selnica

29.03.2009., nedjelja

Bliže se izbori


Predizborna kampanja službeno još nije počela a iz intervjua uvažene gospode se jasno vidi da delaju sve u šesnaest. Tak budu pribavili za asfalt nofce koji je trebao biti gotov već prije par let. No nema veze izbori su svake pete godine pa bude tak i s asfaltom. Letos se pripoveda o tome a onih 444 metri kaj se bude napravilo biti će ove godine. Naravno na Bukovčaku.
Za ostalo bude trebalo čekati sljedeće izbore.
Recesija je ta koja bude kriva za sve.

Inače za volonterski rad se ne isplačuje nikakva naknada . Tak , ako netko veli da volontira za 1200 HRK znači da je radio cijelih 12 sati u tom mjesecu. Mada koliko se meni čini za onu jednu sjednicu u mjesecu i potpisivanje dokumenata faksimilom ne treba više od 4 sata tak da je plača (volonterska) cca 300 HRK/h.

Kaj se intervjua tiče Mezgov proturječi Kovačiću. Kovačić veli da ne nabrajam dalje jer bi vjerojatno ispalo da je jedino njegova zasluga ta što mu pas ima kučicu.
Industrijska zona je napravljena zaslugom Šardija je za sada samo njemu treba i koristi.
Stara škola je obnovljena zaslugom Oaze 98 i donacije AED-a, mada vjerujem da bi projekat bio puno bolje izveden da nije bilo našeg načelnika koji je svakim svojim postupkom pokušavao blokirati rad udruge. Naravno, za to nije samo on zasluža već više pojedinaca iz poglavarstva.

Turistička ponuda - dobro si pročitajte kaj o tome veli načelnik. bilo bi lijepo ako netko ima bilo kakovu informaciju o tome da mi javi je i ja bih htio posjetiti te turističke točke. provozati se biciklističkim stazama.
lijepo se je družiti dvaputa godišnje na trim stazi u plešivici. Vjerujem , čak sam siguran da 99% stanovnika opčine nije prohodalo trim stazu a kamoli na njoj vježbalo.
Za to nije kriv ni načelnik, ni poglavarstvo, ni dugi, ni Ja već dragi moji isključivo Vi i Vaša Lijenost.
Zato nam i je tak kak nam je.
RAVNODUŠNOST ili po domačem rečeno . boli me briga sa sve


Izvod iz lista Međimurje

10.03.2009, 08:00

SELNICA: Zastali u razvoju
Predsjednik Vijeća mjesnog odbora Selnice Ivan Mezga u razgovoru o problemima i planovima razvoja mjesta ističe nezadovoljstvo stanjem u Općini. Najodgovorniji, po njemu, za to je općinski načelnik Anđelko Kovačić. Predsjednik MO-a pojasnio je i zašto misli da je to tako:
- Proteklih godina u Selnici smo puno toga propustili napraviti. Tek sada nam ide modernizacija prometnica iz programa EIB II, a to smo mogli napraviti puno prije. Tako ćemo sada ipak asfaltirati Ulicu Bukovčak (prema Gornjem Zebancu) u dužini od oko 900 metara te oko 300 metara Ulice Selniščak, kod obitelji Kraljić. Malo tko u našoj općini može biti zadovoljan učinjenim, ali mi baš ni nismo imali puno utjecaja na sve to jer je načelnik Općinu vodio samostalno, bez veće suradnje s predsjednicima MO-a, pa čak i poglavarima koji nisu imali svoja područja rada. Stagnacija cijele Općine vidljiva je. Nadam se da će nakon predstojećih izbora razvoj biti ubrzan, mada ne mislim da baš možemo nadoknaditi propušteno, pogotovo u ovo krizno vrijeme.
Među infrastrukturnim ulaganjima u ovoj i narednoj godini Mezga je pobrojio:
- U Selniščaku trebamo postaviti i javnu rasvjetu te produžiti plinsku mrežu. Produžetak vodovodne mreže ide u Ulici črna mlaka koja jedina u Selnici još nema uličnu vodovodnu mrežu.
Rekonstrukcija niskonaponske mreže i postavljanje javne rasvjete potrebni su i u Vinogradskoj cesti, a u pripremi je modernizacija ceste od Belog pila prema Zaveščaku. U ovoj godini uredila bi se do faze pred asfaltiranje. Znači da bi se proširila, pošljunčala te bi se izveli propusni kanali. To je lijevi krak od Belog pila. Za desni krak od Belog pila u planu za ovu godinu imamo asfaltiranje. Tamo su već izgrađeni nova niskonaponska mreža i vodovod. Radi se o jednom od većih vikend naselja koja će tako imati struju, vodu i asfalt.
Za kraj, predsjednik MO-a Selnica istaknuo je još tri značajne investicije:
- Konačno se nešto pokrenulo i u gospodarskoj zoni. Počela je gradnja prvog objekta. U ovoj godini očekuje nas dogradnja mrtvačnice i uređenje njenog okoliša te pripreme za gradnju poslovnog objekta na Bukovčaku. Njegovom izgradnjom na neki će se način povezati stari i novi dio Selnice. Tamo će se preseliti općinska uprava, dječji vrtić i ambulante, dok će na katu biti stanovi. Ove godine za taj ćemo objekat prikupiti potrebnu dokumentaciju, a gradnja bi krenula 2010. Djelomično uređenje tog prostora kreće već sada, s postavljanjem javne rasvjete u Stepinčevoj ulici koja spaja stari i novi dio Selnice. Također je za ovu godinu planirano asfaltiranje Ulice Bukovčak koja započinje u dijelu u kojem će se graditi spomenuti poslovni objekat. Već su krenuli radovi na uređenju nekih od spomenutih prometnica, bilo da se radi o šljunčanju ili pripremi za asfaltiranje.
R. Topličanec

