Digital scrapbooking links:
Uvodni članci:
Što je scrapbooking?
Za što se koristi scrapbook?
Kako izraditi scrapbook?

Zahvale:
Free digital photos
Atomic Cupcake
PD photo

Downloadi besplatnih kitova:
FreeDigitalScrapbooking.com
Shabby Princess
Digital Scrapbook Faves

Leave a comment in last post if you want to exchange links!

Fotići koje rado čitam
Amy
FoTKO
Slatka tajna

Najnoviji scrapbookovi:





Scrapbooking by Branchee
Scrapbooking by Branchee
Scrapbooking by Branchee
Scrapbooking by Branchee

...::Scrapbooking::...

srijeda, 25.07.2007.

Novi scrapbook

Dragi moji, prvo isprika zbog pauze u objavljivanju... Nažalost, život nas ponekad toliko okupira drugim stvarima, da ostane jako malo ili nimalo vremena za opuštanje i hobby. Danas objavljujem još jedan vjenčani scrapbook, rađen za jednu forumašicu. kiss
Tema su bile pastelne boje, rozo, lila, te cvjetovi...

Budući da u petak putujem na more, biti će mala pauza što se tiče ovog digitalnog artworka, no vidimo se nakon Gospe thumbup

Također, tada ću napokon imati prliku napraviti scrapbookove fotografija mojih omiljenih fotografa ovdje (Fotka, Slatke tajne i Amy) - ljudi toliko ideja imam u glavi, ali jednostavno zbog posla i drugih neočekivanih situacija nisam ništa stigla....no
Želim vam svima ugodno ljeto smokin

P.S. Za sve one koji žele da im napravim unikatni scrapbook, više informacija možete dobiti na e-mail: scrapbooking_branchee(nospam)@yahoo.com
- s time da uklonite (nospam) dio iz e-mail adrese i u subject upišite upit za scrapbook.

Vidimo se iza 15.8.! mah


- 12:22 - Komentari (3) - Isprintaj - #

srijeda, 11.07.2007.

Scrapbook po narudžbi

Od Mary_1 sa Foruma dobila sam molbu da joj sličke sa vjenčanja ukomponiram u scrapbook.
Tema je trebala biti zeleno - bijelo, sa srebrno izgrebanim metalima. Ja sam na svoju ruku dodala još i mrvicu svjetlo roze, da malo omekšam zelenu i dam notu nježnosti dizajnu, a i sviđa mi se kontrast.

Nadajmo se da će Mary_1 biti zadovoljna. smijeh

Korišteni su elementi Atomic Cupcake (papiri, cvjetići i leptirići), svi ostali elementi (staklena srca, okviri, metali, spajalica) su moji tj. mojom ručicom rađeni.

Komentari su dobro došli thumbup

- 10:05 - Komentari (4) - Isprintaj - #

utorak, 10.07.2007.

Kako se izrađuje digitalni scrapbook? (tutorial)

Ovo je tutorial kako napraviti digitalni scrapbook.
Molim pričekajte da se sve slike učitaju jer su većih dimenzija (cca 100kb po slici) kako bi odmah mogli vidjeti fotku što treba napraviti.

Za prvi digitalni scrapbook potrebno nam je sljedeće:
- Par digitalnih fotografija na računalu
- Srednje znanje korištenja računala (ovo nije za početnike ili one koji ne znaju kako otvoriti file na računalu!)
- Elementi od kojih ćemo napraviti scrapbook (skinuti ćemo ih sa interneta)
- Bilo koji od sljedećih programa: Photoshop, PaintShop Pro, Gimp ili neki drugi editor koji podržava layere - NE, ne možete raditi u običnom Paintu koji dolazi sa Windowsima jer taj program ne podržava layere što je nama jako bitno.

