18

ponedjeljak

prosinac

2017

Obnova radnog stola - uradi sam

Bok svima!

Još tjedan dana do Božića..grad je pun lampica, kupuju se pokloni, smišljaju se posebni jelovnici za nadolazeće blagdane, neki su već ispekli i prve ture kolača..a ja? ja se bavim renoviranjem i farbanjem svega u kući rofl Nikad domaćice od mene, radije šarafciger nego kuhača sretan
Ako ste ikada radili ovakve radove po zimi znate da to nije pametna ideja, ako ugasiš grijanje hladno je, ako otvoriš prozor još je i gore..srećom ovaj vikend vrijeme me poslužilo, prozori su bili širom otvoreni, a bijeli sprejevi su špricani na veliko.

Danas ću vam pokazati kako sam jedan radni stol vratila u život.
Stol je izgledao ovako.





Stol je kupljen u Kiki ima već dosta godina, ali je prilično moderan zbog ovih metalnih dijelova. Tijekom svojih kreativnih trenutaka, još prije par godina, zarezala sam ga sa skalpelom, nakon toga skinula sam oštećenu tapetu s velike i ove gore manje plohe za monitor. Prva ideja bila je da ću ga oblijepiti tapetom, taj pokušaj bio je još prije godinu dana..ispalo je grozno..stol nema ravne rubove i jednostavno je bilo nemoguće uredno ga oblijepiti. Tapeta je završila u smeću, a stol je čekao bolje dane nakrcan stvarima. Nakon što sam ofarbala radijator (vidi prethodni post) vidjela sam da je farbanje sprejem odlična stvar, brzo i efikasno..ipak u slučaju farbanja drveta baš i nije bilo tako jednostavno..

U nastavku pogledajte kako je to izgledalo po fazama.
Prije svega bilo je potrebno rastaviti stol. Ove neoštećene površine sam dobro izribala i one su postale ponovno bijele.





Koristila sam ovaj sprej koji sam imala kod kuće (sjajni) i kasnije još čak 3 bijela mat spreja kupljena u Pevecu, svaki je bio oko 30 kn. Znači cijena cijelog projekta bila bi cca 120 kn.





Najveća muka bila je skinuti tapetu koja je ostala zalijepljena na samom rubu stola. Nakon svih mogućih pokušaja i trganja noktiju na kraju sam uzela nož i uspjela sve oguliti.





Nakon toga slijedila je sljedeća faza, a to je brušenje površina da budu ravne. Najprije ručno, čista fizikalija, a ona strojem koji se tata sjetio da ima, pa hvala tata. Sigurna sam da ne bi ispalo ovako dobro bez mašine. Jako je jednostavna za korištenje i to bez problema može bilo koja cura.





Prije farbanja zaštitila sam prostor i noge stola kartonom i farbanje je moglo početi.



Prvi sloj ispao je grozno, već sam mislila da sam stol upropastila do kraja. Sve nekakve stare masne mrlje ili mjesta koja su bila izložena vodi i toplini nisu primale boju..sitna prašina se dignula i nakon što se osušilo, ponovno je trebalo izbrusiti površinu. Ovo drvo jako upija boju, pravi majstor bi ispod stavio temeljnu boju, ali ja jednostavno nisam imala vremena za to..sve to onda postaje pre skupo, a sprejevi su zakon.



Sloj 2 bio je već puno puno bolji. A treći i četvrti sprej prekrili su sve mrlje. Manji dio za monitor bilo je puno lakše pofarbati. Površina je bila baš glatka i neoštećena. Već 2. sloj dao je odlične rezultate. Moram napomenuti da sam između svakog spreja radila pauzu sušenje bar 10-15 min.





Kad se sve posušilo trebalo je ponovno sastaviti stol. Rezultat je odličan, kao izložbeni primjerak iz dućana. Sad sam u potrazi za nekim lijepim uredskim stolcem.





I to je to..Hvala na čitanju, do neke druge renovacije... ona polica za knjige me još uvijek čeka, a dana do Božića i povratka mog dragog je sve manje, a onda opet kreće, dragi ajde ti to napravi ne mogu sama, ipak sam ja samo cura rofl

Pozdrav wave
Željka



Oznake: radni stol, renoviranje, bojanje, boja u spreju, diy, staro - novo

28

subota

listopad

2017

Obnova starog radijatora - uradi sam

Dragi svi!

