nedjelja, 29.06.2014.

O velikim slovima i ostalim sitnicama


FreeDigitalPhotos

Da se razumijemo odmah na početku, ja nisam nikakav stručnjak kada je u pitanju pravopis, ali ponekad mi od članaka koje čitam počnu oči krvariti. Budući da nemam volje ispravljati krive Drine, a i pitanje je bi li moj komentar uopće naišao na razumijevanje, sjetila sam se ovog svog zapostavljenog bloga jer se ipak imam potrebu izraziti. A možda ove moje riječi budu nekom slučajnom prolazniku nekad u budućnosti od koristi.
Listam ja tako danas jedan prilog koji dođe svako toliko uz nedjeljne novine. Tema koja mi je zapela za oko je za svaku pohvalu – novinari su se uhvatili onoga što novinari trebaju raditi, istraživačkog novinarstva. Naime, testirali su sladoled iz deset slastičarnica u gradu Zagrebu kako bi utvrdili kvalitetu sladoleda obzirom na prisutnost bakterija. Drago mi je kako je jedina slastičarnica koja je prošla test upravo ona u koju obično zalazim, ali to sad nije tema (Slastičarnica Zagreb, na početku Masarykove ulice, toplo preporučam).
I čitam ja tako taj članak, kad na kraju uvoda krene nabrajanje najčešćih bakterija, a njihova imena redom napisana velikim slovom. Dakle, ne latinska imena, nego hrvatska imena napisana velikim slovom – Zlatni stafilokok, Streptokok, Salmonela, itd.
Za usporedbu, da vam ilustriram koliko je to krivo, to bi bilo kao da ja sad krenem nabrajati kako u Africi žive Lavovi, Zebre, Gorile, Gazele, itd.
Dakle, vrste bakterija, kao i bilo koje druge vrste biljaka, životinja, gljiva, protista i virusa se na hrvatskom pišu malim slovom. Naravno, postoje određene iznimke, ali tome služi pravopis ili Google.

Za one koji žele znati više
Jedna stvar koja me već dugo fascinira jest činjenica kako se ljude koji imaju široku opću kulturu iz društvenih znanosti obično smatra vrhunskim intelektualcima. Zanimljivo je kako istovremeno takav čovjek gotovo uopće ne mora poznavati prirodne znanosti, ali svejedno će biti intelektualac. Naravno, ako je situacija obrnuta, onda se radi o prirodnjacima, geekovima ili štreberima. Generaliziram, znam...
Uglavnom, postoji jedna lekcija iz prirode koja se uči još u 5. razredu osnovne škole, a mnogi ju nikada nisu savladali. Radi se o latinskim imenima vrsta. Nema smisla sada ulaziti u dubinu, ali postoji par stvari kojih se svaka osoba koja se smatra pismenom mora držati:

Uzmimo za primjer već spomenuti zlatni stafilokok koji se na latinskom zove Staphylococcus aureus

- Potpuno ime vrste na latinskom se sastoji od dvije riječi – prva označava ime roda (Staphylococcus), a druga označava ime vrste (aureus)
- Ime roda se uvijek piše velikim slovom, dok se ime vrste uvijek piše malim slovom
- Ako se u nekom tekstu više puta ponavlja latinsko ime vrste, samo se prvi puta piše puno ime (Staphylococcus aureus) dok se svaki idući put ime roda skraćuje na prvo početno slovo + ime vrste (S. aureus)
- Latinska imena vrsta se uvijek pišu u kurzivu, kao i imena rodova ukoliko se samo ona navode (npr. Staphylococcus sp.)
- Ostale sistematske kategorije se na latinskom ne pišu u kurzivu

Ova pravila vrijede za sve vrste osim za viruse, oni su malo posebni, ali o njima nekom drugom prilikom.


Ako imate kakvih pitanja ili nedoumica, slobodno se izrazite u komentarima. U nadi da će barem nekome pomoći, pozdravljam vas do idućeg puta.

- 19:18 - Komentari (19) - Isprintaj - #