S obzirom da su Photoshop i PaintShop Pro programi koji se plaćaju, ukoliko ih nemate, preporučila bih vam besplatan alat za računalnu grafiku, a to je Gimp. Program koji je ful najbliži Photoshopu, a opet besplatan. Ja osobno koristim Adobe Photoshop 7 i u objašnjavanju ću se koristiti imenima alata koji ima Photoshop, no ne brinite, sve je to vrlo slično i blisko, a nimalo komplicirano. thumbup Ako baš želite Photoshop, proguglajte za free trial od mjesec dana.
Upute za Gimp i PaintShop Pro ne dajem jer ih sama ne koristim.

Krećemo u avanturu... smijeh

1. Sa interneta downloadajte ovaj Festival paket od Shabby Princess, s njime ćemo raditi.
Elementi se nalaze u dva paketa, u jednom su papiri, a u drugom različiti sitni elementi. Za ovaj projekt treba downloadati oba paketa. Upozorenje: svaki paket ima cca. 20Mb, pa se ne preporuča onima koji nisu na ADSL-u. Download traje cca 3 min.
Sad kad smo skinuli oba paketa, idemo ih odzipati i vidjeti što ima unutra. Različiti papiri, trakice, slova... nema što nema.
Zapamtite gdje ste to spremili, kako bi poslije mogli naći.

2. Otvorite Photoshop (ili koji već program imate).

3. Napravite novi radni list na sljedeći način: Kliknite na File > New i tada iskoči prozor u koje upisujete sljedeće:
pod Width: 2550 pixels,
pod Height: 3300 pixels,
Resolution: 300 pixels/inch,
i čim ste to postavili automatski će se gore u preset sizes pojaviti oznaka "Letter" - što i objašnjava zašto koristimo ove dimenzije jer su to dimenzije pisma.
Možete koristiti i druge dimenzije, primjerice A4, ovisno koji format želite izraditi.
Provjeriti da je Mode: RGB color,
Contens oznaka na White.

Ako je sve podešeno, kliknite OK.

Pažnja! Sve veličine o kojima ćemo pričati i spominjati su u pixelima (kratica px), tako da obavezno provjerite da su vam pod width/height pixeli, a ne centimetri ili inchi.




4. Sada imamo čist prazan dokument, koji je smanjen na cca 16-20% prirodne veličine radi lakše preglednosti.
Iz foldera u kojem smo otpakirali Festival pakiranja sa Shabby Princess izabrat ćemo sljedeći dokument da se otvori u programu: SPcom_Festival_Paper_Sack
Klikni na File > Open i nađite gdje ste to otpakirali (My documents ili drugi folder).(Slika gore)



5. Na našem praznom dokumentu koristeći Rectangular Marquee Tool označimo cijelu površinu, samo vučemo od kuta do kuta dok cijeli dokument nije označen titrajućim crticama (slika gore).
Koristeći strelicu miša istog alata samo prenesemo taj označeni dio (titrajuće crtice) na Ukrasni papir koji smo otvorili (slika dolje).



6. Označeni dio ćemo izrezati sa Move alatom i odvući na naš dokument. Odrezani dio treba koristeći isti alat dobro smjestiti tako da se ne vidi ništa bijelo (slika gore). Tadaaaam! Imamo pozadinu! Papir iz kojeg smo rezali taj isječak možete zatvoriti, više nam ne treba (slika dolje).


7. Na isti način kao u koraku 4. otvorite sljedeće elemente iz Festival kolekcije: SPcom_Festival_ScallopedFlower, SPcom_Festival_PhotoCorner_Left, SPcom_Festival_RicRac_Sky i SPcom_Festival_JournalingBox.
Također otvorite i fotografiju koju bi htjeli staviti na scrapbook.


8. Označite fotografiju od ruba do ruba sa Rectangular Marquee Alatom i pomoću Move alata prebacite na dokument koji izrađujemo (kao korak 5. i 6.)


