nedjelja, 05.10.2008.

Rock

Rock, skraćeno od rock and roll (često zapisano kao rock'n'roll ili r'n'r), vrsta je popularne glazbe, najčešće s vokalima, električnim i bas gitarama, te naglašenim, jakim ritmom; u nekim podžanrovima rocka pojavljuju se i drugi instrumenti, primjerice saksofon.
Kao kulturni fenomen, rock-glazba je na svijet utjecala kao nijedna druga – smatra se zaslužnom za okončavanje ratova i širenje mira i tolerancije, kao i kvarenje nevinih i širenje moralne truleži. Popularna je širom svijeta i razvila se u veliko množinu vrlo različitih stilova.
Žanr rock-glazbe je širok i nije strogo definiran - naziv rock često se koristi kao skupni naziv za veći broj različitih podžanrova od metala do soula. Izraz rock'n'roll se češće koristi za specifičnu vrstu rocka iz 1950-ih i '60-ih, a kraći rock za krovnu kategoriju.

Meni najbolja vrsta:

Psihodelični rock (skr. psihodelija) je vrsta rock glazbe, koja je nastala 1965. u SAD-u, proširila se svijetom, a najaktivnije razdoblje je trajalo do 1969. godine. Glazba povezana najčešće s depresijom (The Doors). Izražena je klavijatura, vokal, bubnjevi, električna i akustična. Često se slušaju kada se čovjek želi opustiti i ne djeluju negativno na mozak i organizam. U razdoblju prije rocka, bilo je uobičajeno da jazz glazbenici uživaju marihuanu, ali psihodeličnu glazbu su stvarali glazbenici pod utjecajem droga koje proširuju granice svijesti, a najprisutniji je LSD i često se upravo takvom glazbom postizao još veći osjećaj dezorijentacije. Najzaslužnije grupe za nastanak psihodelične glazbe su Jefferson Airplane, Pink Floyd i Grateful Dead, koje su imale najpoznatije koncertne nastupe uz obilato korištenje svjetlosnih efekata i pojačavanje vizualnih i akustičnih dojmova. Prvim albumom psihodelične glazbe možemo smatrati Jefferson Airplane Takes Off koji je izdan 1. ožujka 1966. godine. Nešto kasnije izašao je i album Revolver grupe The Beatles koji je znatno utjecao na hippie-kulturu, uz koju je psihodelični rock bio veoma vezan.

Grunge je žanr američke rock glazbe. Pojavio se sredinom 80-ih, no primjećen je tek početkom 90-ih. Najveći je utjecaj imao između 1988. i 1993. Grunge je okarakteriziran kao spoj hardcore punka, heavy metala, te indie rocka.
Grupa Nirvana na MTV Video Music Awards 1992.
Grupa Nirvana na MTV Video Music Awards 1992.
Najbolji primjer grunge glazbe je singl "Smells Like Teen Spirit" izdane od strane glazbenog sastava poznatog pod imenom Nirvana iz Seattlea.
Najvažnija obilježja grungea su gitare podešene na jaku distorziju, te tekstovi pjesama koji su na granici između idealizma i pesimizma. Popularnost Nirvane dovela je i do toga da su ljude počeli zanimati i ostali seattleski slični glazbeni sastavi npr. Pearl Jam, Soundgarden i Mudhoney i Alice In Chains.
Grunge glazba sadrži melodičku osjećajnost Beatlesa kao i brutalnost hard rock glazbenih sastava kao na primjer Black Sabbath. Grunge glazbenici bili su antimaterijalističkog pogleda na svijet.


09:41 | Komentari (20) | Print | ^ |

<< Arhiva >>