Nisam jako dugo pisala, jednostavno bavila sam se drugim stvarima (odraslost, posao i to) i zaboravila na svoj kreativni kutak. Danas sam radila jedan malo veći iako vremenski ne previše dug DIY projekt pa mi je palo na pamet da bi ovdje mogla podijeliti svoje iskustvo. Vidjela sam i neke ne odgovorene mailove iz 2016. i 2017. i jako mi je žao zbog toga. tuzan Sad imam ovaj mail instaliran na mobu pa se slobodno javite ako Vas bilo što zanima sretan

Da Vas malo uvedem u priču. Zadnjih 10 godina živjela sam u stanu sa sestrom, ona se odselila krajem prošle godine i stan je ostao mom dragom i meni. Stan ima dvije velike spavaće sobe koje smo sada preuredili u jednu spavaću i jednu dnevnu. Za sada smo pokrečili obje sobe, razmjestili postojeći namještaj i kupili neke sitnice. Puno je tu još posla, ali polako ćemo. Dizajn interijera me oduvijek zanimao tako da ovo je vrijeme za mene sretan Super je i to što znači da će biti i prilika za nove postove.

Danas ću vam pokazati kako sam pofarbala radijator u svojoj "novoj" spavaćoj sobi. Ovo je slika radijatora prije.



Radijator je prije par godina produžen zbog jačeg grijanja, majstor mu je dodao po 2 rebra sa svake strane. Novija su bijele boje, dok je cijeli radijator siv. Uvijek smo to nekako skrivali zavjesama i nikad nije došla adaptacija na red. Tko će to skinuti sa zida, treba zvati majstore, puno je tu posla, ima još hrpu drugih stvari za napraviti i tako isprika za isprikom. Najveća je isprika za "ne diraj radijator" bila neće ispasti dobro, to treba raditi stručnjak. Ma ne treba, može se i sam/a i uz mali budžet sretan

Subota bez obaveza idealna je za mali makeover. Radijator nisam skidala sa zida, to ipak zahtjeva stručnjaka i neko toplije vrijeme, nije za sezonu grijanja.U kvartovskom dućanu sa bojama i lakovima kupila sam bijelu boju u spreju, odabrala sam mat nijansu i mislim da nisam pogriješila. Možete je vidjeti na slici niže. Jedna boca košta 34 kune i dovoljna je za bojanje 2 metra radijatora, ipak po preporuci prodavača uzela sam dva spreja. Ovo je specijalizirana boja baš za radijatore koja je otporna na visoke temperature, nema straha od pucanja boje prilikom grijanja. Cijena cijelog projekta je 68 kn, a novi radijator 500 + kuna, ušteda je značajna.





Ono što je jako važno kod ovakvih aktivnosti je zaštititi prostor oko radijatora, prozor ,zid, pod. Deblji sloj novina je najbolja varijanta, poslije ih jednostavno možete baciti. Također radijator je potrebno jako dobro očistiti, od prašine, bilo kakvih mrvica koje bi se mogle zalijepiti. Najdulje je trajalo čišćenje. Najprije usisavanje svih rupica, ribanje mrežicom za suđe, pa s krpicom za pranje suđa (ona zelena strana).. Bilo je naporno, uništila sam si sve nokte rofl, ali došla sam do faze kad sam bila zadovoljna. Na kraju sam još sve dobro očistila razrjeđivanjem, tatin savjet. Razrjeđivač je jak, ali odmah se suši ne ostavlja mokri sloj za sobom. Jako je važno da je površina prije nanošenja spreja suha.

I to je to! Nakon pripreme slijedilo je špricanje. Osjećala sam se kao neki grafiter sa sprejom u ruci, bilo je baš zabavno. sretan

Prvi sloj, koji je značio potrošen cijeli prvi sprej, pokrio je veći dio radijatora, ali još uvijek se vidjelo da postoji razlika između nekadašnjeg sivog i bijelog dijela. Boja se suši oko 15 minuta što je zbilja brzo. Ipak do drugog sloja odnosno upotrebe drugog spreja sam pričekala više od 1 sat. Što je sigurno je sigurno.