9. Pomoću Move toola prebacite jedan po jedan i smjestite po želji sve Festival elemente koje smo otvorili.
Znači prenijeti jedan element i staviti ga gdje želimo, tek tada prenijeti drugi element pa njega smjestiti itd.
Elementi se mogu prebaciti koliko puta želite i na taj način se umnožavaju, ako recimo želite 2 cvijeta, više traka i slično.
Također možete elemente prije postavljanja okretati koristeći Image > Rotate Canvas - tako sam ja okrenula plave trake okomito! Samo pazite da je dokument koji želite okrenuti i onaj na koji ste kliknuli prije toga (tako da program može prepoznati koji dokument da okrene od otvorenih).
Evo kako sam ja rasporedila elemente oko sličice galeba - slika slijevo


Za početak više nego dovoljno! Pokušajte sa otvorenim elementima napraviti isti raspored kao i ja, a kasnije kad se uvježbate po potrebi otvorite još elemenata iz paketa koje smo skinuli pa se igrajte gdje ćete što smjestiti.

10. Još jedan detalj, tamo gdje smo stavili plavu "naljepnicu" za tekst, možemo i napisati nešto. Koristimo Type tool, font na cca 120 px, jačine strong, ja sam uzela font Monotype Corsiva i prikladne stihove za sličicu.
Da bi još točno smjestili tekst, koristimo Move tool.(slika dolje)


Još jedna bitna stvar: ako neke elemente želite smjestiti ispod ili iznad drugih, a ne redoslijedom koje ste ih otvarali (npr. slika vam bude iznad onog ukrasa, a htjeli bi da bude ispod) tada redoslijed tih slojeva tj. layera određujete u Layers boxu koji se nalazi na desnoj strani Photoshopa.


Pomičući mišem te layere gore-dolje određujete im redoslijed, znači oni najdonji na listi biti će na dnu tj. u pozadini scrapbooka (poput papira-pozadine koje smo stavili) a što su višlje na poziciji, to su više "naprijed" na scrapbooku. Znači u boxu Layers layer sa ukrasom mora biti na poziciji iznad layera sa slikom. Ako ne znate koji je koji layer, sa strane svakog imate malo oko koje kad kliknete taj layer se na glavnoj slici tj. scrapbooku više ne vidi, a kada kliknete opet na isto mjesto (da se pojavi oko), opet se vidi, pa tako možete provjeriti koji pomičete (ne zaboravite opet upaliti oko da ga vidite).


11. Ako smo zadovoljni sa scrapbook-om, sljedeći korak je "izravnavanje slike" ili Flatten image. To radimo zato jer se ovi svi naši elementi nalaze u slojevima (layerima), a da bi mogli spremiti sliku svi slojevi se moraju stopiti u background. To ćemo učiniti ovako: Kliknemo na Layer > Flatten Image. (slika gore)
To je to! Vaš prvi scrapbook je gotov. Još samo spremanje slikice: Kliknuti na File > Save As i onda odabrati ime (na primjeru je ime scrapbook), odabrati da je format JPG (JPEG) i kliknuti Save (slika dolje). Vaš prvi scrapbook je spremljen.



Ovako izgleda scrapbook na kojem smo radili (naravno napravila sam manju kopiju sa width 500px da mogu ovdje prikazati).


Druga sličica je sa još detalja koje sam dodala da vam pokažem da se može zaista svašta napraviti od istih elemenata, ja sam ih u ovom slučaju samo još nadodavala i nadodavala. smijeh


Pošto smo naš scrapbook radili jaaako veliki, prije postanja na bilo koje stranice na internetu ga je potrebno smanjiti na cca 500 px širine (width). To se bez problema napravi u izborniku Image > Image size.
Pažnja! Kad spremate tako smanjeni scrapbook ne zaboravite mu promijeniti ime ili nadodati imenu "manji", "smanjen" ili slično, jer će ako se sprema pod istim imenom prekopirati preko originala. Pitate se zašto smo ga onda uopće radili tako velikog?? Odgovor je: Zbog kvalitete slike kod printanja ili izrade! Dimenzije koje smo mi stavili su idealni za printanje na veće formate bez da slika izgubi na kvaliteti. thumbup
Naravno da vi možete scrapbook raditi u bilo kojim dimenzijama koje vam pašu, od malih do ovih najvećih.

