11

srijeda

studeni

2015

Novi materijal i nove ideje - Fimo masa

Od posljednjeg posta prošlo je skoro pola godine unutar kojih se dogodilo puno toga, ipak najljepša i najbolja vijest je završetak fakulteta i diploma magistre ekonomije sretanTako da sada imam nešto više vremena za kreativu i vraćam se redovitijem postanju. Kako su blizu Božićni blagdani biti će prilike za isprobavanje novih tehnika i materijala.

Za povratnički post tražila sam nešto novo i drugačije što još nisam radila. Pretraživala sam malo internet za inspiraciju i otkrila Fimo masu. Svi smo se kao mali igrali s plastelinom, a fimo masa je nešto vrlo slično osim što je materijal nešto tvrđi i treba ga više "razraditi". Nakon oblikovanja željenog oblika potrebno ga je ispeći na 110 stupnjeva otprilike 30 min, pritom će se materijal potpuno stvrdnuti. Ovaj materijal može biti vrlo zanimljiv, a krajnji rezultat naravno ovisi o nama samima.

Za početak u Hobby shopu kupila sam ovaj set.



Inače cijena svake pojedine boje je oko 15 kn, ovo je set u kojem ima 10 boja po 25 grama što je stvarno dovoljno za početak. Cijena ovog početničkog seta je 85kn.



Ovaj materijal idealan je za izradu originalnog nakita - naušnica, narukvica, lančića, prstena koji mogu biti idealan unikatni poklon za nadolazeće blagdane.

Za prvi post jedan jednostavni postupak izrade mašne od fimo mase. Masa se može staviti na prsten, lančić, narukvicu i sl.

Korišteni materijal:



Za početak potrebno je odrezati željenu količinu oštrim nožem kao na slici.Nakon toga materijal malo razraditi prstima i oblikovati kuglicu, koja će se kasnije stanjiti na rubovima, odgovarajuća dužina je 3-4 centimetra.







Nakon toga površinu razvaljati valjkom ili bilo kakvim tvrđim tuljcem, pri tome pazite da se ne priljepi za podlogu. Važna napomena fimo masa upija sve moguće mrvice i boje, tako da kao podlogu koristite bijeli papir.



Izduženu površinu savite na rubovima i okrenuti sve. Na drugoj strani odrediti sredinu i pritisnuti. Nakon toga od dodatnog materijala izraditi traku, a višak materijala odrezati.







Nakon toga mašna se peće, kako bi zadržao čvrstoću. Za kraj prefarbati završnim lakom, a poslužiti će i lak za nokte kao na ovom primjeru.





I to je to, mašnu sam na podlogu priljepila ljepilom u "pištolju" koje dobro drži. Ostale ideje stižu uskoro na blogu.

I za kraj ovaj mali slatkiš koji je ispao totalno neuredno rofl



Pozdrav! wave
Željka

Oznake: fimo masa, fimo, modeliranje, Nakit, naušnice, unikat, kreativnost, poklon, ideje, hobby, rukotvorine, dizajn, umjetnost

<< Arhiva >>