. u 22:17 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.



< ožujak, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Svibanj 2013 (1)
Srpanj 2007 (2)
Svibanj 2007 (1)
Travanj 2007 (3)
Ožujak 2007 (1)
Veljača 2007 (2)
Siječanj 2007 (6)
Prosinac 2006 (9)
Studeni 2006 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

blog ka blog. iman nesto za napisat pa sta cu.

klik dis!

Blog.hr

oklen inspiracija? nu oklen!:

Vesna te Borut ;)
carla (a kome nego) bruni
Vija Koja Pava
rusulitza
Zizi the Fuss
Sol...puž...nešto?!

i biće toga još... keep reading!

Za Meteoropate :)

ZD

The WeatherPixie

Iznad oblaka je sunce, ozbiljno, priča mi je dida, a on je bija pilot... So...smokin

barba! koja je ura!? evo sinko sad će!




free web counter

free web counter