I, pokažite svoje uratke! Slobodno mi ostavite u komentaru link na svoj blog ili sliku rađenu scrapbookom, a ja ću ih predstaviti u galeriji sa vašim imenom i linkom.

Nadam se da vam je tutorial bio ok, ako ima kakvih pitanja, pitajte!

Copyright za tutorial i tutorial slike: Branka - ne uzimati bez dopuštenja!
Scrapbooking kit thanks to Shabby Princess
Image thanks to PD Photo

- 10:18 - Komentari (2) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 09.07.2007.

Zašto digitalni scrapbook?

Osim retuširanja za koji ste vjerujem svi čuli, digitalna fotografija se može uljepšati na tisuće načina pomoću scrapbookinga. Scrapbook može biti veselih boja, razigran, a opet može biti klasičnih linija i ozbiljan koliko treba.
Za što sve možemo koristiti digitalni scrapbook?
- Umjesto izrađivanja obične fotografije, izradi se cijela scrapbook stranica koja svojim detaljima prenosi priču
- Umjesto foto zahvalnice na vjenčanju možete dati mali originalni scrapbook
- Umjesto klasične pozivnice za vjenčanje, ispričajte svoju priču detaljima i slikama
- Kao originalan poklon prijateljima i obitelji kada želite dati neku sitnicu od srca (npr. zajednička fotka ukomponirana u veseli scrapbook)
- Kao čestitka za rođendan, diplomu, vjenčanje... scrapbook se može složiti na svaku temu
- Kao idealan kolaž slika unuka kako rastu za bake i djedove
- Kao dizajnerski predložak za predstavljanje fotografija tvrtkinih proizvoda
- Kao idealan uvod u fotoalbum (čak i za vjenčani fotoalbum)
- Kao desktop ili screen saver za računalo
- Kao predložak za foto web stranicu
... i još za sve što vam padne na pamet.
Uskoro očekujte tutorial o tome kako napraviti vlastiti digitalni scrapbook!
(slikica sa Fx Foto Gallery)

- 10:15 - Komentari (6) - Isprintaj - #

nedjelja, 08.07.2007.

Što je scrapbook ili scrapbooking?

Kako mi je hobi dizajn, bilo je samo pitanje vremena kada ću se početi baviti digitalnim scrapbookingom. Digitalni scrapbooking je hobi koji je kod nas još u povojima, a u Americi je vrlo popularan kao prirodni slijed scrapbookinga "vulgaris" koji se radio od komada tkanine, papira, salveta i slično.

Scrapbooking by Branchee Scrapbooking by Branchee Scrapbooking by Branchee Scrapbooking by Branchee


(neki od mojih radova - klikom na sličicu otvara se veća, detaljnija slika u novom prozoru)

Što je točno scrapbook?
Jadranka Cicvarić Šiftar je u svom članku na t-portalu to najbolje objasnila: Scrapbook bismo najlakše opisali kao izradu kreativnog foto albuma, prema engleskoj riječi scrap, što znači ostatak papira, ali može značiti i različite izreske i izvatke. Kombiniranjem obiteljskih fotografija s ukrasnim papirom, salvetama, razglednicama, crtežima, uspomenama sakupljenima u prirodi, ukrasnim predmetima, opisom situacije na fotografiji, mudrim ili veselim citatima i sl. stvaraju se unikatne stranice koje govore puno više nego kad se fotografije tek poslažu u album.