ŠTO KAŽU MJEŠTANI?

Zdenko Kamenar,
građevinar:
- Znak za slijepu ulicu trebalo bi staviti na Markovom trgu na kojem stanujem. Tamo je crkva i dolazi dosta ljudi, a ne znaju da je ulica slijepa, pa mi se onda okreću u dvorištu. Stari i novi dio Selnice trebalo bi nekako povezati, a prvo što se mora učiniti je postavljanje javne rasvjete u Stepinčevoj ulici koja spaja ta dva dijela naselja. Noću tamo zbog mraka nije baš lijepo prolaziti, a radnici idu od autobusne postaje, učenici iz škole i nikome od njih nije baš ugodno ići po mrklom mraku. Na Bukovčaku, s desne strane iz pravca središta naselja, je još k tome i šuma koju bi trebalo očistiti. Sada je to leglo lisica, glodavaca i tko zna čega sve ne. Kod terena ispod crkve udruga OAZA 98 namjeravala je urediti nekakvo igralište. Iskopali su teren i tako ostavili. Sada tamo stoji voda i opasno je za djecu. Ni dvorana u staroj školi nije iskorištena kako bi trebalo. Sada se koristi i za privatne zabave i bez nadzora, a inventar je već skoro sav uništen i nestao.
Ivan Kelemenić,
radnik:
- U Ulici voćarski put, u kojoj živim, imamo probleme s odvodnjom oborinskih voda. Kanali za odvodnju se ne čiste, pa voda nanosi šljunak na prometnicu. Po zimi je onda teško čistiti cestu. S druge strane naše ulice su oranice. Tamo opet imamo probleme s vlasnicima zemljišta koji izoru zemlju sve do ceste i nemaju uređene prilaze svojim parcelama. Tako se na cestu nanose zemlja i blato i cesta se s te strane uništava jer je voda potkopava. Nedostaje nam još nekoliko rasvjetnih tijela, a trebalo bi pošljunčati i puteve koji nisu asfaltirani, kao što je to u predjelu Zagrebački breg u kojem je nužno i postavljanje javne rasvjete.
Zvonko Majhen,
vinogradar:
- Ulica trnje ide uz brijeg i poprilično je strma. Zimi se u njoj gotovo nikad ne čisti snijeg. Čistiti moramo sami. Kad je snijeg i poledica, automobile ostavljamo dolje na cesti. Za obilnijih kiša kod obitelji Jarni, koja je negdje na sredini ulice, skuplja se voda, zbog čega se onda začepi kanal. Susjed Dragutin Jarni to uvijek sam čisti, stoga zavređuje javnu pohvalu. Problem je u tome što na drugoj, lijevoj strani ulice uopće nema kanala za odvodnju. Asfalt imamo, ali ja sam do svoje kuće sam financirao asfaltiranje. Svi smo zajedno platili uređenje prometnice do obitelji Jarni, a onda sam još sam platio da ga povuku i do moje kuće koja je skoro na vrhu brijega. Sada još i sami moramo održavati prometnicu.
Ana Kraljić,
učenica:
- U Sel-niščaku, u kojem živim, još uvijek nema javne rasvjete. U Selnici nam nedostaju igrališta s igralima za najmlađe. Možda bi bilo dobro da mi mladi imamo neki svoj prostor u kojem bismo se mogli sastajati. Sada izlazimo uglavnom u kafiće, i to niti ne u Selnici, nego u Sv. Martinu na Muri, u Čakovcu, a odemo i u disko u Lopatincu.
(rt)