Drugi sloj pokrio je sve. I više se ne vidi razlika u boji.



Ovako izgleda izbliza, ispalo je dosta dobro.





U sobi je nakon farbanja bilo jako puno prašine od boje, tako da bilo bi dobro da za razliku od mene pokrijete okolni namještaj ili krevet. Cijevi nisam ofarbala, bojala sam se da ću potrošiti previše spreja, tako da to me još čeka.



Nakon sušenja i čišćenja radijator izgleda ovako.



S ovim rozim zavjesama totalno nježno i romantično, novi izgled sobe.



Budite hrabri i ako nešto želite promjeniti probajte sami, u najgorem slučaju, ako ispadne loše uvijek možete pozvati majstore! sretan

Novi projektić nazire se već u kutu pored prozora, možete li pretpostaviti o čemu se radi?

Do čitanja wave
Željka

Oznake: bojanje radijatora, radijator, uradi sam, boja u spreju, renoviranje, staro - novo, uređenje interijera, spavaća soba, ja to mogu, diy, dekoriranje

16

ponedjeljak

ožujak

2015

Bojanje tkanine - moje iskustvo

Ove balerinke kupila sam pretprošlo ljeto i s obzirom da su se ubrzo uprljale, suprotno uputama na kutiji da se tkanina ne bi trebala močiti, oprala sam ih četkom i sušila na suncu. I desilo se slijedeće:



Boja je u potpunosti izbljedila, a rubovi su postali žućkasti, tako da su cijelo prošlo ljeto provele u ormaru. Žao mi ih je bilo baciti s obzirom da su stvarno jako udobne, a i đon je ok. Kako je internet pravi izvor inspiracije odlučila sam, povedena iskustvom drugih, okušati se u bojanju tkanine.

Moj posjet hobby shopu rezultirao je kupovinom ova dva proizvoda.



Riječ je o Pentart fabric paint boji za tkaninu na vodenoj bazi, u pink boji baš kao što je i originalna boja balerinki.





Cijena boje je 27kn, a dolazi u pakiranju od 50ml. Boja se nanosi kistom ili spužvicom, a ključni korak je fiksacija boje nakon sušenja peglom na temperaturi od 180 stupnjeva. Ljubazna prodavačica pomogla je u mojim nedoumicama vezano za potrebne proizvode te savjetovala da se boja za kraj umjesto peglom može fiksirati fenom. Kupila sam i kist (13kn), savjet je što uži radi preciznosti.

Prije bojanja balerinke sam dan prije još jednom oprala, osušila, a prije samog bojanja oblijepila crnom trakom kako bi izbjegla neželjene mrlje na bijelim dijelovima i gumi.





Podloga je lidl katalog odjeće iako je zaista neobično ispao na ovoj slici :)

Bojanje je bilo stvarno brzo i jednostavno. Također, boja se izuzetno brzo suši. Već prvi sloj dao je novi look balerinkama. Stavila sam dva sloja boje da bi se pokrile sve greške prvog sloja. Ono što sam odmah uočila je greška koju sam napravila prilikom odabira boje. Ovo je metalik boja te ima sjajan pigment, mislim da bi možda bilo ljepše da je boja mat, zapravo bi onda ispale identične originalu. Već nakon sat vremena boja se osušila (oba sloja), a dodatno sam ju isušila fenom. Na boji stoji napomena da se tkanina može bez problema prati na temperaturi od 40 stupnjeva, što je super.

Slika nakon prvog sloja.




Nakon skidanja izolir trake i selotejpa neki dijelovi gume i tkanine ostali su ofarbani. Uspjela sam ih očistiti acetonom bez problema, tako da je sve skupa dosta uredno ispalo.






Mislim da krajnji rezultat nije uopće loš. Naravno balerinke neće nikad više izgledati kao nove, no bar više neće biti zatvorene u ormaru.
Ako se netko okušao u bojanju cipela ili ima pokoji savjet kako to napraviti još bolje bit će mi drago da to podjeli samnom.

Lijep pozdrav!
Ž.

Oznake: hobby, art, creative, shoes, homemade, hobi, rukotvorine, boje za tkaninu, novi izgled, recikliranje, ukrašavanje obuće, bojanje tenisica, platnene tenisice, staro - novo

<< Arhiva >>