Kratka povijest scrapbookinga
Iako se ne znaju počeci scrapbook tradicije, pretpostavlja se da je to bilo u sedamnaestom stoljeću, dok se naziv scrapbook prvi puta pojavio krajem 18. stoljeća. Zapravo je sasvim precizno naziv scrapbook izvedenica od tadašnjeg izraza za sjajni papir kojim su se ispunjavali albumi toga doba.
Iako su fotografije glavni element gotovo svih novijih albuma, ima i danas onih koji izrađuju kreativne albume uspomena bez fotografija. Slične albume izrađivali su i Thomas Jefferson i Mark Twain. Njih su dvojica najslavnija povijesna imena među scrapbook hobistima, koji su nedjeljom sakupljali i lijepili prvenstveno izreske iz novina.
Takvi albumi zvali su se u početku 'Knjige općih mjesta', čiji se reprezentativni primjerci i danas čuvaju u knjižnicama Njemačke, Engleske i SAD-a, gdje je taj hobi bio najrašireniji. Njihove stranice sadrže izreske iz novina, crteže, poeziju, citate, poslovice, zapise iz osobnih dnevnika…
Već u 19. stoljeću albumi su imali bogato i lijepo opremljene korice, često kožne ili presvučene tkaninom. Albumi namijenjeni djevojkama bili su ružičasti ili u nježnim bojama, a popularni su bili oni koji su imali neke stranice ispunjene (npr. uzorcima i uputama za kačkanje), a neke stranice su bile prazne i zadatak vlasnika albuma je bio personaliziranje albuma, tj. ispunjavanje stranica svojim mislima, dragim predmetima, primljeni čestitkama, a nakon izuma fotoaparata i osobnim fotografijama. Upravo zato danas se misli kako je scrapbook isključivo dnevnik osobne ili obiteljske povijesti.

Mark Twain je patentirao izum – album sa samoljepljivim stranicama koje su bile prekrivene finom folijom poput one u foto albumima. Stranice su bile namazane emulzijom koju je bilo dovoljno namočiti da bi površina postala ljepljiva, pa su se na mokri dio nanosili osnovni i ukrasni elementi stranice.
Bili su to tek skromni počeci danas multimilijunske industrije koja obuhvaća prodaju albuma, papira, stranica, naljepnica, a danas postoje i posebni softveri kojima se mogu kreirati i isprintati digitalne scrapbook stranice, puno preciznije, ljepše i maštovitije od onih koje se ručno rade. Čak i obiteljske web stranice smatraju se suvremenim scrapbookovima.
Digitalno kreiranje stranica neki scrapbookeri ne podržavaju, jer misle kako je pravi scrapbooking isključivo vezan uz škare, ljepilo i maštu.
Ja se naravno ne slažem s njima smijeh, tko jednom isproba čari digitalnog scrapbookinga, ostane zakačen za to zauvijek. thumbup

- 14:45 - Komentari (4) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

  srpanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Lipanj 2009 (2)
Svibanj 2009 (1)
Veljača 2009 (1)
Siječanj 2009 (3)
Travanj 2008 (1)
Rujan 2007 (1)
Kolovoz 2007 (1)
Srpanj 2007 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

O čemu se radi?
Scrapbooking je hobi koji se tek zadnjih nekoliko godina pojavljuje u nas. Najlakše bismo ga opisali kao izradu kreativnog foto albuma, prema engleskoj riječi scrap, što znači ostatak papira, ali može značiti i različite izreske i izvatke. Digitalni scrapbooking je izrada takvog albuma u nekom od grafičkih računalnih programa, sa elementima koji se izrađuju unutar samih programa.

website metrics posjetitelja od 8.7.2007. na ovoj stranici

O meni:
* Ja sam Branka, Brančika, Branči, Branchee i često, Svetica
* Ja sam bik, podznak strijelac
* Ja sam veliko zlopamtilo
* Ja sam veliki ljenivac
* Ja sam cat person
Sve o digital scrapbooking:
*Što je scrapbooking?
*Scrapbook na Wiki
*Kako izraditi scrapbook - tutorial na hrvatskom
*Besplatan scrapbook kit - Spring life
*Besplatan scrapbook quick page - Spring life