Izvod intervjua iz lista Međimurje

A.KOVAČIĆ: Volontiram već osam godina...
...a mjesečna naknada mi je 1.200 kuna

Na čelu selničke Općine već osmu godinu za redom je haeselesovac Anđelko Kovačić. U roku od dva mandata kako obnaša dužnost načelnika, smatra da je u svojoj sredini, zajedno sa suradnicima, napravio mnogo. Pitamo ga što bi istaknuo od svega učinjenog.
- Na prvo mjesto stavio bih otvaranje zdravstvenih ambulanti te dovođenje u Selnicu dvaju timova liječnika opće prakse i jednog stomatološkog. Na samom početku prvog mandata, otvorena je školska sportska dvorana. Do mog dolaska, u selničkoj Općini uopće nije bilo predškolskih ustanova. Općina je jedino sufinancirala smještaj petnaestak djece u vrtićima i jaslicama u okolnim općinama. Danas imamo tri vrtića, dva u Selnici i jedan u Zebanec Selu, s ukupno 110 djece. Njima Općina sufinancira smještaj s 50 posto ekonomske cijene. U tom smo razdoblju asfaltirali 7 kilometara prometnica u Merhatovcu, Donjem Zebancu, Selnici, Zaveščaku i Donjem Koncovčaku. Izradili smo prostorni plan uređenja Općine te detaljne planove uređenja stambene zobe Bukovčak u Selnici i uređenja središta naselja Zebanec Selo, kao i industrijske zone u kojoj je sada već i započela gradnja. Izgrađena je pješačka staza u Zebanec Selu, uređen društveni dom u Donjem Koncovčaku i stara škola u Selnici, okoliš općinske zgrade, zajedno s OAZOM 98, započeto je uređenje sportskog parka u Selnici i da ne nabrajam dalje.
TURISTIČKA
ORIJENTACIJA
U kojem bi se smjeru, prema Vašem mišljenju, trebala dalje razvijati Općina Selnica?
- Naša industrijska zona nije velika. Imamo samo 9 parcela. Nismo išli u projektiranje veće stoga što se više okrećemo turizmu. Želimo biti sredina u kojoj se ugodno i lijepo živi te time i raznim sportskim, rekreacijskim i ugostiteljskim sadržajima želimo privući turiste. Općina ima oko 200 nezaposlenih i njima namjeravamo osigurati radna mjesta u tvtrtkama malog i srednjeg poduzetništva u gospodarskoj zoni te u turizmu. Idemo u projekt koji se veže uz tu našu turističku orijentaciju. Sve smo to ugradili i u prostorni plan uređenja. Odredili smo zone za vikend naselja te utvrdili širinu parcela, kako bismo privatnim osobama omogućili izgradnju vikend objekata prilagođenih za smještaj s kompletnom turističkom ponudom. Namjera nam je osnovati i turističku zajednicu. Za nju već imamo sve uvjete osim jednog ili više ugostiteljskih objekata restoranskog tipa ili tipa seoskog turizma.
Što zasad od tih turističkih sadržaja možete ponuditi?
- Imamo turističke točke, imamo vinsku cestu, a ono što je potrebno za turizam je i uključenost zdravstvene službe, što također imamo. Otvorili smo tream stazu u Plešivici, uredili pet pješačkih staza te biciklističke staze. Pješačkim stazama povezali smo sva naselja, a polazna i završna točka uvijek im je kod stare škole u Selnici. Radi se, uglavnom, o putevima koji su se nekada koristili, a mi smo ih sada ponovo osposobili. Neke od pješačkih staza povezane su s tream stazom. Biciklističke staze definirane su projektom Mura u kojem još sudjeluju Grad Mursko Središće i Općina Sveti Martin na Muri te sa slovenske strane Lendava i Raskrižje. Biciklističke staze idu po županijskim cestama.
PRIORITETI CESTE I KANALIZACIJA
Čemu dajete prednost u razvoju komunalne infrastrukture?
- Naš prioritet su prometnice. Imamo za modernizaciju još oko 36 kilometara cesta. Poteškoće nam stvara činjenica da one povezuju mjesta, pa se od sufinanciranja mještana može dobiti vrlo malo sredstava. Ove godine namjeravamo urediti 3.000 metara prometnica. Tu smo došli do faze pred raspisivanje javne nabave, pa bi radovi, računam, mogli krenuti u travnju ili svibnju. S cestogradnjom bismo nastavili i u naredne tri godine. Tako nas čeka uređenje 3.000 metara prometnice u Bukovcu, za koju sada počinje projektiranje. U Gornjem Zebancu je to 2.000 metara asfalta za nastavak prometnice Bukovčak - Gornji Zebanec. U Zebanec Selu treba asfaltirati Pajbotovu ulicu u dužini od 500 metara. U proračun za ovu godinu stavljeno je i uređenje kraćih cesta kao što su ona kod obitelji Jalšovec u Gornjem Zebancu te obitelji Čurin u Zaveščaku. Osim cesta, prioritet nam je i odvodnja. U prvoj fazi kanalizacijom će biti obuhvaćena naselja Selnica, Zebanec Selo, Donji Zebanec i Donji Koncovčak. Glavni projekti voda do naselja su već gotovi, a slijedi ishođenje građevinske dozvole. Nakon toga, kada započnu ovi radovi, krećemo s projektiranjem mreže unutar naselja.
Što ste stavili u općinske planove za naredno razdoblje?
- Trebamo dograditi OŠ Selnica kako bi se dobili uvjeti za jednosmjensku nastavu. Lokacijska dozvola za to je već dobivena i nadam se da će radovi započeti već iduće godine. Na Kutnjakovom bregu zacrtali smo gradnju nove općinske zgrade u kojoj bismo smjestili i vrtić, ambulante, ljekarnu. Na katu bi bili i POS-ovi stanovi. Sada se kreće u izradu idejnog projekta, a početak gradnje planiran je u idućoj godini. U Stepinčevoj ulici u Selnici treba rekonstruirati niskonaponsku mrežu i postaviti javnu rasvjetu. U Donjem Koncovčaku i Merhatovcu urediti ćemo društvene domove, a imamo u planu i još niz manjih investicija.
Kako gledate na rad oporbe u Općinskom vijeću?
- Naša oporba često je vrlo kritična. Bez obzira kako to netko ocjenjuje, smatram da oporba mora biti takva jer nama u vlasti ukazuje na propuste i greške. Vijeće je, po meni, u ovom mandatu dobro odradilo svoj posao, uključujući i oporbu.
BOLJA SURADNJA S BIVŠIMA
Kakvu suradnju imate sa županijskim čelništvom i državnim institucijama?
- Sa županijskim institucijama suradnja u zadnjem mandatu nije bila baš zadovoljavajuća. Vjerojatno je to zbog naših različitih političkih orijentacija. Tek u zadnje dvije godine ovog mandata tu je postignut određen napredak. Ovdje prvenstveno mislim na pomoć u prezentiranju naših projekata na državnoj razini. Da smo bili složniji, tu se dalo napraviti i više. Konkretno, sa županom Posavcem i dožupanom Kraižaićem dobro surađujemo. Problem je u suradnji sa županijskim službama. U prijašnjem mandatu, kada je župan bio Branko Levačić, moglo se probleme rješavati direktno po službama. Sada prvo treba na razgovor sa županom ili dožupanom, pa tek onda u nadležnu službu. Dok je Dragutin Lesar bio dožupan, s njim smo vrlo dobro surađivali oko zdravstva. Isto kao i s Marjanom Vukšićem oko komunalne infrastrukture. Mislim da je bilo dobro što smo imali dva dožupana i da b tako trebalo biti i ubuduće. U ovom mandatu najviše smo surađivali sa Županijskom upravom za ceste, i to podjednako dobro sa sadašnjim ravnateljem Zoranom Šarićem, kao i s njegovim prethodnikom Brankom Vrbancem.
Hoćete li se ponovo kandidirati za načelnika ili imate druge političke ambicije?
- Za načelnika se namjeravam ponovo kandidirati i nemam nikakve druge političke ambicije. Mislim da sam, zajedno sa svojim suradnicima, u ovih osam godina, koliko sam na vlasti, puno toga napravio. Želim to nastaviti raditi i dalje i lijepo mi je to raditi. Ukoliko dobijem izbore za načelnika, ne bih više tu funkciju obavljao volonterski. S obzirom na projekte koji nam predstoje, praktično je nemoguće da se ta funkcija obavlja volonterski. Na moju daljnju kandidaturu na neki me način obvezuju i moji birači koji su nas izabrali sada već u dva mandata, tako da se nadam ponovnom izboru.
Kolika Vam je naknada za načelničku funkciju?
- Svih osam godina, kako sam obavljao taj posao, iznosila je 1.200 kuna mjesečno.
Razgovarala
Ružica Topličanec


MOGLO SE I VIŠE
Je li Vas angažiranost u tvrtki Autobusni prijevoz tours sprečavala u obavljanju poslova u Općini?
- Lagao bih kad bih rekao da nije. Valjda zbog svega toga dio poslova u Općini i nije bio ostvaren.
Kakva je situacija u toj tvrtki po Vašem odlasku?
- Kad sam otišao, stanje je u financijskom dijelu bilo dosta problematično. Sada više ne znam jer ne kontaktiran ni s kim iz tvrtke.


O UKRADENOM AUTU I KNJIZI O APT-u
Što je bilo s krađom službenog automobila tvrtke ispred općinske zgrade u Selnici?
- Taj auto koristio sam po ugovoru o korištenju. Otišao sam na bolovanje, a 20. studenoga bio sam u tvrtki na dogovoru da se vozilo razduži s 25. studenim. No, oni su došli 21. studenoga i odvezli auto. Kad nisam našao vozilo, prijavio sam policiji da je ukradeno jer nisam znao da su ga odvezli ljudi iz tvrtke.
Što sada radite?
- Trenutno sam nezaposlen i tražim novi posao.
Čime se bavite u slobodno vrijeme?
- Uglavnom odmaram i družim se s mještanima u raznim udrugama. Isto tako, pišem knjigu o zbivanjima vezanim uz moju bivšu tvrtku Autobusni prijevoz tours. Malo učim i sviranje gitare zajedno sa sinom Nikolom i kćerkom Helenom.
Oni bi htjeli u glazbenu školu, a pomalo učim sam.


- 19:06 - Komentari (46) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Veljača 2014 (1)
Ožujak 2012 (1)
Veljača 2012 (1)
Siječanj 2012 (1)
Studeni 2011 (1)
Rujan 2011 (1)
Travanj 2011 (1)
Studeni 2010 (1)
Kolovoz 2010 (1)
Veljača 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Studeni 2009 (3)
Rujan 2009 (2)
Kolovoz 2009 (1)
Srpanj 2009 (2)
Lipanj 2009 (2)
Svibanj 2009 (4)
Travanj 2009 (3)
Ožujak 2009 (1)
Siječanj 2009 (2)
Studeni 2008 (2)
Listopad 2008 (1)
Rujan 2008 (4)
Kolovoz 2008 (4)
Srpanj 2008 (1)
Travanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (3)
Veljača 2008 (2)
Siječanj 2008 (3)
Prosinac 2007 (5)
Studeni 2007 (4)
Listopad 2007 (5)
Rujan 2007 (3)
Kolovoz 2007 (3)
Srpanj 2007 (3)
Lipanj 2007 (3)
Svibanj 2007 (6)
Travanj 2007 (5)
Ožujak 2007 (10)
Veljača 2007 (8)
Siječanj 2007 (8)
Prosinac 2006 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi